Çoklu zeka kuramına göre ortaokulda ideal sosyal kulüp seçiminde çok kriterli karar verme yöntemlerinin kullanılması
Using multi-criteria decision making methods in selecting the ideal social club in secondary school according to multiple intelligence theory
- Tez No: 962205
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU YILMAZ İNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: ÇKKV, Eğitim, Çok kriterli karar verme, Bulanık yöntem, AHP, TOPSIS, MCDM, Education, Multi-criteria decision making, Fuzzy method, АНР, TOPSIS
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Günümüzde her alanda olduğu gibi eğitim alanında da teknolojik gelişmelerden faydalanmak ve alınacak kararlarda teknolojik yenilikleri kullanmak önemlidir. Yapılan bu çalışmanın amacı da ortaokul öğrencilerinin gelişimini ve ilerlemesini destekleyecek öğrenci kulüplerinin belirlenmesinde gelişen teknolojiden ve Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) yöntemlerinden yararlanmak, öğrenciler ve eğitimcilere kolaylık sağlamaktır. Çalışma Isparta ilinde bulunan 232 ortaokul öğrencisi ve Isparta'da görev yapan kulüp danışman öğretmenleri ile yürütülmüştür. ÇKKV yöntemlerinden AHP, BAHP, TOPSIS ve BTOPSIS yöntemleri kullanılarak öğrencilerin sekiz farklı çoklu zeka alanına göre en ideal öğrenci kulübü belirlenmek için çeşitli yöntemlerin entegre edilerek verdiği sonuçlar değerlendirilmiştir. Öğrenciler için kulüp önerisinde bulunan entegre yöntemlerden birbirine en yakın sonuçlar veren yöntemler ile BAHP-TOPSIS ve ile ВАНР-ВТOPSIS bulunmuştur. Öğrencilerin kulüp istek derecelerinin belirlendiği çalışmada, öğrenci isteklerine en uygun kulüpleri öneren yöntemin ve istek derecelerine göre ilk sırada %87 ile BАНР ve BTOPSIS, %86 ile BAHP ve TOPSIS, %84 ile AHP ve TOPSIS göstermiştir. İlk üç sırada yer alan kulüplerin en yüksek doğrulukta verildiği yöntemler %80 ile BАНРTOPSIS ve %79 ile BАHP-BTOPSIS bulunmuştur. İlk beşte önerilenlere bakıldığında ise %74 ile BAHP-BTOPSIS yönteminin en yüksek oranda olduğu görülmektedir. İkinci sırada ise %73 ile BAHP-TOPSIS bulunmaktadır. Böylece tam bulanık ve yarı bulanık yöntemlerin klasik yöntemlere göre grup kararları almada ve belirsiz durumların yer aldığı problemlerin çözümünde daha etkili olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Today, it is important to benefit from technological developments in the field of education as in every field and to use technological innovations in the decisions to be taken. The aim of this study is to utilize the developing technology and MultiCriteria Decision Making (MCDM) methods in determining student clubs that will support the development and progress of middle school students and to provide convenience for students and educators. The study was conducted with 232 middle school students in Isparta province and club advisor teachers working in Isparta. The results of the integration of various methods were evaluated in order to determine the most ideal student club according to eight different multiple intelligence areas of students using the AНР, ВАНР, TOPSIS and BTOPSIS methods from the MCDM methods. Among the integrated methods that make club suggestions for students, the methods that give the closest results to each other were BAHP-TOPSIS and BAHPBTOPSIS. In the study where the club request levels of the students were determined, the method that suggested the most suitable clubs for the students' requests and the request levels showed that BAHP and BTOPSIS were the first with 87%, BAHP and TOPSIS with 86%, and AHP and TOPSIS with 84%. The methods that gave the clubs in the first three places with the highest accuracy were found to be BAHP-TOPSIS with 80% and BAHP-BTOPSIS with 79%. When we look at the first five suggestions, it is seen that the BAHP-BTOPSIS method has the highest rate with 74%. ВАHРTOPSIS is the second with 73%. Thus, it is concluded that fully fuzzy and semi-fuzzy methods are more effective in making group decisions and solving problems involving uncertain situations compared to classical methods.