Yurt dışında emekli olup tersine göç etmiş yaşlı bireylerin yaşlılık sorunları: Emirdağ örneği
Old-age problems of elderly individuals who retired abroad and migrated reverse: The example of Emirdağ
- Tez No: 962544
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLTERİŞ YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, Yaşlılık Sorunları, Tersine Göç, Emeklilik Göçü, Gurbetçi Yaşlılar, Old Age, Old Age Problems, Reverse Migration, Retirement Migration, Expatriate Elderly
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Dünya genelinde yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte, yaşlı bireylerin emeklilik sonrası yaşam tercihleri önemli bir araştırma alanı haline gelmiştir. Bu tercihler arasında dikkat çeken olgulardan biri de“tersine göç”tür. Tersine göç, insanların uzun yıllar yaşadıkları veya çalıştıkları ülkeden, doğdukları ülkeye veya kendilerini daha rahat hissettikleri bir bölgeye geri dönmelerini ifade etmektedir. Özellikle yurtdışında çalışmış ve emekli olmuş bireyler için bu dönüş hem ekonomik avantajlar hem de kültürel aidiyet açısından cazip hale gelmektedir. Yurt dışında uzun yıllar çalışıp emekli olduktan sonra memleketlerine dönen bireylerin yaşadıkları bu dönüş süreci, sadece fiziksel bir yer değişikliğinden ibaret olmayıp, aynı zamanda duygusal, kültürel ve sosyal boyutlar içermektedir. Aynı zamanda yaşlılık dönemine tekabül eden bu süreçte bireylerin aktif ya da pasif yaşlılık modellerinden hangisine meyledeceği önem kazanmaktadır. Belirtilen anlayış bağlamında geliştirilen bu tez çalışması Afyonkarahisar ili Emirdağ ilçesinde nitel yöntemle yapılmış bir saha araştırmasına dayanmaktadır. Fenomenolojik araştırma deseniyle tasarlanan çalışma bağlamında amaçlı kolay ulaşılabilir örneklem tekniği kullanılarak belirlenmiş olan 25 katılımcı ile yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Sonrasında elde edilen saha bulguları tematik içerik analizi tekniği ile çözümlenmiştir. Tez çalışmasının sonucunda, uzun yıllar yurtdışında yaşamış yaşlı bireylerin Emirdağ'a dönüşlerinde en belirleyici etkenlerin kültürel aidiyet, sosyal çevre özlemi ve ekonomik avantajlar olduğu, yaşlılık döneminde tanıdık bir ortamda huzur bulma, geleneksel yaşam tarzına geri dönme ve sosyal ilişkileri canlandırma isteğiyle tersine göçü tercih ettikleri, dönüş sonrası sosyal uyum sorunları, mekânsal yabancılaşma ve beklentilerle gerçeklik arasındaki çatışmalar yaşadıkları, yurtdışında elde edilen ekonomik birikimlerin Türkiye'de daha rahat bir yaşlılık dönemi sağladığı için tersine göçün önemli bir dinamiği olarak ortaya çıktığına yönelik değerlendirmelere ulaşılmıştır. Ayrıca katılımcıların yurtdışında yaşadıkları dönemde edindikleri yaşamsal alışkanlıklara uyumlu olarak aktif yaşlanma konusunda kararsız bir tutum içinde oldukları gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the increase in the elderly population worldwide, the post-retirement life preferences of elderly individuals have become an important area of research. One of the striking phenomena among these preferences is“reverse migration”. Reverse migration refers to people returning from the country where they lived or worked for many years to the country where they were born or to a region where they feel more comfortable. This return becomes attractive in terms of both economic advantages and cultural belonging, especially for individuals who have worked abroad and retired. This return process experienced by individuals who work abroad for many years and then return to their hometowns after retirement is not only a physical change of location, but also includes emotional, cultural and social dimensions. At the same time, in this process, which corresponds to the old age period, it becomes important which of the active or passive old age models individuals will tend to. This thesis study, developed within the context of the stated understanding, is based on a field research conducted with qualitative methods in Emirdağ district of Afyonkarahisar province. In-depth interviews were conducted with 25 participants who were determined using the purposeful easily accessible sampling technique within the context of the study designed with a phenomenological research design, using a semi-structured interview form. The field findings obtained were then analyzed with thematic content analysis technique. As a result of the thesis study, it was evaluated that the most determining factors in the return of elderly individuals who lived abroad for many years to Emirdağ were cultural belonging, longing for a social environment and economic advantages, that they preferred reverse migration with the desire to find peace in a familiar environment in old age, to return to a traditional lifestyle and to revitalize social relations, that they experienced social adaptation problems, spatial alienation and conflicts between expectations and reality after their return, and that the economic savings gained abroad emerged as an important dynamic of reverse migration since they provided a more comfortable old age period in Türkiye. In addition, it has been observed that the participants have an ambivalent attitude towards active ageing in line with the living habits they have acquired during their time abroad.