K-Pop'ta hayranlık pratikleri bağlamında haz, aidiyet ve anlamın müzakeresi
Pleasure, belonging, and meaning in the context of fan practices in K-Pop
  1. Tez No: 962275
  2. Yazar: SILA TANIŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ TANSEL İLİC
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: K-pop, Hayran, Şöhret, Haz, Anlam, K-pop, Fan, Fame, Pleasure, Meaning
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Günümüz toplumlarında güçlü bir etkiye sahip olan görsel-işitsel medyanın tasarladığı içerikler aracılığıyla temsil edilen bireyler, farklı kültürel örüntülerle temas etmektedir. Medyanın, gelenekçi yapının kalıplarını kullanarak ürettiği ve tüketime açık, yeniden anlamlandırılmış olarak gösterime sunulan bu kültür,“popüler kültür”olarak tanımlanmaktadır. Araştırmanın ana ekseninde, Güney Kore kökenli bir müzik türü, kültürel bir akım ve küresel ölçekte geniş hayran kitlesine sahip olan K-Pop (Korean Pop), popüler kültür ürünü bağlamında“K-Pop popüler kültür örneği üzerinden hayranların yeni anlamlar ve hazlar üretmesi mümkün müdür?”sorusu bulunmaktadır. K-Pop gruplarının belirtilen popülerliğinin, popüler kültür teorileri ana ekseninde hayran çalışmaları ve John Fiske'in haz ve anlam üretimi teorisi üzeriden nasıl açıklanabileceği ise bu çalışmanın kuramsal temelini oluşturmaktadır. Bu doğrultuda, iki farklı ekol olan Frankfurt Okulu ve Birmingham Çağdaş Kültürel Çalışmalar Okulu'nun popüler kültür olgusuna yaklaşımları karşılaştırılmış ve her iki yaklaşımın argümanları ile K-Pop hayranlığına yönelik bir değerlendirme yapılmıştır. Araştırma kapsamında, Güney Koreli popüler müzik grubu üyelerinin dijital temsilleriyle, Türkiye'deki K-Pop hayranlarının hazzın üretimi/yeniden üretimi ve bu yansımalar aracılığıyla kendilerine nasıl bir anlam dünyası yarattıklarını anlamak temel amaçtır. Bu araştırmada, Türkiye'de K-Pop hayran gruplarının söz konusu dijital kimliklerle olan etkileşimini ve bu etkileşimin ürettiği duygusal bağın neticelerini çok boyutlu bir şekilde ortaya koymayı amaçlayan nitel araştırma yaklaşımı kullanılmıştır. K-Pop'a hayranlık duyan bireylerin gündelik yaşamlarında karşılaştıkları sorunlarla başa çıkma pratiklerinde anlam ve haz arayışları müzik-müzisyen-mekân bağlamında popüler kültür ekseninde değerlendirilmiş ve bu kapsamda, hayran gruplarıyla yüz yüze ve video konferans yoluyla görüşmeler gerçekleştirilmiştir. 15 katılımcıyla derinlemesine görüşme, 6 katılımcıyla odak grup görüşmesi yapılmıştır. Buna ek olarak mekânlarda katılımsız-doğrudan gözlem veri toplama tekniğinden faydalanılmış olup çok yönlü veri toplama teknikleri ile araştırmada farklı bakış açıları elde edilmiştir. Yarı yapılandırılmış sorularla ilişkilendirilen görüşmeler ışığında K-Pop müzik gruplarının hayran toplulukları tarafından sıklıkla ziyaret edilen Sourmagazine, Bubble, Weverse, Soompi gibi dijital platformlar da hayran-şöhret etkileşimi açısından değerlendirilmiş böylelikle görüşme yapılan kişilerle bu etkileşimin ürettiği sosyal bağ, haz ve anlam çözümlenmiştir. Tasarlanmış olan bu ilişkisel yaklaşımların, K-Pop müzik türü aracılığıyla dijital-sosyal ortamlarda hayran-şöhret bağını güçlendirdiği bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Individuals represented through the content designed by audiovisual media, which has a strong influence in today's societies, come into contact with different cultural patterns. This culture, which is produced by the media using the patterns of the traditionalist structure and presented as a reinterpreted culture open to consumption, is defined as“popular culture”. The main axis of the research is the question“Is it possible for fans to produce new meanings and pleasures through the example of K-Pop popular culture?”in the context of K-Pop (Korean Pop), a music genre originating from South Korea, a cultural movement and a popular culture product with a large fan base on a global scale. How the stated popularity of K-Pop groups can be explained through fan studies and John Fiske's theory of pleasure and meaning production on the main axis of popular culture theories constitutes the theoretical basis of this study. In this direction, the approaches of two different schools, the Frankfurt School and the Birmingham School of Contemporary Cultural Studies, to the phenomenon of popular culture are compared and an evaluation of K-Pop fandom is made with the arguments of both approaches. Within the scope of the research, the main aim is to understand how K-pop fans in Turkey create a world of meaning for themselves through the digital representations of South Korean popular music group members, the production/reproduction of pleasure and these reflections. In this research, a qualitative research approach was used to reveal the interaction of K-pop fan groups in Turkey with these digital identities and the results of the emotional bond produced by this interaction in a multidimensional way. The search for meaning and pleasure in the practices of individuals who admire K-Pop in coping with the problems they face in their daily lives was evaluated on the axis of popular culture in the context of music-musician-space, and in this context, face-to-face and video conference interviews were conducted with fan groups. 15 participants were interviewed in-depth and 6 participants were interviewed in a focus group. In addition, unattended-direct observation data collection technique was utilized in the venues and different perspectives were obtained in the research with versatile data collection techniques. In the light of the interviews associated with semi-structured questions, digital platforms such as Sourmagazine, Bubble, Weverse, Soompi, which are frequently visited by the fan communities of K-pop music groups, were also evaluated in terms of fan-fame interaction, thus analyzing the social bond, pleasure and meaning produced by this interaction with the interviewees. It was found that these designed relational approaches strengthen the fan-fame bond in digital-social environments through the K-Pop music genre.