Çevik marka yönetimi boyutlarının yönetsel önceliklerinin belirlenmesi: AHP yöntemiyle bir uygulama
Determining the managerial priorities of agile brand management dimensions: An implementation with AHP method
  1. Tez No: 962176
  2. Yazar: EBRU KUM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMALETTİN ÖCAL FİDANBOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevik Marka Yönetimi, Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP), Marka Yönetimi, Çok Kriterli Karar Verme, Agile Brand Management, Analytic Hierarchy Process (AHP), Brand Management, Multi-Criteria Decision Making
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: OSTİM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, günümüzün dinamik pazar koşullarında markaların rekabet avantajı elde etmesinde kritik bir rol oynayan çevik marka yönetiminin temel boyutlarına ilişkin yönetici önceliklerini belirlemektir. Çalışma, çevik marka yönetiminin beş ana boyutunu“müşteri merkezlilik, hızlı geri bildirim ve sürekli iyileştirme, esneklik ve adaptasyon, pazar değişimlerine hızlı uyum sağlama ve yenilikçi ürün ve hizmet geliştirme”ve bu ana boyutlara bağlı yirmi alt kriteri kapsamaktadır. Araştırmada, çok kriterli karar verme yöntemlerinden biri olan Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP) kullanılmıştır. Veriler, Türkiye'de farklı sektörlerde faaliyet gösteren ve marka yönetimi, pazarlama veya strateji alanlarında karar alma sorumluluğu bulunan deneyimli yöneticilerden, AHP yapısına uygun olarak tasarlanmış ikili karşılaştırma anketleri aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, yöneticilerin çevik marka yönetimi ana boyutları arasında en yüksek önceliği“Müşteri Merkezlilik”e verdiği belirlenmiştir. Bunu sırasıyla“Hızlı Geri Bildirim ve Sürekli İyileştirme”ve“Pazar Değişimlerine Hızlı Uyum Sağlama”izlemektedir. Bu sonuçlar, yöneticilerin çevik marka yönetimini öncelikle müşteriyle etkileşim, sürekli öğrenme ve pazara somut yanıtlar verme ekseninde algıladıklarını göstermektedir. Araştırma, çevik marka yönetimi teorisine ampirik bir katkı sunmakta ve uygulayıcılara stratejik önceliklerini belirlemede rehberlik etmektedir. Ayrıca, tezin son bölümünde, yazarın mesleki deneyimlerinden yola çıkarak, çevik marka yönetimi sistemlerinin sürdürülebilir başarısı için kritik öneme sahip etkin iç süreçler, veri yönetimi ve sistemik yaklaşımlara dair uygulamaya yönelik öneriler sunulmuştur. Bu önerilerin, işletmelerin çevikliklerini sağlam temellere oturtarak uzun vadeli başarıya ulaşmalarına ve uygulamada karşılaşabilecekleri zorlukların üstesinden gelmelerine katkı sağlaması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
The primary purpose of this research is to determine the managerial priorities for the fundamental dimensions of agile brand management, which plays a critical role for brands in gaining a competitive advantage in today's dynamic market conditions. The study covers the five main dimensions of agile brand management (customer centricity, rapid feedback and continuous improvement, flexibility and adaptation, rapid adaptation to market changes, and innovative product and service development) and the twenty sub-criteria associated with these main dimensions. The Analytic Hierarchy Process (AHP), one of the multi criteria decision making methods, was used in the research. Data were collected from experienced managers with decision-making responsibilities in the fields of brand management, marketing, or strategy, operating in various sectors in Turkey, through pairwise comparison surveys designed in accordance with the AHP structure. According to the findings, it was determined that managers give the highest priority to the“Customer Centricity”dimension among the main dimensions of agile brand management. This is followed respectively by“Rapid Feedback and Continuous Improvement”and“Rapid Adaptation to Market Changes”. These results indicate that managers perceive agile brand management primarily along an axis of customer interaction, continuous learning, and providing concrete responses to the market. The research offers an empirical contribution to the theory of agile brand management and provides guidance to practitioners in determining their strategic priorities. Furthermore, in the final section of the thesis, based on the author's professional experience, practical recommendations are presented regarding effective internal processes, data management, and systemic approaches, which are critical for the sustainable success of agile brand management systems. These recommendations aim to help businesses achieve long-term success by grounding their agility on solid foundations and overcoming challenges they may face in implementation.