Presbiakuzili hastalarda işitme cihazı kullanımının vestibüler fonksiyona olan etkileri
Effects of hearing aid use on vestibular function in patients with presbyacusia
  1. Tez No: 962528
  2. Yazar: BÜŞRA AYDİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMEL UĞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Presbiakuzi, işitme cihazı, vestibüler fonksiyon, bilişsel fonksiyon, Presbycusis, hearing aid, vestibular function, cognitive function
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
PRESBİAKUZİLİ HASTALARDA İŞİTME CİHAZI KULLANIMININ VESTİBÜLER FONKSİYONA OLAN ETKİLERİ ÖZET Presbiakuzi yaşlanmanın neden olduğu dejeneratif süreçler ile ortaya çıkan işitme kaybıdır. Ancak bu dejenerasyon sadece işitme fonksiyonlarını etkilemek ile kalmaz; aynı zamanda vestibüler ve bilişsel fonksiyonları da zamanla olumsuz etkiler. Bu çalışmada ise presbiakuzinin işitme cihazı kullanımı ile vestibüler ve bilişsel fonksiyonlara olan etkilerini incelemek amaçlanmıştır. Çalışmanın örneklemi 60 yaş ve üzeri presbiakuzili işitme cihazlı (n=21) ve işitme cihazsız (n=21) toplam 42 bireyden oluşmaktadır. Çalışmaya dahil edilen 42 presbiakuzili bireye vestibüler fonksiyonları değerlendirmek için Video Baş İtme Testi ve Servikal Vestibüler Uyarılmış Miyojenik Potansiyel testleri ve bilişsel fonksiyonları değerlendirmek için ise Mini Mental Test uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre işitme cihazı kullanan bireylerin işitme kayıplarının daha ileri düzeyde olmasına rağmen, Mini Mental Test skorlarının işitme cihazı kullanmayan presbiakuzili bireylere göre daha fazla olduğu saptanmıştır. Bu bulgu yeterli işitsel girdinin bilişsel fonksiyonlar üzerindeki olumlu etkilerini destekler niteliktedir. Vestibüler fonksiyonun değerlendirildiği Video Baş İtme Testi ve Servikal Vestibüler Uyarılmış Miyojenik Potansiyel testleri sonuçlarında ise işitme cihazı kullanan ve işitme cihazı kullanmayan presbiakuzili iki grup arasında istatiksel anlamda farklılık saptanmamıştır. İşitme kaybı düzeyi ile vestibüler yanıtlar arasındaki orantısızlık, işitme cihazı ile sağlanan amplifikasyonun vestibüler sistem üzerinde dolaylı etkiler yaratarak vestibüler sistemin işlevselliğini devam ettirmesine yardımcı olabileceği ihtimalini ortaya koymaktadır. Özellikle işitme cihazı kullanımıyla artan çevresel farkındalık, yön tayini ve uzamsal navigasyon gibi becerilerin daha aktif kullanımı, vestibüler sistemin işlevselliğinin devamında koruyucu bir rol oynayabilir. Bu bağlamda, işitme cihazı kullanımı, yalnızca işitsel değil, bilişsel ve vestibüler sağlık açısından da destekleyici bir unsur olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
EFFECTS OF HEARING AID USE ON VESTIBULAR FUNCTION IN PATIENTS WITH PRESBYACUSIA ABSTRACT Presbycusis is a hearing loss that occurs due to degenerative processes caused by aging. However, this degeneration does not only affect auditory functions; it also negatively impacts vestibular and cognitive functions over time. This study aims to examine the effects of presbycusis on vestibular and cognitive functions through hearing aid use. The sample of the study consists of a total of 42 individuals aged 60 and over with presbycusis, including those using hearing aids (n=21) and those not using hearing aids (n=21). The 42 presbycusic individuals included in the study were administered the Video Head Impulse Test and Cervical Vestibular Evoked Myogenic Potential tests to evaluate vestibular functions, and the Mini-Mental State Examination to assess cognitive functions. According to the results obtained, despite having more advanced levels of hearing loss, individuals using hearing aids had higher Mini-Mental test scores compared to presbycusic individuals not using hearing aids. This finding supports the positive effects of adequate auditory input on cognitive functions. In the results of the Video Head Impulse Test and Cervical Vestibular Evoked Myogenic Potential tests used to evaluate vestibular function, no statistically significant difference was found between the two presbycusic groups—those using hearing aids and those not using them. However, the disproportion between the degree of hearing loss and vestibular responses suggests that amplification provided by hearing aids may have an indirect effect on the vestibular system, potentially helping to maintain vestibular functionality. Especially, the increased use of skills such as environmental awareness, sound localization, and spatial navigation due to hearing aid use may play a protective role in the maintenance of vestibular system functionality. In this context, hearing aid use can be considered a supportive factor not only for auditory health but also for cognitive and vestibular well-being.