A Multiperiod capital budgeting problem: The ten-year acquisition program of the Turkish armed forces
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin on yıllık tedarik programı (DYTEP) için bir 0-1 tamsayı programlama modeli
  1. Tez No: 96185
  2. Yazar: SERDAR YAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER S. BENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Binary integer programming, Planning, Programming, and Budgeting Systems (ppbs), capital budgeting. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZET TURK SİLAHLI KUWETLERI'NIN ON YILLIK TEDARİK PROGRAMI (OYTEP) İÇİN BİR 0-1 TAMSAYI PROGRAMLAMA MODELİ Serdar Yavuz Endüstri Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ömer S. Benli Temmuz 2000 OYTEP bir kaynak tahsisi işlemi olan planlama, programlama ve bütçeleme sistemi uygulamaları (ppbs) esnasında karşılaşılan kritik bir problemdir. OYTEP karar ları uzun dönemli bir planlama süreci için alındığından ve Türk Silahlı Kuvvet- leri'nin savunma yeteneği üzerinde uzun vadeli etkileri olduğundan, Silahlı Kuvvetler'in yüksek öncelikli ve karmaşık bir problem alanıdır. Bu çalışmanın amacı, OYTEP'in hazırlanması esnasında karar vericilere yardımcı olacak bir 0-1 tamsayı programlama modeli sunmaktır. Bu model askeri projelerin seçimi ve başlangıç yıllarının belirlenmesi için kullanılabilecektir. Önerilen modelin uygulanabilirliliği, asıl problemin özelliklerini taşıyan örnek problem çözümleriyle gösterilmiştir. Anahtar Kelimeler. 0-1 tamsayı programlama; Planlama, Programlama ve Bütçeleme Sistemi (PPBS); kaynakların tahsisi ve bütçelemesi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A MULTIPERIOD CAPITAL BUDGETING PROBLEM: THE TEN- YEAR ACQUISITION PROGRAM OF THE TURKISH ARMED FORCES Serdar Yavuz M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ömer S. Benli July 2000 Structuring the Ten-year Acquisition Program of the Turkish Armed Forces is a critical problem faced during the defense planning process. This is essentially a resource allocation process. Since the decisions have long-term impacts on the defense capability of the Turkish Armed Forces, it is a high-priority concern of the top decision makers. In this study, a binary integer programming model is proposed which will aid the decision makers in their formulation of the acquisition process. This model determines which projects to select as well as the years at which they should be started. Viability of the model is shown by means of representative computational runs.