Hibrit çalışma modelinin karbon emisyonuna etkisi: Hamitabat doğalgaz kombine çevrim santrali örneği
Effect of hybrid operating model on carbon emissions: Example of hami̇tabat natural gas combined cycle power plant
- Tez No: 962624
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA FÜSUN UYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Çevre Mühendisliği, Energy, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hibrit Enerji Üretimi, Güneş Enerji Santrali, Doğalgaz Santrali, Kapsam 2 Emisyonları, Enerji Verimliliği, Yenilenebilir Enerji, Hybrid Energy Production, Solar Power Plant, Natural Gas Power Plant, Scope 2 Emissions, Energy Efficiency, Renewable Energy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışma, Hamitabat Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali'nde hibrit enerji üretim çalışma modelinin uygulanmasını ve bu kapsamda güneş enerjisi santralinin (GES) entegrasyonunu incelemektedir. Fosil yakıt bağımlılığını azaltmak ve sürdürülebilir enerji yönetimini teşvik etmek amacıyla, santral sahasına 9,4 MWe gücünde bir GES kurulmuştur. GES'in 2025 yılının ilk yarısında devreye alınması planlanmakta olup, santralin iç tüketim ihtiyacının bir kısmını karşılaması hedeflenmektedir. Çalışma kapsamında, hibrit enerji sistemlerinin santral operasyonları üzerindeki etkileri değerlendirilmiş ve yenilenebilir enerji kullanımının artırılmasına yönelik öneriler sunulmuştur. Sonuçlar, hibrit enerji sistemlerinin enerji santrallerinde verimliliği artırarak sürdürülebilirliğe katkı sağladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the implementation of a hybrid energy production model at the Hamitabat Natural Gas Combined Cycle Power Plant and the integration of a solar power plant within this framework. To reduce dependence on fossil fuels and promote sustainable energy management, a 9.4 MWe SPP has been installed within the plant area. The SPP is planned to be commissioned in the first half of 2025, aiming to meet a portion of the plant's internal energy consumption. The study evaluates the impact of hybrid energy systems on power plant operations and presents recommendations for increasing the use of renewable energy. The findings indicate that hybrid energy systems contribute to sustainability by enhancing efficiency in power plants.