Biyostimülantların su kültürü fasulye yetiştiriciliğinde kullanılması
The use of biostimulants in hydroponic bean cultivation
  1. Tez No: 962498
  2. Yazar: EGEMEN PALANDÖKENLİER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİYE YILDIZ DAŞGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Su kültürü, Biyostimülant, Phaseolus vulgaris, Bakteri, Kitosan, Vermikompost, Hydroponics, Biostimulant, Phaseolus vulgaris, Bacteria, Chitosan, Vermicompost
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalışma, iklim değişikliğinin tarımsal üretim üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak ve sürdürülebilir gıda üretimine katkı sağlamak amacıyla, sera koşullarında su kültürü sistemiyle yetiştirilen fasulye bitkisine biyostimülant uygulamalarının etkilerini incelemektedir. Bakteri (PGPR), kitosan ve vermikompost olmak üzere üç farklı biyostimülant, hem kökten hem yapraktan uygulanmış ve bu uygulamaların fasulye bitkisinin gelişimi, verimi, meyve kalitesi ve besin elementi içeriği üzerindeki etkileri detaylı şekilde analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, kitosan uygulamasının en yüksek verim artışını (%60,5), meyve sayısını (%60,3) ve meyve eti kalınlığını sağladığını ortaya koymuştur. Bakteri uygulaması, özellikle yeşil aksam ağırlığı, meyve ağırlığı ve kök kuru maddesi gibi parametrelerde öne çıkmış, potasyum ve kalsiyum gibi makro besin elementlerinin alımını artırmıştır. Vermikompost uygulaması ise fenol içeriği, meyve eni ve C vitamini içeriği bakımından en yüksek değerleri vermiştir. Bununla birlikte, kontrol grubuna kıyasla tüm biyostimülantlar genel olarak büyüme, verim ve kalite parametrelerinde anlamlı artışlar sağlamıştır. Sonuç olarak, biyostimülant uygulamaları, özellikle kitosan ve bakteri, su kültürüyle yapılan fasulye yetiştiriciliğinde kimyasal girdileri azaltarak çevre dostu, verimli ve kaliteli üretimi destekleyen etkili stratejiler olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışma, topraksız tarımda biyostimülantların potansiyelini ortaya koyarak sürdürülebilir üretim sistemleri için bilimsel temel sunmaktadır. Bu bulgular doğrultusunda, su kültüründe fasulye yetiştiriciliğinde özellikle kitosan, verim ve kaliteyi artırmak açısından en etkili biyostimülant olarak önerilmektedir. Ayrıca bakteriyel uygulamalar da bitki gelişimi ve besin alımı açısından önemli katkılar sağladığından ikincil tercih olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the effects of biostimulant applications on bean plants grown in a hydroponic system under greenhouse conditions, with the aim of mitigating the adverse impacts of climate change on agricultural production and contributing to sustainable food systems. Three biostimulants bacteria (PGPR), chitosan, and vermicompost were applied both via root and foliar treatments, and their effects on plant growth, yield, fruit quality, and nutrient content were thoroughly analyzed. The results showed that chitosan application led to the highest increase in yield (60.5%), number of fruits (60.3%), and fruit flesh thickness. Bacterial treatment stood out for its positive effects on parameters such as shoot biomass, fruit weight, and root dry matter, and significantly enhanced the uptake of key macronutrients including potassium and calcium. Vermicompost resulted in the highest values for phenolic content, vitamin C and fruit width. Overall, all biostimulant applications provided statistically significant improvements in growth, yield, and quality parameters compared to the control. In conclusion, biostimulant applications particularly chitosan and bacteria emerge as effective strategies to support environmentally friendly, productive, and high-quality bean cultivation in hydroponic systems by reducing the need for chemical inputs. This study underscores the potential of biostimulants in soilless agriculture and provides a scientific basis for sustainable crop production. Based on the findings, chitosan is recommended as the most effective biostimulant for enhancing yield and quality, whilebacterial applications may be considered a secondary option due to their beneficial effects on vegetative growth and nutrient uptake.