TPSA düzeyi 2,5-20 ng/ml arasında olan hastalarda prostat biyopsi öncesi çekilen pelvik difüzyon MRG'nin kanser saptamadaki etkinliği
Effectiveness of pelvic diffusion MRI in detecting cancer before prostate biopsy in patients with tPSA levels between 2.5-20 ng/ml
- Tez No: 961993
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA SEMERCİÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: prostat kanseri, difüzyon ağırlıklı MRG, prostat biyopsisi
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Serum total PSA (tPSA) değeri 2,5-20 ng/ml olan hastalara transrektal ultrasonografi eşliğinde prostat biyopsi (TRUS-Bx) öncesi çekilen pelvik difüzyon manyetik rezonans görüntüleme (MRG)'nin kanser saptamadaki etkinliğinin araştırılması. Serum tPSA değeri 2,5-20 ng/ml arasında olan 100 hasta çalışmaya dahil edildi. Bunlar arasından randomize seçilen hastalar 2 gruba ayrıldı. Birinci gruptaki 50 hastaya 10 kadran TRUS-Bx yapıldı. İkinci gruptaki 50 hastaya ise TRUS-Bx öncesinde difüzyon ağırlıklı MRG'i çekildi. Difüzyon ağırlıklı MRG'de saptanan şüpheli alanlardan biyopside 10 kadrana ek olarak doku alındı. İstatistiksel değerlendirmede Mann Whitney U ve ki-kare testleri kullanıldı. Birinci gruptaki hastaların yaş ortalaması 66,22±7,22 yıl, tPSA değerleri ortalaması 6,05±3,57 ng/ml olup 8'inde prostat kanseri saptandı (%16). İkinci gruptaki hastaların yaş ortalaması 61,38±7,32 yıl, tPSA değerleri ortalaması 6,09±3,82 ng/ml olup 13'ünde prostat kanseri saptandı (%26). Bu 13 hastanın 10'unda difüzyon MRG'nin belirlediği alanlarda kanser saptandı. Prostat kanseri olmayan 37 hastanın yalnızca 1'inde MRG'de kanser şüpheli alan izlendi. Fakat biyopsi sonucunda kanser görülmedi. Difüzyon ağırlıklı MRG'de şüpheli alan saptanan ve sonrasında TRUS-Bx yapılan hastalarda kanser yakalama oranı, sadece TRUS-Bx yapılanlara göre istatistiksel olarak anlamlı derece yüksek bulundu (p=0,0001). TRUS-Bx öncesi çekilen difüzyon MRG'nin prostat kanseri teşhisindeki duyarlılığı %77, özgüllüğü %97 saptandı. Serum tPSA değeri 2,5-20 ng/ml arasında olan hastalarda TRUS-Bx öncesi yapılan difüzyon ağırlıklı MRG'sinin kanser saptamada etkin olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to determine the efficacy of diffusion magnetic resonance imaging (MRI) in detecting cancer before transrectal ultrasound guided biopsy (TRUS-Bx) in men with serum PSA level was between 2.5-20 ng/ml. One hundred patients with serum PSA level between 2,5-20 ng/ml were included and randomized into two different cohorts. Ten core biopsy technique was performed to 50 patients in the first group. The other 50 patients in the second group were underwent diffusion MRI before biopsy. Additional biopsies were taken from the suspicious regions. Mann Whitney U and χ² test were used for statistical evolution. In the first group, mean age and serum PSA level of the patients were 66,22±7,22 years and 6,05±3,57 ng/ml, respectively and prostate cancer was detected in 8 patients (16%). Mean age and serum PSA levels were 61,38±7,32 years and 6,09±3,82 ng/ml, respectively and cancer was detected in 13 patients in second group (26%). In 10 of these 13 patients, cancer was reported in the suspicious regions shown by diffusion MRI. A suspicious region was detected by diffusion MRI only in 1 patient of the 37 non-cancer patients but it was not reported as cancer according to the pathological examination. Cancer detection rate was found significantly higher in the patients who underwent additional biopsies from the suspicious regions shown by diffusion MRI compare to the patients who did not get any imaging (p=0,0001). The sensitivity and the spesifity in cancer detection of diffusion MRI underwent before TRUS-Bx were 77% and 97%, respectively. Diffusion MRI is an efficiant technique in detecting prostate cancer before TRUS-Bx in men with serum PSA level is between 2.5-20 ng/ml