Sevinç Çokum'un romanlarının arketipsel (ilkörneksel) eleştiri yöntemi ile tahlili
The analysis of Sevinç Çokum's novels by the archetypal criticism method
- Tez No: 962473
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜMTAZ SARIÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sevinç Çokum, roman, ilkörneksel eleştiri, Sevinç Çokum, novels, archetypal criticism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 281
Özet
Modern psikolojinin önemli terimlerinden biri olan Eski Yunanca kökenli ilkörnek (arketip) sözcüğü, Türkçede“başlangıç”,“kaynak”,“sebep”,“çıkış noktası”,“temel ilke”,“kalıp”,“biçim”,“ilk model”,“ilk imge”,“ana örnek”gibi anlamlara gelmektedir. Bu sözcüğü, modern psikolojiye kazandıran kişi Carl Gustav Jung'tur. İnsan zihninin karanlık bölgesini oluşturan ortak/kolektif bilinçdışının kapsamına giren ilkörnek, insan türünün ilk atalarından kalıtımsal olarak aktarılan davranış biçimleri, hayaller, imgeler ve kişilik yapılarıdır. İlkörnekler, destanlarda, masallarda, mitoslarda ve sanat yapıtlarında kendini belli etmektedir. Temelleri yirminci yüzyılda atılmış olan ilkörneksel eleştiri yöntemi, metne eğilerek orada yer alan ortak bilinçdışının imgelerini ve kullanımlarını tespit etmektedir. Ayrıca bu yöntem, elde edilen veriler üzerinden estetik değer yargısının, bir başka deyişle estetik bir yaratı olan edebî metnin bileşenlerinin ortaya konmasını sağlamaktadır. Romancılık serüvenine 1977 yılında başlayan Cumhuriyet Dönemi yazarlarından Sevinç Çokum'un on altı romanının, ilkörneksel eleştiri yöntemiyle incelenmesi, bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Daha önceden Çokum'un romanlarının bu yöntemle incelenmemiş olması, bu çalışmanın yapılmasını gerekli kılmıştır. Beş bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde ruhsal benlik yapıları; ikinci bölümünde yolculuk sistematiği; üçüncü bölümünde hayvan ilkörnekleri; dördüncü bölümünde doğa imgeleri ve beşinci bölümünde ise diğer ilkörneksel semboller incelenmiş olup elde edilen bulgular ışığında inceleme konusu olan eserler değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonunda, incelenen eserlerin ilkörnekler açısından zengin olduğu tespit edilmiş ve ilkörneklerin Sevinç Çokum'un romanlarının önemli bir yanını oluşturduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the important terms of modern psychology, the archetype, which has ancient origins, means“beginning”,“source”,“reason”,“starting point”,“basic principle”,“pattern”,“form”,“first model”,“first image”,“main example”in Turkish. In this way, Carl Gustav Jung brought it to modern psychology. The archetype, which falls within the scope of the common/collective unconscious that forms the dark region of the human mind, is the behavioral patterns, dreams, images and personality structures inherited from the first ancestors of man. Archetypes are evident in epics, tales, myths and works of art. The archetypal criticism method, the foundations of which were laid in the twentieth century, examines the text and identifies the images and uses of the outside of the common consciousness there. In addition, it provides the evaluation of aesthetic value through the data obtained with this method, in other words, the components of literary components that are an aesthetic creation. The content of this book consists of the examination of six novels by Sevinç Çokum, one of the writers of the Republic Period who started her novel writing adventure in 1977, with the method of archetypal criticism. The fact that these copies of Çokum's novels have not been examined in more detail has made this content necessary. The first part of the five-part parts includes the spiritual self-structures; the journey system in the second part; the animal archetypes in the third part; the nature images in the fourth part and the other archetypal symbols in the fifth part; and the works that are the examinations of the findings obtained have been evaluated. At the end of the study, it has been determined that the examined works are rich in terms of archetypes and it has been understood that archetypes constitute an important aspect of Sevinç Çokum's novels.