Sanatta disiplinlerarasılık ve Türk Grup Espas
Interdisciplinarity in art and Turkish Group Espas
- Tez No: 961997
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÜSTÜNİPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Disiplinlerarası Sanat, İkinci Dünya Savaşı Sonrası Sanat, Türk Grup
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 259
Özet
Güncel sanat, küresel ölçekte yaşanan sosyo-politik, kültürel ve teknolojik dönüşümler doğrultusunda yalnızca biçimsel değil, kavramsal düzlemde de yeniden tanımlanmakta; disiplinler arası ilişkiler aracılığıyla toplumsal ve mekânsal dönüşümlere eşlik eden kültürel bir pratik hâline gelmektedir. Bu bağlamda disiplinlerarası sanat, mimarlık, plastik sanatlar ve tasarımın sosyoloji, şehircilik ve felsefe gibi alanlarla buluştuğu, sınırların geçirgenleştiği bir yaklaşımı temsil eder. Bu yaklaşım, yalnızca yöntemsel değil, aynı zamanda estetik ve düşünsel düzlemde“yeni bir dünya”tahayyülünün bir aracı olarak değerlendirilmelidir. II. Dünya Savaşı sonrası Avrupa'da oluşan yeniden yapılanma sürecinde, Fransa'da kurulan Groupe Espace, sanatın mekân, toplum ve yaşamla bütünleşmesini amaçlayan disiplinlerarası sanat anlayışının öncü örneklerinden biridir. Bu anlayış, Türkiye'de de karşılık bulmuş; modernleşmeci kültürel politikaların etkisiyle Türk Grup Espas adı altında benzer bir kolektif üretim modeli gelişmiştir. Türk Grup Espas, sanatı yalnızca estetik bir alan değil, toplumsal dönüşümün bir aracı olarak ele almıştır. Bu çalışmada, Türk Grup Espas'ın oluşum süreci, sanatçı profilleri ve Batı'daki sanat hareketleriyle kurduğu ilişki ele alınmış; bu bağlamda değerli katkılarıyla sürece yön veren Prof. Dr. Mehmet Üstünipek ve Doç. Dr. Reyhan Uludağ Eraslan'a teşekkür edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Contemporary art, influenced by global socio-political, cultural, and technological transformations, has undergone a redefinition not only in formal and technical terms but also conceptually. It has evolved into a cultural practice that accompanies social and spatial transformations through interdisciplinary interactions. In this context, interdisciplinary art represents an approach in which architecture, plastic arts, and design intersect with fields such as sociology, urbanism, and philosophy. This approach should be understood not merely as methodological diversity but as a tool for societies to envision and construct a“new world”on both aesthetic and intellectual grounds. In the post–World War II reconstruction period, Groupe Espace, established in France, emerged as a pioneering example of interdisciplinary art, aiming to integrate art with space, society, and everyday life. This vision found resonance in Turkey, where modernization- oriented cultural policies fostered a similar collective artistic model known as the Turkish Groupe Espace. This group positioned art not only as an aesthetic domain but also as an instrument for social transformation. This study examines the formation of Turkish Groupe Espace, its artistic profiles, and its interactions with Western art movements. The author extends sincere thanks to Prof. Dr. Mehmet Üstünipek for his guidance in developing a methodological model and to Assoc. Prof. Dr. Reyhan Uludağ Eraslan for her support in literature review and methodological structuring. Keyword: Interdisciplinary Art, Post-World War II Art, Turkish Grup Espas