Çağdaş sanatta av hayvanlarının temsili
The representation of game animals in contemporary art
- Tez No: 961828
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Çağdaş Sanat, Av Kavramı, Hayvan, Contemporary Art, Hunting, Animal
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu tezin amacı, sanatta av kavramını ele alan eserleri incelemek ve av hayvanının çağdaş sanattaki örnekleri üzerinden yeni bir bakış açısı önermektir. Sanatın gelişiminde ve değişiminde av üslubunun önem bir yere sahip olduğu gösterilmeye çalışılmıştır. Av hayvanı ve insan arasındaki karmaşık ilişki geçmişten bugüne değişerek gelmiştir. Sanatın başlangıcı sayılan mağara resimlerinde en çok karşımıza çıkan örnekler av hayvanları ve avlanma üzerinden verilmektedir. Av hayvanları sadece mağara resimlerinden değil farklı kültürler, mitler, inanç biçimleri, politik olaylar üzerinden de aktarılmıştır. Beslenme doğrultusunda yapılan avlanma faaliyeti zamanla resimlere farklı amaçlar ile işlenmiştir. Bir güç gösterisi olarak kullanılmış, ardından bir anlatım dili hâline gelmiştir. 17. yy. ve 19. yy. arasında güç betimlemesi olarak farklı örnekler bulunmaktadır. Çağdaş sanatta ise av hayvanının nesne olarak kullanılması ele alınır, aynı zamanda video art olarak önceki dönemlere göndermeler yapılmıştır. Sanatın bugüne kadar olan gelişiminde ve değişiminde av resimleri önemli bir yere sahiptir. Bu durum aynı zamanda modern sanat akımlarına da yansımıştır. Bu kapsamda tezde literatür tarama yöntemi kullanılmıştır. Sanatçı ve eser analizleri ise amaçlı örnekleme uygun olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte bu araştırma, av hayvanlarının sanat tarihinde yer alış biçimlerini görünür kılmaya çalışırken, bunu bir durum tespiti olarak ele almıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine artworks that address the concept of hunting in art and to propose a new perspective through examples of game animals in contemporary art. It seeks to demonstrate that the hunting style holds an important place in the development and transformation of art. The complex relationship between game animals and humans has changed from the past to the present. In cave paintings, regarded as the starting point of art, the most frequently encountered depictions are those of game animals and hunting scenes. Game animals have been represented not only in cave paintings but also through different cultures, myths, belief systems, and political events. Hunting activities, originally carried out for sustenance, have over time been depicted in artworks with different purposes. It was used as a display of power and later evolved into a language of expression. Between the 17th and 19th centuries, various examples can be found in which hunting served as a representation of power. In contemporary art, the game animal is addressed as an object, while also being referenced in video art with allusions to earlier periods. Hunting scenes have played a significant role in the development and transformation of art up to the present day, and this has also been reflected in modern art movements. Within this scope, the literature review method was used in the thesis. Artists and artworks for analysis were selected in accordance with purposeful sampling. This study, while seeking to make visible the ways in which game animals have been represented throughout art history, approaches this as a form of situational assessment.