Kadın üniversite öğrencilerinde acının dönüştürücü gücünün psikolojik sağlamlığı koruyucu faktörlere etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of transformative power of suffering on protective factors of psychological resilience in female university students
- Tez No: 962374
- Danışmanlar: PROF. DR. AYGEN ÇAKMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Eğitim ve Öğretim, Psychology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Acının dönüştürücü gücü, Kadınlar, Psikolojik sağlamlık, Üniversite öğrencileri, Transformative power of suffering, Women, Resilience, University students
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu araştırmada kadın üniversite öğrencilerinde acının dönüştürücü gücünün psikolojik sağlamlığı koruyucu faktörlere etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Kırıkkale Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde öğrenimine devam eden 570 kadın öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama amacıyla katılımcıların tanıtıcı özelliklerini belirlemeye yönelik Genel Bilgi Formu, Acının Dönüştürücü Gücü Ölçeği ile Psikolojik Sağlamlık İçin Koruyucu Faktörler Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada verilerin analizinde Mann-Whitney U testi, Kruskal-Wallis testi, Spearman Brown Sıra Farkları Korelasyon katsayısı ve regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda kadın üniversite öğrencilerinin öğrenim gördükleri bölümlere göre acının dönüştürücü gücü ölçeğinden alınan puanlarda anlamlı bir fark gözlenmiş Sosyal Hizmet bölümünde öğrenim gören öğrencilerin acı verici yaşantıların öğrencilerin kendilerini geliştirmesine hizmet ettiği yönündeki inancı daha yüksek bulunmuştur. Ancak acının dönüştürücü gücü ölçeğinden alınan puanlarda sınıf, gelir düzeyi, anne-baba eğitim düzeyi ile psikoloji eğitimi alma durumunun anlamlı bir fark oluşturmadığı saptanmıştır. Psikolojik sağlamlık için koruyucu faktörler ölçeğinden alınan puanlarda ise öğrencilerin öğrenim gördükleri bölüm, gelir düzeyi, anne-baba eğitim düzeyi ve psikolojik eğitim alma durumu anlamlı bir farklılık oluşturmaktadır. Çocuk Gelişimi ile Sosyal Hizmet Bölümü öğrencilerinin, psikoloji eğitimi alan öğrencilerin sıra ortalamalarının diğer gruplara göre daha yüksek olduğu, geliri giderinin altında olan öğrenciler ile üniversite mezunu anne-babaya sahip öğrencilerin ise psikolojik sağlamlık için koruyucu faktörler ölçeğinden aldıkları puanların diğer gruplara göre daha düşük olduğu saptanmıştır. Ayrıca kadın üniversite öğrencilerinin acı verici yaşantıların kendilerini geliştirmesine hizmet ettiği yönündeki inancı ile psikolojik sağlamlık için koruyucu faktörler arasında düşük düzeyde pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmuş, acının dönüştürücü gücüne dair inançların psikolojik sağlamlık için koruyucu faktörler üzerinde yordayıcı bir rolü olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, it was aimed to investigate the effect of the transformative power of pain on psychological resilience protective factors in female university students. The study group of the study consisted of 570 female students who are continuing their education at the Faculty of Health Sciences of Kırıkkale University. In the research, a General Information Form, the Transformative Power of Pain Scale and the Protective Factors Scale for Psychological Resilience were used to determine the descriptive characteristics of the participants for the purpose of data collection. Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis test, Spearman Brown Rank Differences Correlation coefficient and regression analysis were used in the analysis of the data in the research. As a result of the research, a significant difference was observed in the scores obtained from the transformative power of pain scale according to the departments where female university students study, it was found that students studying in the department of Social Work have a higher belief that painful experiences serve students to improve themselves. However, in the scores taken from the transformative power of pain scale, it was found that class, income level, parents' education level and the status of receiving psychology education did not make a significant difference. In the scores obtained from the protective factors scale for psychological resilience, the department in which the students study, the income level, the educational level of the parents and the status of psychological education constitute a significant difference. It was found that the average rank of students of the Department of Child Development and Social Work, students studying psychology, was higher than other groups, while students with lower income expenses and students with university-graduated parents had lower scores on the protective factors scale for psychological resilience than other groups. In addition, a low level of positive and significant relationship was found between the belief of female university students that painful experiences serve to improve themselves and protective factors for psychological resilience, and it was found that beliefs about the transformative power of pain have a predictive role on protective factors for psychological resilience.