Slater tipi orbitallerle iki merkezli overlap ve coulomb integrallerinin çeşitli kuantum sayıları için hesaplanması
Calculation two-center overlap and coulomb integrals over slater-type orbitals for arbitrary quantum numbers
- Tez No: 96252
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYHAN ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Overlap İntegralleri, Coulomb İntegralleri, Slater Tipi Orbital, Hartree-Fock-Roothaan Yöntemi. m, Overlap Integrals, Coulomb Integrals, Slater Type Orbital, Hartree- Fock-Roothaan Method. IV
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SLATER TİPİ ORBİTALLERLE İKİ MERKEZLİ OVERLAP VE COULOMB İNTEGRALLERİNİN ÇEŞİTLİ KUANTUM SAYILARI İÇİN HESAPLANMASI AskKARAKAŞ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dak Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ayhan ÖZMEN 2000, 64 sayfa Jüri: Prof. Dr. Hüseyin YÜKSEL Yrd. Doç. Dr. Ayhan ÖZMEN Yrd. Doç. Dr. Nuretdin EREN Bu çalışmada Slater Tipi Orbital' 1er kullanılarak, Hartree-Fock-Roothaan yöntemiyle atom ve moleküllerin çeşitli özelliklerinin belirlenmesi için yapılan hesaplamalarda karşılaşılan iki-merkezli overlap ve Coulomb integralleri hesaplanmıştır. Yukarıda sözü edilen integrallerin çözümünde, Guseinov' un bir çekirdekte merkezlenmiş Slater atom orbitallerinin başka bir çekirdekte merkezlenmiş Slater atom orbitalleri cinsinden seri açılımları yöntemi kullanılmıştır. Seri açılımlarda faktoriyelli ifadeler içeren çok sayıda katsayı ile karşılaşılır. Bu katsayıların hesaplanmasında, Guseinov ve arkadaşları tarafından binom katsayılarına dönüştürülen ifadelerden yararlanılmıştır. Guseinov yöntemi kullanılarak, çeşitli kuantum sayıları için iki-merkezli overlap ve moleküler overlap integrallerinin bilgisayar aracılığı ile hesaplamaları yapılmıştır. Ayrıca söz konusu integrallerin analitik çözümlerinde karşılaşılan, normalize associated Legendre polinomlan ve Clebsch-Gordan, Gaunt katsayıları gibi katsayıların bilgisayar programları yapılarak, çeşitli kuantum sayılan için nümerik değerleri elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis CALCULATION TWO-CENTER OVERLAP AND COULOMB INTEGRALS OVER SLATER-TYPE ORBITALS FOR ARBITRARY QUANTUM NUMBERS AslıKARAKAŞ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics Supervisor: Assist Prof. Dr. Ayhan ÖZMEN 2000, 64 Pages Jury: Prof. Dr. Hüseyin YÜKSEL Assist Prof. Dr. Ayhan ÖZMEN Assist Prof. Dr. Nuretdin EREN In this study, by using Slater Type Orbitals with Hartree-Fock-Roothaan method, two-center overlap and Coulomb integrals which arise in the calculation performed for determination of the some properties of atoms and molecules were evaluated. In the evaluation of these integrals, Guseinov' s series expansion method was used in which Slater atom orbitals centered at one nucleus is expanded in terms of the Slater orbitals centered at another nucleus. In these series expansions, one encountered with too many coefficients containing some factorial expressions. To calculate these coefficients we used the expressions transformed using binomial coefficients given by Guseinov and his friends. By using Guseinov' s method, for arbitrary quantum numbers two-center overlap and moleculer overlap integrals were calculated by computer. In addition, normalized associated Legendre polynomials and Clebsch-Gordan, Gaunt coefficients and etc. which all arise at the analytical solutions of above integrals, were computed by computer, and some numerical results for arbitrary quantum numbers were obtained.