Alzheimer hastalarına bakım verenlerin psikolojik sağlamlıklarının bakım deneyimleri ve yas düzeyleriyle ilişkisinin incelenmesi
Examining the relationship between psychological resilience, caregiving experiences, and grief levels among caregivers of Alzheimer's patients
- Tez No: 962181
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İDİL ARASAN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Alzheimer bakım veren, psikolojik sağlamlık, yas, Alzheimer caregivers, grief, psychological resilience
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Günümüzde yaşlanan nüfusla birlikte bilişsel gerilemeye yol açan nörolojik hastalıkların birey ve toplum üzerindeki etkileri, sağlık alanında önemli bir araştırma konusu hâline gelmiştir. Özellikle uzun süreli bakım süreci içinde bakım verenlerin yaşadığı duygusal zorlanmaların, psikolojik sağlamlık gibi bireysel koruyucu faktörlerle dengelenebileceği ve uyum sürecinin sürdürülmesinde belirleyici olabileceği vurgulanmaktadır. Bu araştırma, Alzheimer hastalarına bakım veren bireylerin psikolojik sağlamlık düzeyleri ile bakım deneyimleri ve yas düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın örneklemini, Türkiye'nin İstanbul, İzmir ve Ankara başta olmak üzere çeşitli illerinde yaşayan ve Alzheimer tanısı almış bireylere bakım vermekte olan ve bu kişileri kaybetmiş olan bakım veren bireyler oluşturmuştur. Örneklem grubuna, en az altı aydır Alzheimer hastasına bakım vermiş olan toplam 200 katılımcı dâhil edilmiştir. Araştırma nicel bir desenle yapılandırılmış olup, veri toplama aracı olarak, Sosyodemografik Bilgi Formu, Uzamış Yas Bozukluğu Ölçeği (Bakım Veren Formu), Bakım Deneyiminin Olumlu Yönleri Ölçeği ve Connor-Davidson Psikolojik Sağlamlık Ölçeği (CD-RISC) kullanılmıştır. Araştırma bulguları, psikolojik sağlamlık ile olumlu bakım verme deneyimi arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğunu ve bu değişkenlerin demografik faktörlere göre anlamlı düzeyde farklılaştığını ortaya koymuştur. Bu çalışmayla, Alzheimer hastalarına bakım veren bireylerin psikolojik süreçlerinin daha derinlemesine anlaşılmasına katkı sağlanmış olup; bu durumun, hem bireysel müdahale programlarının hem de toplumsal destek sistemlerinin geliştirilmesine rehberlik etmesi beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, the effects of neurological diseases that lead to cognitive decline with the aging population on individuals and society have become an important research topic in the field of health. It is emphasized that the emotional difficulties experienced by caregivers, especially during long-term care, can be balanced with individual protective factors such as psychological resilience and can be decisive in the continuation of the adaptation process. This study aims to examine the relationship between the psychological resilience levels of individuals who care for Alzheimer's patients, their care experiences and their grief levels. The sample of the study consisted of caregivers who lived in various cities of Türkiye, primarily Istanbul, Izmir and Ankara, and who provided care to individuals diagnosed with Alzheimer's disease and who had lost these individuals. A total of 200 participants who had provided care to an Alzheimer's patient for at least six months were included in the sample group. The study was structured with a quantitative design, and the Sociodemographic Information Form, Prolonged Grief Disorder Scale (Caregiver Form), Positive Aspects of Caregiving Experience Scale and Connor-Davidson Resilience Scale (CD-RISC) were used as data collection tools. The research findings revealed that there was a positive and significant relationship between psychological resilience and positive caregiving experience, and that these variables differed significantly according to demographic factors. In line with the findings obtained from the study, a deeper understanding of the psychological processes of individuals providing care to Alzheimer's patients was provided; it is expected that this situation will guide the development of both individual intervention programs and social support systems.