'Gelecek Bizim' , '365 Gün' ve 'Eğitime Erken Başla' kitap setlerinin OSBEP temelli sosyal beceri analizi ve sözsüz kitapların öğretmen uygulamaları yoluyla değerlendirilmesi
Social skills analysis based on OSBEP of the 'Gelecek Bizim', '365 Gün', and 'Eğitime Erken Başla' preschool book sets and the evaluation of wordless books through teacher implementations
- Tez No: 961615
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA BETÜL KÖLEMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi, Sosyal Beceriler, Çocuk Edebiyatı, Erken Çocukluk Dönemi, OSBEP, Sözsüz Kitap, Preschool, Social Skills, Children's Literature, Early Childhood, OSBEP, Wordless Books
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET 'GELECEK BİZİM' , '365 GÜN' VE 'EĞİTİME ERKEN BAŞLA' KİTAP SETLERİNİN OSBEP TEMELLİ SOSYAL BECERİ ANALİZİ VE SÖZSÜZ KİTAPLARIN ÖĞRETMEN UYGULAMALARI YOLUYLA DEĞERLENDİRİLMESİ Hayranur ÇİL, Yüksek Lisans Tezi Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Esra Betül KÖLEMEN Sakarya Üniversitesi, 2025. Okul öncesi dönem, bireylerin gelecek dönemdeki davranışlarının şekillenmesinde kritik bir öneme sahiptir. Bu araştırma, okul öncesi dönem çocuklarına yönelik yayınlanmış olan hikâye kitaplarında sosyal becerilerin yer alma durumunu incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, nitel araştırma yöntemlerinden biri olan doküman incelemesi ve fenomenolojik (olgu bilim) desene dayalı olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan 'Gelecek Bizim','365 Gün've 'Eğitime Erken Başla 'adlı hikâye kitap setleri oluşturmaktadır. Kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenen toplam 94 kitap, sosyal beceri temaları açısından incelenmiştir. Veri toplama aracı olarak Türk Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından TÜBİTAK 1007 Programı kapsamında desteklenen“Okul Öncesi Eğitimde Sosyal Beceri Destek Projesi”sonucunda hazırlanan“Okul Öncesi Çocuklar İçin Sosyal Beceri Destek Eğitimi Öğretmen Rehber Kitabı (OSBEP)”kullanılmıştır. Bu rehberde yer alan dört temel sosyal beceri alanı doğrultusunda kitap içerikleri analiz edilmiştir. Verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Ayrıca, sözsüz kitaplar arasından rastgele kitaplar seçilmiş ve altı okul öncesi öğretmeninden sınıf içerisinde okutulması sağlanmıştır. Öğretmenlerin okudukları kitaptan hangi sosyal becerileri ifade ettikleri ses kaydıyla belirlenmiştir. Bu uygulama ile öğretmenlerin görsel okumalarının sosyal beceri yansımaları üzerindeki etkisi desteklenmiştir. Bu araştırmanın amacı, okul öncesi döneme yönelik hikâye kitaplarında yer alan sosyal becerilerin OSBEP (Okul Öncesi Sosyal Beceri Destek Eğitimi Programı) çerçevesinde incelenmesidir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi ve fenomenolojik (olgu bilim) desene dayalı olarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubu, okul öncesi dönem çocuklarına yönelik yayımlanmış 94 hikâye kitabından oluşmaktadır. Veriler, sosyal beceri temalarına göre analiz edilerek frekanslar üzerinden değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular, hikâye kitaplarının çocukların sosyal becerilerini geliştirmede önemli bir araç olabileceğini ortaya koymaktadır. Kitapların %25,5'inde“Akademik Destek Becerileri”, %25,5'inde“Duyguları Yönetme Becerileri”, %21,3'ünde“Başlangıç Becerileri”yer aldığı; %8,5'inin ise“Arkadaşlık Becerileri”ne yer verdiği belirlenmiştir. %19,1 oranında kitabın ise herhangi bir sosyal beceri içermediği tespit edilmiştir. Bu durum, içeriklerin bazı beceri alanlarında yoğunlaşırken, özellikle arkadaşlık becerilerinde sınırlı kaldığını göstermektedir. Araştırma bulguları, sosyal becerilerin çocukluk döneminde kazandırılmasının önemine işaret etmekte ve eğitim materyallerinin bu doğrultuda nasıl yapılandırılabileceğine dair öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOCIAL SKILLS ANALYSIS BASED ON OSBEP OF THE 'GELECEK BİZİM', '365 GÜN', AND 'EĞİTİME ERKEN BAŞLA' PRESCHOOL BOOK SETS AND THE EVALUATION OF WORDLESS BOOKS THROUGH TEACHER IMPLEMENTATIONS Hayranur ÇİL, Master Thesis Supervisor: Dr. Öğr. Üyesi Esra Betül KÖLEMEN Sakarya University, 2025. The preschool period plays a critical role in shaping individuals' future behaviors. This study aims to examine the presence of social skills in storybooks published for preschool children. The research was conducted using qualitative research methods, specifically document analysis and a phenomenological design. The study population consists of three storybook sets published by the Turkish Ministry of National Education: Gelecek Bizim (The Future is Ours), 365 Gün (365 Days), and Eğitime Erken Başla (Start Early for Education). A total of 94 books, selected through convenience sampling, were analyzed in terms of social skill themes. As a data collection tool, the“Teacher Guidebook for Social Skills Support Education for Preschool Children (OSBEP)”, prepared within the scope of the“Social Skills Support Project in Preschool Education”supported by the TÜBİTAK 1007 Program and the Ministry of National Education (MEB), was utilized. The content of the books was analyzed based on the four fundamental social skill domains defined in this guidebook. Content analysis was used to evaluate the data. Additionally, randomly selected wordless books were read aloud in classroom settings by six preschool teachers. The social skills expressed by the teachers while reading were determined through audio recordings. This implementation aimed to support the impact of teachers' visual reading interpretations on the reflection of social skills. The purpose of this research is to examine the social skills included in storybooks for the preschool period within the framework of OSBEP (Preschool Social Skills Support Education Program). The study was carried out using qualitative research methods, namely document analysis and a phenomenological approach. The study group consists of 94 storybooks published for preschool children. The data were analyzed according to social skill themes and evaluated using frequency distribution. The findings revealed that storybooks can be an effective tool in developing children's social skills. It was determined that 25.5% of the books included“Academic Support Skills”, another 25.5% included“Emotion Regulation Skills”, 21.3% focused on“Initiating Skills”, and 8.5% addressed“Friendship Skills”. However, 19.1% of the books did not include any social skills. This indicates that while some skill areas are emphasized, friendship skills are particularly underrepresented. The results of the study highlight the importance of promoting social skills during early childhood and offer suggestions for how educational materials can be structured to support this development.