Türkiye'de öğretmenlere yönelik şiddetin önlenmesi düzenlemesinin çoklu akımlar modeli çerçevesinde analizi
Analysis of the regulation on prevention of violence against teachers in Turkey within the framework of multiple streams model
  1. Tez No: 962561
  2. Yazar: ALİ BEDİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSAMETTİN SERKAN AKILLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Politikası, Kingdon'un Çoklu Akımlar Modeli, Öğretmenlere Yönelik Şiddet, Şiddet Önleme, Public Policy, Kingdon's Multiple Stream Model, Violence against Teachers, Violence Prevention
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Türkiye'de öğretmenlere yönelik şiddet, eğitim sisteminde önemli bir sorun olarak ortaya çıkmaktadır. Bu tez, Türkiye'de öğretmenlere yönelik şiddetin önlenmesi düzenlemesinin John Wells Kingdon'un 1984 yılında yayımladığı“Gündemler, Alternatifler ve Kamu Politikaları (Agendas Alternatives And Public Policies)”adlı kitabında yer alan, sorunların, politikaların ve siyasetin kamu politikası üretmek için nasıl etkileşime girdiğini açıklayan, kamu politikasının oluşturulma sürecini tanımlayan bir yönetim ve siyaset bilimi teorisi olan“Çoklu Akımlar Modeli (Multiple Streams Framework, MSF)”çerçevesinde Türkiye'de öğretmenlere yönelik olarak şiddet olaylarının artmaya başladığı 2010 yılından 2024 yılına kadar olan dönemin literatür taraması ve doküman incelemesi yöntemi kullanılarak detaylı bir analizini sunmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma ile Türkiye'de öğretmenlere yönelik şiddetin önlenmesi konusunda kamu politikası geliştirmede yeni, özgün ve alternatif bir bakış açısı sunmaya çalışılacak, bu bakımından bazı temel araştırma sorularına yanıtlar aranması ve çözüm önerileri üzerine kurulacaktır. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemi olan literatür taraması ve doküman incelemesi yöntemi kullanılarak Türkiye'de öğretmenlerin maruz kaldığı şiddet analiz edilerek sınıf, okul ve bölge çapında Çoklu Akımlar Modeli çerçevesinde etkin ve önleyici kamu politikaları oluşturulmasına katkıda bulunmak, bugün halen devam eden öğretmenlere yönelik şiddet tartışmaları ile ilgili Çoklu Akımlar Modeli çerçevesinde nasıl bir çözüm oluşturabileceği araştırılacaktır. Çoklu Akımlar Modeli çerçevesinde yapılan araştırma neticesinde modelin Türkiye'de öğretmenlere yönelik şiddetin önlenmesi düzenlemesi konusunda problem, politika ve siyaset akımının kamu politikası girişimcileri tarafından gündem belirleme ve gündeme getirme çalışmalarıyla ortaya çıkan bulgular ile etkili bir kamu politikası ve kanuni düzenlemelerin yapılmasına olanak verebileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In Turkey, violence against teachers is an important problem in the education system. This thesis argues that the regulation of preventing violence against teachers in Turkey should be based on John Wells Kingdon's 1984 book“Agendas Alternatives And Public Policies”, which explains how problems, policies and politics interact to produce public policy, Within the framework of the Multiple Streams Framework (MSF), a management and political science theory that defines the process of public policy making, the study aims to present a detailed analysis of the period from 2010 to 2024, when the incidents of violence against teachers in Turkey started to increase, using literature review and document analysis method. This study will try to offer a new, original and alternative perspective in developing public policy on the prevention of violence against teachers in Turkey, and in this respect, it will be based on the search for answers to some basic research questions and solution proposals. In this study, by using the qualitative research methods of literature review and document review, the violence that teachers are exposed to in Turkey will be analyzed and it will be investigated how to contribute to the creation of effective and preventive public policies within the framework of the Multiple Streams Model in the classroom, school and region, and how to create a solution within the framework of the Multiple Streams Model regarding the ongoing discussions on violence against teachers today. As a result of the research conducted within the framework of the Multiple Streams Model, it was concluded that the model can enable an effective public policy and legal regulations to be made by public policy entrepreneurs through agenda-setting and agenda-raising efforts of the problem, policy and political stream on the regulation of preventing violence against teachers in Turkey.