Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin 21. yüzyıl becerileri kapsamında teknolojik pedagojik alan bilgilerinin farklı değişkenler açısından incelenmesi
Examining the technological pedagogical content knowledge of physical education and sports teachers and teacher candidates in the scope of 21st century skills in terms of different variables
  1. Tez No: 962183
  2. Yazar: İSMAİL ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN CEYHUN CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: 21. yüzyıl becerileri, TPAB, beden eğitimi ve spor dersi, 21st century skills, TPACK, physical education and sports
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Teknolojik Pedagojik Alan Bilgilerinin Farklı Değişkenler Açısından İncelenmesi amacıyla yapılmıştır. Betimsel türde, tarama modeli kullanılarak yapılan bu çalışmanın hedef kitlesi Millî Eğitim Bakanlığında görev alan beden eğitimi ve spor öğretmenleridir. Çalışmada beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin 21.yy. beceri düzeylerini belirlemek için Valtonen ve diğerleri tarafından geliştirilen, Alpaslan ve diğerleri tarafından Türkçeye uyarlanan, geçerlilik ve güvenirliği test edilen, 21-59 Yaşları Arasındaki Öğretmenlere uygulanmak üzere geliştirilen“21. Yüzyıl Becerileri Kapsamında Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi Ölçeği (TPAB)”kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 26 paket programı kullanılmıştır. Veriler analiz edilirken; demografik özelliklerin belirlenmesinde frekans dağılımı, iki farklı bağımsız değişken arasındaki ilişkiyi belirlemek için T testi, ikiden fazla değişken arasındaki ilişkiyi incelemek adına Tek Yön ANOVA ve ölçek boyutları arasındaki ilişkiyi incelemek adına Pearson Spearman Korelasyon testi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, öğretmenlerin TPAB düzeyleri genel olarak yüksek bulunmuştur. Alt boyutlar arasında en yüksek ortalamalar Pedagojik Bilgi ve Alan Bilgisi boyutlarında gözlemlenmiştir. Cinsiyet değişkenine göre yapılan analizlerde, erkek öğretmenlerin TPAB toplam puanlarının ve tüm alt boyut puanlarının kadın öğretmenlere kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Kariyer basamağı değişkenine göre ise, Uzman öğretmenlerin Sözleşmeli öğretmenlere göre TPAB düzeylerinde ve ilgili alt boyutlarda anlamlı düzeyde daha yüksek puanlara sahip oldukları tespit edilmiştir. Görev süresi değişkeni açısından incelendiğinde, 16 yıl ve üzeri görev süresine sahip öğretmenlerin, 2 yıl ve altı görev süresine sahip öğretmenlere kıyasla Alan Bilgisi ile Pedagojik ve Alan Bilgisi Etkileşimi boyutlarında anlamlı düzeyde daha yüksek puan aldığı görülmüştür. Ayrıca, derslerinde teknolojiyi sıklıkla kullanan öğretmenlerin, teknolojiyi nadiren kullanan öğretmenlere kıyasla TPAB düzeylerinin anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Bunun yanı sıra, alt boyutlar arasında yüksek ve anlamlı pozitif korelasyonlar bulunmuştur. Bu sonuçlar, öğretmenlerin TPAB düzeylerinin çeşitli demografik ve mesleki değişkenlere göre farklılık gösterdiğini ve teknoloji entegrasyonu ile mesleki deneyimin TPAB gelişiminde önemli rol oynadığını ortaya koymaktadır. Temmuz 2025 , 137 sayfa.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the Technological Pedagogical Content Knowledge (TPACK) levels of Physical Education and Sports teachers within the context of 21st Century Skills, considering various demographic variables. Designed as a descriptive study using the survey model, the research sample included teachers working under the Turkish Ministry of National Education (MEB). Data were collected using the“21st Century Skills TPACK Scale,”originally developed by Valtonen and co-authors and later adapted into Turkish by Alpaslan and co authors, with confirmed validity and reliability. SPSS 26 was used for statistical analysis. Descriptive statistics were used to summarize demographic data, and independent samples t tests were conducted to examine differences across groups. The results revealed that teachers' overall TPACK levels were high. Among the sub-dimensions, Pedagogical Knowledge and Content Knowledge had the highest mean scores. Male teachers scored significantly higher than female teachers in both overall and sub-dimension scores. Contracted teachers demonstrated lower TPACK levels compared to Expert teachers. Similarly, teachers with two years or less of experience scored significantly lower on the Content Knowledge and Pedagogical-Content Knowledge dimensions than those with over sixteen years of experience. Moreover, teachers who reported rarely using technology in their teaching had significantly lower TPACK scores than those who used it frequently. Additionally, strong and statistically significant positive correlations were found among all sub-dimensions. In conclusion, the findings indicate that TPACK levels vary significantly according to gender, experience, career stage, and frequency of technology use. These results underscore the importance of both professional experience and effective technology integration in enhancing TPACK competencies in Physical Education and Sports teaching. July 2025, 137 pages.