Akım sitometri ile B hücre öncülerinin (hematogon) tanımlanması ve minimal rezidüel hastalık ayrımında yeni yaklaşımlar
Identification of B cell precursors (hematogones) with flow cytometry and new approaches in the discrimination of minimal residual disease
  1. Tez No: 962326
  2. Yazar: SİNAN KÜTÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YAVUZ KÖKER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: B-ALL, CD58, CD81, Flow Cytometry, Hematogone Minimal Residual Disease
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İmmünoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Kemik iliğinde B hücre gelişim sürecinde ortaya çıkan B hücre öncülleri hematogon olarak tanımlanır ve kemik iliği regenerasyon sürecinde rol alır. B ALL tedavi sürecinde B-ALL blast hücreleri ile morfolojik olarak karışabilir. Bu nedenle kalıntı hastalık (MRD) takibinde doğru tanımlanmasına ihtiyaç duyulur. Bu çalışmanın amacı, B ALL hastalarında hematogon ve lösemik blast hücreleri ayrımında kullanılan akım sitometri yönteminin daha etkin ayırıcı verileri elde etmesini sağlayarak sensitivite ve spesifitesini artırmaktır. Bu amaçla akım sitometri floresan değerlerinin kantitatif verilerini kullanarak sonuçlar değerlendirilecektir. Çalışmaya 22 B ALL hastası (17 pediatrik, 5 erişkin) ve 27 kontrol olgusu (22 pediatrik, 5 erişkin) dahil edildi. İmmünofenotipik analizde, TdT, CD20, CD22, CD10, CD19, CD34, CD45 gibi klasik antikorlara ek olarak CD58, CD81, CD123, CD24, CD44 ve CD9 içeren yeni antikorlar tanımlandı. Her belirtecin ekspresyon düzeyi gMFI ve CV ile kantitatif olarak değerlendirildi. Çalışma grupları arasında yaş ve cinsiyet dağılımı benzer bulundu (medyan yaş 10,5 vs. 7 yıl; p>0,05).
Özet (Çeviri)
Hematogones are normal B‐cell precursors in the bone marrow regeneration process, whereas B ALL blasts represent malignant B lymphoblast proliferation. The aim of this study was to develop quantitative and statistically robust discrimination criteria between hematogones and leukemic blasts in B ALL patients using multiparametric flow cytometry. We evaluated 49 subjects: 22 B ALL patients (17 pediatric, 5 adult) and 27 controls (22 pediatric, 5 adult); age and sex distributions were comparable (median age 10.5 vs. 7 years; p>0.05). In addition to conventional markers (TdT, CD20, CD22, CD10, CD19, CD34, CD45), a novel panel incorporating CD58, CD81, CD123, CD24, CD44, and CD9 was designed. Marker expression was quantified by gMFI (geometric mean fluorescence intensity) and CV (coefficient of variation). Mann–Whitney U tests showed CD58 expression to be significantly elevated in blasts and CD81 expression to be significantly elevated in hematogones (both p0.05). Control‐group hematogones were subclassified into three maturation stages with median distributions of Stage 1 1.8%, Stage 2 6.2%, and Stage 3 1.6%. Radar plots clearly separated these stages from blasts. In MRD assessments, residual disease persisted in 5 patients (23%) at day 15 but all were MRD‐negative by day 33. In the discussion, we propose the CD58⁺/CD81⁻ profile as a primary discriminant and the CD24–CD44–TdT trio as secondary supportive markers. These combinations significantly reduced false‐positive MRD rates and enhanced the reliability of flow cytometry–based diagnostic and monitoring algorithms.