Ortaokul öğrencilerinin programlama ve matematik bilgi düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The investigation of the relationship between middle school students' programming and mathematics knowledge levels
- Tez No: 962901
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN DİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Programlama matematik ilişkisi, blok tabanlı programlama, matematik, Programming mathematics relationship, block based programming, mathematics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Programlama ile matematik arasında güçlü bir ilişki bulunmaktadır. Alanyazında bu ilişkiyi ortaya koyan çalışmalar bulunmakla birlikte ulusal alanda bu ilişkiyi ortaya koyan çalışmalar sınırlı sayıdadır. Bu nedenle ulusal alanda programlama ile matematik arasındaki ilişkiyi ortaya koyan çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca alanyazında programlama konuları ile matematik konuları arasındaki ilişkiyi ortaya koyan çalışmalara rastlanılamamıştır. Ulusal ve uluslararası alanda da programlama bilgisinin ilişkili olduğu matematik konularının incelenmesine yönelik araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Bu araştırma, ortaokul yedinci sınıf öğrencilerinin blok tabanlı programlama ve matematik konularındaki bilgi düzeylerini tespit ederek, bu düzeyler arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, araştırma öğrencilerin blok tabanlı programlama ve matematik bilgi düzeyleri tespit edildikten sonra bu iki bilgi düzeyleri arasındaki ilişkiyi inceleyerek, öğrencilerin programlama başarı düzeylerinin geliştirilmesine yönelik öneriler sunmaktır. Araştırmada nicel bir yaklaşım benimsenmiş ve betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Bu model kapsamında programlama ve matematik bilgi düzeylerini tespit edebilmek için bilgi testleri uygulanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2024-2025 eğitim öğretim yılında MEB'e bağlı Adana'nın Ceyhan ilçesindeki iki devlet ortaokulunda öğrenimlerini sürdüren 252 yedinci sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak, öğrencilerin matematik bilgi düzeyleri ile programlama bilgi düzeylerinin tespit edilebilmesi için araştırmacı tarafından Blok Tabanlı Programlama Bilgi Testi ve Matematik Bilgi Testi oluşturulmuştur. Araştırma bulguları, öğrencilerin blok tabanlı programlama ve matematik bilgi düzeylerinin düşük olduğunu göstermiştir. Blok tabanlı programlama ve matematik bilgisi arasındaki ilişki incelendiğinde, pozitif yönlü yüksek düzeyde anlamlı bir ilişkinin varlığı tespit edilmiştir. Programlama konularıyla matematik konuları bilgi düzeyleri arasındaki ilişki açısından, konular arasında orta düzeyde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Sonuç olarak, programlama öğretimi süreçlerinin daha etkili hale getirilmesi için programlama konularının ilişkili olduğu matematik konularının başarı düzeyinin geliştirilmesi gerektiği düşünülmektedir. Gelecekteki çalışmalarda, matematik ve programlama beceri düzeylerinin de incelenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
There is a strong relationship between programming and mathematics. Although there are studies in the literature that reveal this relationship, research conducted at the national level remains limited. Therefore, there is a need for studies that explore the connection between programming and mathematics within the national context. Moreover, no studies have been found in the literature that specifically examine the relationship between programming topics and mathematics topics. Both nationally and internationally, further research is required to investigate which mathematical subjects are associated with programming knowledge. This study aims to identify the knowledge levels of seventh-grade middle school students in block-based programming and mathematics, and to evaluate the relationship between these two domains. Accordingly, after determining students' knowledge levels in block-based programming and mathematics, the study investigates the correlation between them and offers suggestions for improving students' programming performance. A quantitative research approach was adopted, and a descriptive survey model was employed. Within this model, knowledge tests were administered to determine the students' levels in programming and mathematics. The study group consisted of 252 seventh-grade students enrolled in two public middle schools affiliated with the Ministry of National Education in Ceyhan, Adana during the 2024–2025 academic year. As data collection tools, the researcher developed a Block-Based Programming Knowledge Test and a Mathematics Knowledge Test to assess students' knowledge in both domains. The research findings revealed that students' knowledge levels in both block-based programming and mathematics were low. When examining the relationship between block-based programming and mathematics knowledge, a high-level positive and significant correlation was found. In terms of the relationship between specific programming and mathematics topics, a moderate-level significant correlation was identified. In conclusion, it is considered that in order to enhance the effectiveness of programming instruction, the achievement levels in mathematics topics that are related to programming should also be improved. Future studies are recommended to investigate not only knowledge levels but also the skill levels in both mathematics and programming.