Sağlık çalışanlarının sessiz istifa tutumlarının incelenmesine yönelik nicel bir araştırma
A quantitative investigation of healthcare workers' attitudes toward quiet quitting
  1. Tez No: 962950
  2. Yazar: ŞEYMANUR PALA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA AZİZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sessiz istifa, psikoloji, sağlık çalışanlar, Quiet quitting, psychology, healthcare workers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırma, İstanbul'da bir özel hastanede çalışmakta olan sağlık çalışanlarının sessiz istifaya yönelik tutumlarının incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma, %84,2'si (n=208) kadın, %15,8'i (n=39) erkek olmak üzere toplam 247 örneklem ile yapılmıştır. Çalışmanın verileri etik kurul ve kurul iznini takiben 10.01.2025-28.02.2025 tarihleri arasında toplanmıştır. Araştırmada veriler,“Sessiz İstifa Ölçeği”ve“Kişisel Bilgi Formu”ile toplanmıştır. Bulguların analizinde NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2020 Statistical Software (NCSS LLC, Kaysville, Utah, USA) programı kullanılmıştır. Araştırmada sağlık çalışanlarının Sessiz İstifa Ölçeği toplam puan ortalamasının 2,52±0,55 olduğu, sessiz istifa alt boyutunun en yüksek“Değersizlik”ve en düşük“İletişimsizlik”olduğu tespit edilmiştir. Sessiz İstifa ve alt boyutları ile sosyo-demografik özellikler arasındaki ilişkinin incelenmesi sonucunda; cinsiyet, yaş, medeni durum ve eğitim durumunun sessiz istifa tutumlarını etkilemediği belirlenmiştir (p>0,05). Kadınların Sessiz İstifa Ölçeği“Değersizlik”alt boyut puanları, erkeklerden istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptanmıştır (p>0,05). Sessiz istifaya yönelik; psikososyal ihtiyaçların dikkate alındığı bir çalışma ortamı oluşturulması, yönetici ve çalışan arasında etkili iletişimin kurulması, aidiyet duygusunun güçlendirilmesine yönelik kurum kültürünün iyileştirilmesi ve kişiye uygun kariyer fırsatlarının sunulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the attitudes of healthcare workers towards quiet quitting in a private hospital in Istanbul. The study sample consisted of 247 participants, 84.2% (n=208) of whom were female and 15.8% (n=39) male. Data collection was carried out between January 10 and February 28, 2025, following ethical committee approval and institutional permission. The data were collected using the“Quiet Quitting Scale”and a“Personal Information Form.”For data analysis, the NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2020 Statistical Software (NCSS LLC, Kaysville, Utah, USA) was used. The results indicated that the mean total score on the Quiet Quitting Scale was 2.52±0.55, with the highest subscale being“Worthlessness”and the lowest being“Lack of Communication.”Upon examining the relationship between quiet quitting and socio-demographic variables, it was found that gender, age, marital status, and education level did not significantly affect attitudes toward quiet quitting (p>0.05). However, female participants had significantly higher scores in the“Worthlessness”subscale compared to male participants (p>0.05). Based on the findings, it is recommended that institutions create work environments that consider employees' psychosocial needs, establish effective communication between managers and staff, strengthen organizational culture to enhance a sense of belonging, and offer personalized career development opportunities to prevent quiet quitting.