Koruma amaçlı belgeleme yöntemlerinde teknolojik kaygıların mesleki doyuma etkisi
The impact of technological anxiety on professional satisfaction in heritage documentation
- Tez No: 962489
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT ONUR TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Belgeleme, Mesleki Doyum”, Teknolojik Etkileşim”, Teknolojik Kaygı”, Documentation, Professional Satisfaction”, Technological Interaction”, Technological Anxiety”
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enformatik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar Ortamında Sanat ve Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Taşınmaz kültür varlıklarını belgelemede kullanılan geleneksel yöntemlerin sınırlılıkları, teknolojinin sürece entegrasyonunu hızlandırmıştır. Koruma amaçlı belgeleme sürecinde sorumlu olan mimarın, ileri belgeleme tekniklerinin kullanımına süreci sağlıklı yürütebilecek yetkinlikte olması, tüm paydaşların etkin katılımını sağlayacak kurumsal çözümlerin üretilmesi konusunda sorumlu kurumlardan talep oluşturması ve yönlendirmesi önem taşımaktadır. Ancak, gittikçe artan ve hızla eskiyen sayısal verilerin yönetimi gibi yeni sorumluluklar, mesleki ilişkiler ile günlük pratiklerin dönüşümü ve teknolojinin hızlı gelişimi; bu rolü üstlenme konusunda mimarlarda kaygıya neden olmaktadır. Bu kaygının doğru anlaşılarak yönetilmesi, mesleki doyuma ve kültürel mirasın sürdürülebilir korunmasına katkı sağlayabilir. Mimarın mesleki doyumu, günümüzde deneyim ve bilginin yanı sıra teknolojik yeniliklere adaptasyon ile de ilişkilidir. Çalışmada,“Demografik Bilgi Formu”,“Teknoloji Etkileşimine Yakınlık Ölçeği”,“Teknolojik Gelişmenin Hızı ile İlgili Kaygı Ölçeği”çevrimiçi veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Mimarlık lisans derecesine sahip 367 katılımcıdan toplanan verilerle, mesleki doyum düzeyi ile teknoloji etkileşimine yakınlık arasındaki ilişki incelenmiştir. Ayrıca, teknolojik gelişmelerin hızına dair duyulan kaygının bu ilişkide aracı bir rol oynayıp oynamadığı ve demografik değişkenlerin potansiyel etkileri analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, yüksek mesleki doyumun teknolojiye uyumu kolaylaştırdığını ve teknolojik gelişmenin hızına dair kaygının mesleki doyum ile teknolojiye yakınlık arasındaki ilişkide tam aracı rol oynadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The limitations of traditional methods used to document immovable cultural heritage have accelerated the integration of technology into the process. In conservation-oriented documentation, it is important that the architect responsible for the process possess the competence to effectively manage the use of advanced documentation techniques, and to generate demand from and provide guidance to the responsible institutions for the development of institutional solutions that will ensure the effective participation of all stakeholders. However, new responsibilities—such as the management of digital data that is rapidly increasing in volume and quickly becoming obsolete—the transformation of professional relationships and everyday practices, and the rapid pace of technological development cause anxiety among architects about assuming this role. Properly understanding and managing this anxiety may contribute to professional satisfaction and the sustainable preservation of cultural heritage. Today, architects' professional satisfaction is associated not only with experience and knowledge, but also with adaptation to technological innovation. In this study, the“Demographic Information Form,”the“Technology Engagement Proximity Scale,”and the“Anxiety About the Speed of Technological Development Scale”were used as online data collection instruments. Using data collected from 367 participants holding a bachelor's degree in architecture, the relationship between the level of professional satisfaction and proximity to technology engagement was examined. In addition, the study analyzed whether anxiety regarding the speed of technological development plays a mediating role in this relationship, as well as the potential effects of demographic variables. The findings indicate that higher professional satisfaction facilitates adaptation to technology, and that anxiety about the speed of technological development serves as a full mediator in the relationship between professional satisfaction and technology engagement.