Ortaokul öğrencilerinin cebirsel düşünme algı düzeyleri ile eleştirel düşünme eğilimleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determination of the relationship between the algebraic thinking levels and critical thinking levels of secondary school students
  1. Tez No: 961720
  2. Yazar: BETÜL NUR ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Cebirsel Düşünme, Eleştirel Düşünme, Ortaokul öğrencileri, Matematik Eğitimi, Düşünme Becerileri, Problem Çözme, Algebraic Thinking, Critical Thinking, Middle School Students, Mathematics Education, Thinking Skills, Problem-Solving
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu araştırmanın amacı, 6., 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin cebirsel düşünme algı düzeyleri ile eleştirel düşünme eğilim düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Matematiksel kavramları anlama ve problem çözme süreçleri, sadece cebirsel düşünme becerileriyle değil, aynı zamanda eleştirel düşünme yetkinliğiyle de doğrudan ilişkilidir. Bu doğrultuda araştırma, öğrencilerin her iki düşünme biçimindeki yeterliliklerini inceleyerek, bu becerilerin gelişimini destekleyebilecek öğretim stratejilerine yönelik öneriler sunmayı hedeflemektedir. Araştırma, ilişkisel tarama modeli çerçevesinde yürütülmüş olup, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Türkiye'deki çeşitli ortaokullarda öğrenim gören 6., 7. ve 8. sınıf öğrencilerini kapsamaktadır. Veriler,“ Ortaokul Öğrencileri için Cebirsel düşünme Algı Ölçeği”ve“ Eleştirel Düşünme Eğilimleri Ölçeği ”aracılığıyla toplanmış; elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sürecinde Pearson korelasyon katsayısı ve regresyon analizleri kullanılmıştır. Araştırma bulguları, öğrencilerin cebirsel düşünme algı düzeyleri ile eleştirel düşünme eğilim düzeyleri arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Bu bulgu, öğrencilerin matematiksel düşünme süreçlerinde daha etkili olmaları için eleştirel düşünmenin önemli bir bileşen olduğunu göstermektedir. Cebirsel düşünme, öğrencilerin analitik düşünme ve problem çözme becerilerini destekleyerek, gerçek yaşam problemleriyle başa çıkmalarına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the relationship between the algebraic thinking levels and critical thinking levels of 6th, 7th, and 8th grade students. The processes of understanding mathematical concepts and solving problems are directly related not only to algebraic thinking skills but also to the competence of critical thinking. In this context, the research aims to examine students' proficiency in both types of thinking and to offer suggestions for instructional strategies that can support the development of these skills. The study was conducted within the framework of a relational survey model and includes 6th, 7th, and 8th grade students studying in various middle schools in Turkey during the 2023–2024 academic year. Data were collected using the“Algebraic Thinking Scale for Middle School Students”and the“Critical Thinking Disposition Scale.”The collected data were analyzed using the SPSS program. Pearson correlation coefficient and regression analyses were used in the analysis process. Research findings revealed that there is a significant and positive relationship between students' algebraic thinking levels and their critical thinking levels. This finding indicates that critical thinking is an important component for students to be more effective in mathematical thinking processes. Algebraic thinking can support students' analytical thinking and problem-solving skills, contributing to their ability to deal with real-life problems.