Migrant representation in Germany: Stop and go?
Almanya'da göçmen temsili: Dur-kalk mı?
  1. Tez No: 963086
  2. Yazar: NİLÜFER KAMURAN AKSU
  3. Danışmanlar: DR. DOMİNİC HEİNZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Milletvekiller, Göçmen Geçmişi, Temsil, Röportaj, Member of Parliament, Immigration Background, Representation, Interview Date: 21.06.2025
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Türk-Alman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Göçmen geçmişine sahip temsilcilerin, Almanya'daki parlamentolarda görev alabilmesi için teşvik edici ve engelleyici faktörler nelerdir?“ sorusunu araştırmıştır. Yöntem olarak, farklı Alman eyaletlerinden göçmen geçmişine sahip mevcut eyalet milletvekilleri ile yapılan yapılandırılmış mülakatlara dayanan nitel bir içerik analizi gerçekleştirilmiştir. Teorik çerçeveyi Hanna Pitkin'in temsil kavramı oluşturmuş ve özellikle betimleyici, maddi ve sembolik temsil unsurları incelenmiştir. Analiz, Almanya'daki parlamentolarda göçmen geçmişine sahip kişilerin betimleyici temsilinde bir artış trendi göstermiştir. Katılımcıların çoğu, kişisel veya ailevi göç geçmişlerinin sonucunda politikleşme yaşadıklarını belirtmişlerdir. Parti politikası konusunda önceden bir bilgi genellikle ailevi olarak köklü değil, siyasi angajman sürecinde kendiliğinden edinilmiştir. Göçmenlere özgü sözcü görevleri sıkça siyasi partiler tarafından milletvekillerine sunulmuş, bazen de isteksiz bir şekilde kabul edilmiştir; aynı zamanda, tüm katılımcılar, yalnızca kendi köken topluluklarının temsilcisi olarak değil, tüm nüfus için siyasi çıkarları temsil ettiklerini vurgulamışlardır. Mülakatlar ayrıca, milletvekillerinin göçmenlere özgü çıkarlarının neredeyse bağımsız bir şekilde ortaya çıkmadığını, bunun yerine genel politik konularla güçlü bir şekilde örtüştüğünü gösterdi. Bazı katılımcılar, kendilerini seçim bölgelerinin bir parçası olarak düşündüklerini ve bunun seçimleri üzerinde olumlu etkileri olduğunu vurgulamışlardır. Siyasi kariyer, tüm katılımcılar için klasik bir „yavaş ama istikrarlı”süreç biçiminde şekillenmiştir: Gençlik örgütleri, yerel görevler veya gönüllü katılım yoluyla, genellikle karmaşık bir şekilde. Mentorluk programları önemli bir rol oynamamıştır. Birçok kişi için en büyük zorluk, umut verici bir liste sırasını elde etmek ya da en azından bir liste sırasına girmektir. Parti içindeki komitelerin aday seçiminde büyük bir yol oynadığı belirtilmektedir. Uzun vadeli katılım, destekleyici bir ağ ve kişisel görünürlük kritik faktörler olarak öne çıkmaktadır. Rol model olma durumu, kişisel olarak etkileyici olarak daha nadir tarif edilse de, birkaç milletvekili, diğerleri tarafından cesaretlendirici bir örnek olarak algılandıklarına dair geri bildirimlerde bulunmuşlardır. Neredeyse tüm katılımcılarda maddi temsili görmek mümkündür, bu da yalnızca göçmen geçmişine sahip kişilerin çıkarlarının temsilinin ötesine geçerek genel siyasi konuları da kapsar. Artan temsile rağmen, yapısal bir temsil açığı devam etmektedir. Göç geçmişine sahip insanlar parlamentolarda hala yetersiz temsil edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The master's thesis examined the question:“What are the stop-and-go factors for representatives with immigrant origins becoming deputies for German parliaments?”. A qualitative content analysis was conducted, relying on guided interviews with current state parliament members with an immigration background from various German federal states. The theoretical framework was based on the representation concept by Hanna Pitkin, particularly focusing on aspects of descriptive, substantive, and symbolic representation. The analysis revealed a rising trend in the descriptive representation of individuals with an immigration background in German parliaments. Most respondents reported a politicisation as a result of their personal or familial immigration history. Political party knowledge was typically not inherited from family but was acquired independently during their political engagement. Migration-specific spokesperson roles were often intentionally offered to the representatives by the parties and were sometimes accepted rather reluctantly; at the same time, all interviewees emphasised that they did not act solely as representatives of their community of origin but represented political interests across the entire population. The interviews also revealed that migration-specific interests rarely arise independently among representatives and overlap significantly with general political concerns. Some respondents emphasised that they identify as part of their constituencies and that this had positive effects on their election. The political careers of all respondents were characterised by a classic“slow grind”trajectory: through youth organisations, municipal mandates, or voluntary engagement, often in a mixed manner. Mentoring programmes played no role. A central challenge for many was obtaining a promising list position or even a position on the list at all. The internal party committees had a significant influence on the selection of candidates. Long-term commitment, a supportive network, and personal visibility were crucial factors. Although role models were less frequently described as personally influential, several representatives reported feedback where they were perceived by others as an encouraging example. Substantive representation could be observed in nearly all respondents, going well beyond the mere representation of people with an immigration background and incorporating general political issues. Despite growing representation, a structural representation gap persists. Individuals with an immigration background remain underrepresented in parliaments.