Görsel sanatlar öğretmen eğitiminde dijital oyun tabanlı öğrenme süreci: Minecraft örneği
The digital game-based learning process in visual arts teacher education: The case of Minecraft
- Tez No: 962849
- Danışmanlar: PROF. DR. NİMET KESER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Görsel sanatlar öğretmen eğitimi, Minecraft ES, dijital oyun tabanlı öğrenme, eylem araştırması, Visual arts teacher education, Minecraft Education Edition, digital game-based learning, action research
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Bu araştırmada görsel sanatlar öğretmen adaylarının Minecraft Eğitim Sürümü'nü (Minecraft ES) görsel sanatlar derslerine entegre etme süreçleri ve deneyimlerini incelemek amaçlanmıştır. Araştırma, eylem araştırması yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar, gönüllü ve amaçlı örnekleme yöntemiyle belirlenmiştir. Çalışma grubunu, 2023–2024 eğitim öğretim yılında Akdeniz Bölgesi'nde yer alan bir devlet üniversitesinin eğitim fakültesi resim-iş eğitimi programı'nda öğrenim gören 26 görsel sanatlar öğretmen adayı oluşturmaktadır. Uygulama sürecinde, katılımcılar seçtikleri görsel sanatlar dersi kazanımları doğrultusunda Minecraft ES üzerinde özgün ders uygulamaları geliştirmiştir. Uygulama süreci; planlama, uygulama, gözlem ve yansıtma aşamalarını içeren döngüsel bir model üzerine kurulmuş, her döngü bir önceki uygulamadan elde edilen çıktılara göre yeniden şekillendirilmiştir. Bu yapısıyla araştırma, sürekli gelişen ve dönüşen bir öğrenme sürecine dayanmaktadır. Katılımcılar, zaman sınırlaması, yapılan değerlendirmeler sonrası yapılan yeni planlamalar ve bireysel Minecraft deneyimleri doğrultusunda farklı sayıda döngü tamamlayarak süreçlerini sonlandırmıştır. Araştırmanın nitel verileri; uygulama öncesinde, sürecin içerisinde ve sonrasında yapılan görüşmeler, gözlemler, yansıtıcı paylaşımlar ve dokümanlar aracılığıyla toplanmış; betimsel ve içerik analizi yöntemleriyle çözümlenmiştir. Bulgular, öğretmen adaylarının Dijital Oyun Tabanlı Öğrenme (DOTÖ) konusunda pedagojik farkındalık ve deneyim kazandıklarını; Minecraft ES'ye yönelik önyargılarında önemli ölçüde olumlu değişim yaşandığını ve bu platformun sanat eğitimi bağlamında kapsayıcı ve etkili bir araç olarak değerlendirildiğini ortaya koymuştur. Bu doğrultuda, görsel sanatlar eğitimi veren kurumlarda dijital oyun temelli öğrenme uygulamalarına ve bu uygulamaların öğretimsel kazanımlarına yönelik daha fazla araştırma yapılmasının yararlı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the processes and experiences of visual arts pre-service teachers in integrating Minecraft Education Edition into visual arts courses. The research was conducted using the action research method. Participants were selected through voluntary and purposive sampling methods. The study group consisted of 26 visual arts pre-service teachers enrolled in the Art Education Program of a state university's Faculty of Education located in the Mediterranean Region during the 2023–2024 academic year. During the implementation process, participants developed original lesson activities on Minecraft ES based on selected visual arts curriculum outcomes. The implementation followed a cyclical model involving planning, acting, observation, and reflection stages. Each cycle was revised based on the outcomes of the previous one, supporting the evolving and dynamic nature of the research process. Participants completed varying numbers of cycles depending on time limitations, evaluation-based replanning, and their individual experiences with Minecraft. Qualitative data were collected through interviews, observations, reflective writings, and document analysis conducted before, during, and after the implementation process. These data were analyzed using descriptive and content analysis methods. The findings revealed that the pre-service teachers gained pedagogical awareness and experience related to game-based learning; they also showed a significant positive shift in their attitudes toward Minecraft ES. Furthermore, the platform was recognized as an inclusive and effective tool within the context of art education. In this regard, it is suggested that more research be conducted on game-based learning practices and their educational outcomes within institutions that provide visual arts education.