Artırılmış gerçeklik olanaklarının fotoğraf sanatı eğitimi açısından işlevleri
Functions of augmented reality opportunities for photography art education
  1. Tez No: 962103
  2. Yazar: NACİYE ESEN ÖZAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADIK TUMAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Fotoğraf sanatı eğitimi, karanlık oda, artırılmış gerçeklik, tasarım, mobil uygulama, Photography education, darkroom, augmented reality, design, mobile application
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fotoğraf Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Uygulamalı sanat eğitimi, doğası gereği fiziksel mekân ve materyallere bağımlıdır. Bu yapısal özellik; uygulama mekânına sınırlı erişim, pahalı materyaller, temini zor teknik ve kimyasal malzemeler gerektirmesi nedeniyle eğitimde eşit erişim ve sürdürülebilirlik açısından çeşitli problemlere yol açmaktadır. Bu durum, öğrenme sürecini kesintiye uğratabilmekte ve eğitimde fırsat eşitsizliğine yol açabilmektedir. 2000'li yıllardan itibaren dijital medyanın yaygınlaşması, her alanda olduğu gibi fotoğraf sanatı eğitiminde de geleneksel eğitim yöntemlerinin sınırlarını, yenilikçi öğrenme modelleriyle genişletmeyi gerekli kılmaktadır. Özellikle karanlık oda uygulamaları, stüdyo fotoğrafçılığı gibi teknik donanım ve kimyasal gereksinimleri fazla olan uygulamalı dersler eğitsel, ekonomik ve çevresel sürdürülebilirlik bakımından zorluklar barındırmaktadır. Bu sorunlara yeni gerçeklik teknolojilerinin olanaklarıyla çözüm arayan tez çalışmasında, güncel ve gelişmekte olan artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisinin fotoğraf sanatı eğitiminde nasıl kullanılabileceği ve bu entegrasyonun pedagojik, çevresel, teknolojik katkıları bir pilot uygulama yoluyla ele alınmaktadır. Bu kapsamda öncelikle Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarında fotoğraf sanatı eğitiminin güncel yapısı analiz edilmiş, yeni teknolojilerle ilişkileri araştırılmıştır. Konuyla ilgili kurumsal kaynaklar taranmış; akademisyenler, özel sektör çalışanları ve öğrencilerle kişisel görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen veriler, Türkiye'de fotoğraf sanatı eğitiminin dijital dönüşüm sürecindeki konumunu ve ihtiyaçlarını ortaya koymuştur. Bu ihtiyaçlara yönelik geliştirilecek artırılmış gerçeklik uygulamasının temellerini oluşturmak amacıyla, dünyada ve Türkiye'de sanat fakültelerinde kullanılan artırılmış gerçeklik örnekleri incelenmiş ve bu örneklerin eğitimdeki kullanımı içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Oyunlaştırılmış bir mobil artırılmış gerçeklik uygulaması olan“EduArt Mobile”Dokuz Eylül Üniversitesi Fotoğraf Bölümünde işlenen“Karanlık Oda Uygulamaları”dersine yönelik geliştirilmiştir. Karanlık oda dersi; uygulama sürecindeki mekânsal ve ekonomik zorlukları göz önünde bulundurulduğunda, bu uygulama için elverişli bir bağlam yaratmaktadır. Mobil uygulamanın dayandığı teorik çerçeve, sadece fotoğraf sanatı eğitimine değil, genel olarak sanat eğitiminin dijital dönüşüm sürecine katkı sunmayı amaçlamaktadır. EduArt Mobile, bir pilot uygulama olarak öğrencilerin zamandan ve mekândan bağımsız biçimde deneyimsel öğrenme süreçlerine katılmalarına imkân tanımaktadır. Aynı zamanda ders sürecinde kullanılan kimyasal maddeleri ve fiziksel kaynakları minimize ederek çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlayan alternatif bir öğrenme modeli sunmaktadır. Bu yönüyle uygulama, sürdürülebilir kalkınma hedefleri ve çağdaş sanat eğitimine yönelik dijital dönüşüm gereksinimleriyle örtüşen bütüncül bir çözüm niteliğindedir. Katılımcı anketleri ve kullanıcı gözlemleri, uygulamayı deneyimleyen öğrencilerin motivasyon düzeylerinde ve öğrenme verimliliğinde olumlu bir artış yaşandığını ortaya koymuştur. Sonuç olarak bu tez, örnek bir model yoluyla, fotoğraf sanatı eğitiminin dijitalleşme sürecinde artırılmış gerçeklik teknolojisinin potansiyelini ortaya koymakta; yenilikçi, erişilebilir, sürdürülebilir bir sanat eğitimi vizyonu sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Applied arts education is inherently dependent on physical spaces and materials. This structural characteristic, due to limited access to practice facilities, the high cost of materials, and the need for specialized technical and chemical equipment, creates various challenges in terms of equal access and sustainability. These challenges can disrupt the learning process and lead to educational inequalities. Since the 2000s, the widespread use of digital media has made it necessary to expand the boundaries of traditional teaching methods in photography education, as in other fields, through innovative learning models. Practical courses that require extensive technical equipment and chemicals—such as darkroom practices and studio photography—pose significant challenges in terms of educational, economic, and environmental sustainability. This dissertation addresses these challenges by exploring the potential of emerging reality technologies. It examines how current and developing augmented reality (AR) technology can be utilized in photography education and investigates the pedagogical, environmental, and technological contributions of such integration through a pilot application. Within this framework, the current structure of photography education in higher education institutions in Turkey has been analyzed, and its relationship with new technologies has been explored. Institutional resources have been reviewed, and interviews have been conducted with academics, industry professionals, and students. The findings reveal the current status and needs of photography education in Turkey during its digital transformation process. To lay the foundation for an AR-based solution addressing these needs, examples of AR applications in art faculties worldwide and in Turkey have been examined, and their use in education has been evaluated through content analysis. A gamified mobile AR application,“EduArt Mobile,”has been developed for the“Darkroom Practices”course offered by the Photography Department at Dokuz Eylül University. Considering the spatial and economic challenges associated with darkroom courses, this course provides a suitable context for such an application. The theoretical framework underlying the mobile application aims not only to contribute to photography education but also to the broader digital transformation of art education. As a pilot implementation, EduArt Mobile enables students to engage in experiential learning processes independently of time and location. At the same time, by minimizing the use of chemical substances and physical resources during the course, it offers an alternative learning model that contributes to environmental sustainability. In this respect, the application represents a holistic solution aligned with sustainable development goals and the digital transformation needs of contemporary art education. Participant surveys and user observations revealed a notable increase in student motivation and learning efficiency after experiencing the application. In conclusion, this dissertation demonstrates the potential of AR technology in the digitalization of photography education through an exemplary model, presenting a vision of innovative, accessible, and sustainable art education.