Seramik sektöründe çalışanların duygusal emek ve iş tatmini arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between emotional labor and job satisfaction of employees in the ceramic industry
- Tez No: 961820
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Duygusal emek, iş tatmini, seramik sektörü, yüzeysel davranış, derinlemesine davranış, Emotional labor, job satisfaction, ceramic industry, surface acting, deep acting
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırmanın amacı, seramik sektöründe çalışan bireylerin duygusal emek düzeyleri ile iş tatmini arasındaki ilişkiyi incelemektir. Günümüzde hizmet kalitesinin ve müşteri memnuniyetinin ön planda olduğu birçok sektörde olduğu gibi, seramik sektöründe de çalışanların duygusal emek süreçleri önemli bir yer tutmaktadır. Çalışanların duygularını işin gerekliliklerine uygun şekilde yönetmeleri, hem bireysel refahlarını hem de iş yerindeki verimliliklerini etkileyebilmektedir. Bu bağlamda araştırmada, Hochschild (1983) tarafından ortaya konan duygusal emek kuramı temel alınarak yüzeysel davranış, derinlemesine davranış ve doğal duyguların sergilenmesi boyutları değerlendirilmiştir. İş tatmini düzeyi ise Weiss'in (1967) geliştirdiği Minnesota İş Tatmini Ölçeği ile ölçülmüştür. Ankette ölçeğin genelde Türkiye'de tercih edilen 20 soruluk kısa formu tercih edilmiştir. Ankette kullanılan duygusal emek ölçeği ise Pala ve Sürgevil'e ait olup Diefendorff'un ölçeğinin doğrudan çevirisi değil Türkiye'de yapılan kültürel bir adaptasyon ve geliştirme çalışmasıdır. Tıpkı Diefendorff'un duygusal emek ölçeği gibi üç alt boyut içermektedir. Araştırma, İstanbul ilinde faaliyet gösteren seramik firmalarında çalışan 258 bireyden elde edilen anket verilerine dayanmaktadır. Nicel araştırma yöntemi benimsenmiş olup veriler analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, çalışanların sergiledikleri duygusal emek türleri ile iş tatmini düzeyleri arasında pozitif ve anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, seramik sektöründe çalışan bağlılığını ve iş doyumunu artırmak adına duygusal emek süreçlerinin dikkate alınması gerektiğini göstermektedir. Bu doğrultuda yöneticilere ve insan kaynakları uzmanlarına yönelik çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between emotional labor and job satisfaction among employees in the ceramic industry. As in many sectors where service quality and customer satisfaction are prioritized, emotional labor processes also play a significant role in the ceramic sector. The ability of employees to manage their emotions in accordance with job requirements can influence both their individual well-being and workplace productivity. In this context, the study is based on the emotional labor theory proposed by Hochschild (1983), focusing on the dimensions of surface acting, deep acting, and the expression of naturally felt emotions. Job satisfaction levels were measured using the Minnesota Satisfaction Questionnaire developed by Weiss (1967). The research is based on data collected from 258 employees working in ceramic companies located in Istanbul. A quantitative research method was adopted, and the data were analyzed.. The results revealed significant relationships between the types of emotional labor exhibited by employees and their levels of job satisfaction. The findings highlight the importance of considering emotional labor processes in order to enhance employee commitment and job satisfaction in the ceramic industry. Accordingly, various recommendations are offered for managers and human resources professionals.