Turkey's disalignment with the common foreign and security policy of the European Union
Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin ortak dış ve güvenlik politikasıyla uyumsuzluğu
- Tez No: 962623
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU TURHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türk Dış Politikası, Avrupa Birliği, Ortak Dış ve Güvenlik Politikası, Sosyal İnşacılık, Rol Kavramları, Turkish Foreign Policy, the European Union, the Common Foreign and Security Policy, Social Constructivism, Role Conceptions
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Türk-Alman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmanın amacı Türk dış politikasının neden Avrupa Birliği Ortak Dış ve Güvenlik Politikası (ODGP) ile uyumlu olmadığını anlamaktır. ODGP ile Türkiye'nin uyum oranı 2024'te yüzde 5'tir. Aynı zamanda, son yıllarda, ilginçtir ki Türkiye'nin uyum oranında büyük bir düşüş vardır. Bu durum çok önemlidir çünkü Türkiye Avrupa Birliği üyesi bir devlet olmak için çaba harcamaktadır. Yeni jeopolitik dünya düzeninde Türkiye'nin AB ile ilişkileri daha önemli hale gelmiştir. Türk dış politikası uluslararası siyasal gelişmelerle ve AB'nin dış politikasıyla yakından ilişkilidir. Bu bağlamı düşünerek, düşük uyum oranının nedenlerini açıklamak için, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın ifadelerinin içerik ve söylem analizleri yapılmaktadır. Sosyal inşacılık teorik çerçeve olarak kullanılmaktadır. Bu araştırma rollerin Türk dış politikasını belirleme potansiyeline sahip olduğunu öne sürmektedir. Türkiye üç önemli role sahiptir. Bunlar İslami dünyanın liderliği, küresel güneyin liderliği ve bölgesel güçtür. Türkiye coğrafi olarak yakın bölgelerinde etki alanını genişletmeye çalışmakta, Avrupa Birliği'ni değerler ile ilgili meselelerde öteki olarak tanımlamakta ve Rusya gibi ülkelerle ilişkiler kurmaktadır. Türkiye, kendisini yeni güç merkezi olarak gösterirken, bastırılmış ulusların lideri olmak için çaba harcamaktadır. Bu çalışmada iki argüman vardır. Birincisi, bölgesel güç pozisyonu ve küresel Güneyin lideri olma hedefi Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin ortak dış politikasından uzaklaşmasına neden olmaktadır. İkincisi, İslami dünyanın lideri olma hedefi Türkiye'nin yaklaşımını Avrupa Birliği'nin yaklaşımından farklılaştırmaktadır. Bu araştırmada ulusal rol kavramlarının Türk dış politikasını etkilediğini ifade eden hipotezler açıklanmaktadır. Bu çalışma aynı zamanda vakaların analizi üzerinden Türk dış politikasının farklılaştığı alanları göstermek istemektedir. Vakalar analiz edildiğinde, Türkiye'nin Rusya-Ukrayna Savaşı, Gazze Savaşı, Kıbrıs ve Doğu Akdeniz krizinde Avrupa Birliği'nin yaklaşımından farklı bir politika uyguladığı ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to grasp why Turkish foreign policy is not compatible with the Common Foreign and Security Policy of the European Union (CFSP). Turkey's alignment rate with CFSP was 5 per cent in 2024. Also, in recent years, it is very interesting that there has been a big decline in Turkey's alignment rate. This situation is very crucial because Turkey puts more effort into becoming a member state of the European Union. In new geopolitical world order, Turkey's relations with the EU became more important. Turkish foreign policy is closely connected with international political developments and foreign policy of the EU. Considering this context, in order to explain the reasons for the low alignment rate, content and discourse analyses of the Turkish President's statements are conducted. Social constructivism is utilised as the theoretical framework. This research argues that roles have the potential of determining Turkish foreign policy. Turkey has three significant roles. These are leadership of Islamic world, leadership of the global South and regional power. Turkey tries to increase its sphere of influence in its geographically close regions, defines the European Union as the other in issues related to values and establishes relations with countries such as Russia. Turkey puts more effort into becoming the leader of the oppressed nations while projecting itself as the new power centre. In this study, there are two arguments. First, regional power position and the aim of being leader of the global South cause Turkey to walk away from common foreign policy of the European Union. Second, the aim of being leader of Islamic world differentiates Turkey's approach from approach of the European Union. In this research, hypotheses stating that national role conceptions affect Turkish foreign policy are explained. This study also wants to show the fields in which Turkish foreign policy differs, via analysis of cases. When cases are analysed, it can be expressed that Turkey implements a different policy from approach of the European Union in Russia-Ukraine War, Gaza War, Cyprus and the Eastern Mediterranean crisis.