İdiyopatik epilepsili kedilerde interiktal dönemde temporal lobun tek voksel proton manyetik rezonans spektroskopisi
Single voxel proton magnetic resonance spectroscopy of the temporal lobe in the interictal period in cats with idiopathic epilepsy
  1. Tez No: 962322
  2. Yazar: BERTUĞ BEKİR ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLTEKİN ATALAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İdiyopatik epilepsi, Tek voksel manyetik rezonans spektroskopi, Proton manyetik rezonans spektroskopisi, kedi, Idiopathic epilepsy, Single voxel magnetic resonance spectroscopy, Proton magnetic resonance spectroscopy, cat
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Proton manyetik rezonans spektroskopisi (H1-MRS), nöbetten sonra kedi beyni temporal lobu metabolik patofizyolojisine dair içgörü sağlayabilir. Şu anda, idiyopatik epilepsi (İE)'li kedilerde temporal lobun MRS'si hakkında kanıta dayalı bilimsel çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı, interiktal dönemdeki İE (idiyopatik epilepsi)'li kedilerde, ilk kez temporal lobta tek voksel H1-MRS (proton manyetik rezonans spektroskopisi) kullanarak, elde edilen interiktal nörometabolik aktivite verilerini, sağlıklı kedilerin temporal loblarından elde edilen kontrol grubu verileriyle karşılaştırmaktır. Bu çalışmada farklı yaş, cinsiyet, ırk ve tüy uzunluğuna sahip (İE)'li 20 kedide, interiktal dönemde her iki hemisferdeki temporal lobun tek voksel H1-MRS gerçekleştirildi. Nörolojik muayene ve MRG sonucunda İE tanısı konulan 20 kedinin interiktal dönemde her iki temporal lobunda tek voksel H1-MRS yapılarak, N-asetil aspartat (NAA), toplam kolin (tCho), toplam kreatin (tCr) düzeyleri ve birbirlerine oranları saptandı. Elde edilen veriler kontrol grubundaki farklı yaş, cinsiyet ve ırktaki 20 sağlıklı kedinin temporal loblarında gerçekleştirilen H1-MRS verileriyle karşılaştırılarak analizleri yapıldı. Çalışmada tek voksel H1-MRS için 1,5 Tesla Siemens Magnetom Sempra model cihaz kullanılarak, 2.000 ms'lik tekrarlama süresi (TR) ve 144 ms'lik eko süresi (TE) ile spin ekoları olarak elde edildi. Kübik bir voksel (10 × 10 × 10 mm) hipokampüsün orta kısmı ve amigdalayı da içeren sol ve sağ temporal lob bölgesine bilateral olarak yerleştirildi. Her iki hemisferde NAA (N-asetil aspartat)/tCr (toplam kreatin) (NAA/tCr), NAA/tCho (toplam kolin) (NAA/tCho), (tCho/tCr ve tCho/NAA) oranları belirlendi ve kontrol grubu verileriyle karşılaştırıldı. Görüntülemelerin tamamı genel anestezi altında, aynı koil kullanılarak, aynı kişi tarafından ve aynı metabolitler ölçülerek gerçekleştirildi. Epileptik kediler ve kontrol grubu arasında tüm metabolitler ve oranlarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı. İE'li kedilerde metabolit oranları ile yaş, cinsiyet, ırk ve tüy uzunluğu arasında bir korelasyon saptanmadı. İE'li kedilerin sağ temporal lobundaki NAA/tCr ölçümlerinin sağlıklı kedilerin sağ temporal lobundaki NAA/tCr ölçümlerine göre azaldığı ve bu azalmanın istatistiksel olarak anlamlılık gösterdiği saptandı. İE'li kedilerin NAA/tCr, NAA/tCho, tCho/NAA ve tCho/tCr oranları nöbete kadar geçen süre ile ilişkiliydi. İE'li kedilerin sol temporal loblarındaki NAA/tCr ölçümlerinin son-ilk nöbet farkına göre istatistiksel olarak anlamlılık gösterdiği belirlendi (t= -2,381; P= 0,032; P< 0,05). İlk ve son nöbetleri arasında 3 gün ve daha uzun zaman olan İE'li kedilerin (= 1,14) sol temporal loblarındaki NAA/tCr ölçümleri, ilk ve son nöbetleri arasında 3 gün ve kısa zaman olanlara (= 0,89) göre daha yüksekti. İE'li kedilerin sol temporal loblarında son nöbetten 3 gün ve daha kısa sürede gerçekleştirilen tek voksel H1-MRS ile NAA/tCho'daki azalma ve tCho/NAA'deki yükselme arasında bir korelasyon saptandı. İE'li kedilerin son nöbet saatleri ile H1-MRS ölçümleri arasındaki zaman aralığının kısa olması durumunda, beyin sol temporal lobundaki tCho/tCr oranı yüksek, son nöbet saati ile H1-MRS ölçümleri arasındaki zaman aralığının uzun olması durumunda beyin sol temporal lobundaki tCho/tCr oranının düşük olduğu belirlendi. Bulgularımız ile non invaziv yöntem olan tek voksel H1-MRS'nin beyin fonksiyonu belirteci olan doku metabolitleri hakkında daha fazla bilgi edinilmesini sağlayan bir yöntem olduğu, epilepsili kedilerde interiktal dönemde mikroskobik lezyon lokalizasyonunun belirlenmesinde kullanılabileceği ve bu konuda daha fazla araştırmaların yapılmasıyla, İE'li kedilerde tek voksel H1-MRS'nin tanı, tedavi ve takip değerlendirmeleri için rutin kullanıma girebileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Proton magnetic resonance spectroscopy (H1-MRS) may provide insight into the metabolic pathophysiology of the feline brain temporal lobe after seizure. Currently, there are no evidence-based scientific studies on MRS of the temporal lobe in cats with idiopathic epilepsy (IE). The aim of this study was to compare interictal neurometabolic activity data obtained in cats with IE during the interictal period, using single voxel H1-MRS (proton magnetic resonance spectroscopy) in the temporal lobe for the first time, with control group data obtained from the temporal lobes of healthy cats. In this study, single voxel H1-MRS of the temporal lobe in both hemispheres was performed in 20 cats with (IE) of different age, gender, breed and coat length during the interictal period. Single voxel H1-MRS was performed in both temporal lobes of 20 cats diagnosed with IE as a result of neurologic examination and MRI and N-acetyl aspartate (NAA), total choline (tCho), total creatine (tCr) levels and their ratios were determined. The data obtained were compared and analyzed with the H1-MRS data performed in the temporal lobes of 20 healthy cats of different age, sex and breed in the control group. In the study, single voxel H1-MRS data were acquired as spin echoes with a repetition time (TR) of 2,000 ms and echo duration (TE) of 144 ms using a 1.5 Tesla Siemens Magnetom Sempra model device. A cubic voxel (10 × 10 × 10 × 10 mm) was placed bilaterally in the left and right temporal lobe region, including the middle part of the hippocampus and amygdala. N-acetylaspartate (NAA)/total creatine (NAA/tCr), NAA/total choline (NAA/tCho), total choline/total creatine (tCho/tCr) and total choline/NAA (tCho/NAA) ratios were determined in both hemispheres and compared with control group data. All imaging was performed under general anesthesia, using the same coil, by the same person and measuring the same metabolites. There was no statistically significant difference in all metabolites and ratios between epileptic cats and control group. There was no correlation between metabolite ratios and age, sex, breed and coat length in cats with idiopathic epilepsy. NAA/tCr measurements in the right temporal lobe of cats with idiopathic epilepsy were found to be decreased compared to NAA/tCr measurements in the right temporal lobe of healthy cats and this decrease was statistically significant. NAA/tCr, NAA/tCho, tCho/NAA and tCho/tCr ratios of cats with IE were associated with the time to seizure. NAA/tCr measurements in the left temporal lobes of cats with IE showed statistical significance according to the difference between first and last seizure (t= -2,381; P= 0,032; P< 0,05). NAA/tCr measurements in the left temporal lobes of cats with IE with 3 days or more between the first and last seizures (= 1,14) were higher than those with 3 days or less between the first and last seizures (= 0,89). Single voxel H1-MRS performed in the left temporal lobes of cats with idiopathic epilepsy 3 days or less after the last seizure correlated with a decrease in NAA/tCho and an increase in tCho/NAA. In cats with idiopathic epilepsy, the tCho/tCr ratio in the left temporal lobe of the brain was higher when the interval between the last seizure time and H1-MRS measurements was short and the tCho/tCr ratio in the left temporal lobe of the brain was lower when the interval between the last seizure time and H1-MRS measurements was long. With our findings, it was concluded that single voxel H1-MRS, which is a non-invasive method, is a method that provides more information about tissue metabolites that are markers of brain function, can be used to determine microscopic lesion localization in the interictal period in cats with epilepsy, and with further research on this subject, single voxel H1-MRS can be used routinely for diagnosis, treatment and follow-up evaluations in cats with idiopathic epilepsy.