STO'lar üzerinden bir ve iki-merkezli kinetik enerji integrallerinin hesaplanması
Evaluation of one and two-center kinetic energy integrals over STO?s
  1. Tez No: 251396
  2. Yazar: ADEM KOCAMALCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERHAN AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Slater-tipi orbitaller, moleküler integraller, overlap integralleri, kinetik enerji integralleri, Slater-type orbitals, molecular integrals, overlap integrals, kinetic energy integrals
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada Slater-tipi atom orbitalleri üzerinden bir ve iki-merkezli kinetik enerji integrallerinin hesaplanması için literatürdeki bir analitik ifadeden yararlanılmıştır. Bu analitik ifade için yalnızca Slater-tipi atom orbitallerinin kuantum sayıları ile perdeleme parametreleri ile çekirdekler arası uzaklığın bilinmesi yeterlidir. Söz konusu analitik ifade literatürde iyi bilinen overlap integralleri cinsinden bir ifadedir. Overlap integrallerinin hesaplanmasında gerekli olan pozitif indisli Q yardımcı fonksiyonlarının hesaplanmasında An(?) ve Bn(?) yardımcı fonksiyonlarından, negatif indisli Q fonksiyonlarının hesaplanmasında ise Jn(?) and Kn(?) yardımcı fonksiyonlarından yararlanılmıştır. Hesaplamalarda Intel Fortran Complier ile SUN X2200 Server'da real*16 duyarlıklı aritmetik kullanılmıştır. Keyfi kuantum sayılarına ve perdeleme parametrelerine sahip Slater-tipi atom orbitalleri için yapılan hesaplamalar literatürle karşılaştırılmış ve sonuçların literatürle uyum içinde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, an analytical expression existing in the literature have been used to evaluate the two-center kinetic energy integrals over Slater-type orbitals. This analytical expression needs only quantum numbers and screening parameters of the Slater-type orbitals and internuclear distance.The analytical expression of two-center kinetic energy integrals have been given in terms of overlap integrals well known in the literature. Q functions have been used in the evaluation of overlap integrals. An(?) and Bn(?) auxiliary functions have been used in the evaluation of the Q functions with positive indice. However, Jn(?) and Kn(?) auxiliary functions have been used in the evaluation of the Q functions with negative indice. All of the computations have been performed in the real*16 precision arithmetic using Intel Fortran Complier on the SUN X2200 Server. It has been found that the results of calculations carried out in this work for the Slater-type orbitals with arbitrary quantum numbers and screening parameters are in a good aggreement with results given in the literature.