İç hastalıkları kliniğinde takip edilen hastalarda prokalsitonin düzeyleri hastalık etkeni ile ilişkili midir?: Sistemik immün-inflamasyon indeksi ile karşılaştırmalı retrospektif bir inceleme
Are procalcitonin levels relationship with disease causes in patients followed up in an internal medicine clinic?: A comparative retrospective study with the systemic immune-inflammation index
- Tez No: 963094
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT AKARSU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Procalcitonin, culture positivity, infection biomarkers, internal medicine, high PCT, advanced age, logistic regression
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Bu çalışma, dahiliye kliniğinde izlenen erişkin hastalarda serum prokalsitonin (PCT) düzeylerinin kültür pozitifliği ile ilişkisini, enfeksiyon etkenlerine göre PCT dağılımını ve PCT'nin diğer inflamatuvar biyobelirteçlerle ilişkisini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Ayrıca, PCT düzeyi ≥100 ng/mL olan olgularda mikrobiyolojik dağılım ile ≥85 yaş alt grubuna ait enfeksiyon profili karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Retrospektif ve kesitsel tasarımla yürütülen bu araştırma, 1 Ocak 2021 – 31 Aralık 2024 tarihleri arasında Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği'nde takip edilen ve serum PCT düzeyi ölçülen 1860 erişkin hastayı kapsamaktadır. Hastalar, serum PCT düzeyine göre üç gruba ayrılmıştır: düşük (0.5–1 ng/mL), orta (1–10 ng/mL) ve yüksek (>10 ng/mL). Tüm olgularda yaş, cinsiyet, tam kan sayımı, CRP, ferritin, nötrofil/lenfosit oranı (NLO), sistemik immün-inflamasyon indeksi (SII) ve kültür sonuçları değerlendirilmiştir. Ayrıca, kültür pozitifliği ve PCT ≥100 ng/mL düzeyini öngören faktörler çok değişkenli lojistik regresyon analiziyle araştırılmıştır. Alt grup analizleri ile ≥85 yaş grubundaki PCT ≥100 ng/mL hastalara özgü etken dağılımı tanımlanmıştır. Bulgular: Çalışmaya dâhil edilen 1860 erişkin hastanın 414'ü kadın (%22.3) ve 1446'sı erkek (%77.7) idi. Yaş ortalaması 61,3 ± 18,4 yıl, medyanı 65 idi. Hastalar, serum PCT düzeylerine göre düşük (0.5–1 ng/mL, n = 1222), orta (1–10 ng/mL, n = 270) ve yüksek (>10 ng/mL, n = 368) olmak üzere üç gruba ayrıldı. Yüksek PCT grubunda CRP, NLO, SII ve ferritin düzeylerinin anlamlı şekilde daha yüksek; hemoglobin, hematokrit ve trombosit düzeylerinin ise daha düşük olduğu saptandı (p 100 ng/mL düzeyini öngören bağımsız değişkenler arasında CRP, NLO, düşük trombosit ve hemoglobin düzeyleri yer aldı. Sonuç: Serum PCT düzeyi, dahiliye servisinde izlenen erişkin hastalarda enfeksiyon varlığını ve mikrobiyolojik kültür pozitifliğini öngörmede değerli bir biyobelirteçtir. CRP ve NLO gibi tamamlayıcı parametrelerle birlikte değerlendirilmesi, özellikle yüksek riskli olguların erken tanımlanmasına katkı sağlayabilir. Ayrıca, ileri yaş grubunda da yüksek PCT düzeyleri gram-negatif ve fungal etkenlerle daha fazla ilişkili bulunmuş, bu yönüyle PCT'nin yaş bağımsız tanısal değerini koruduğu gözlemlenmiştir. Anahtara kelimeler: Prokalsitonin; kültür pozitifliği, enfeksiyon biyobelirteçleri; dahiliye kliniği, yüksek Prokalsitonin, ileri yaş; lojistik regresyon
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the relationship between serum procalcitonin (PCT) levels and culture positivity, the distribution of PCT according to infectious agents, and its association with other inflammatory biomarkers in adult patients monitored in an internal medicine department. In addition, microbiological patterns in patients with PCT levels ≥100 ng/mL and the infection profile of those aged ≥85 years were comparatively analyzed. Materials and Methods: This retrospective and cross-sectional study included 1860 adult patients who were hospitalized in the Internal Medicine Department of Kanuni Sultan Süleyman Training and Research Hospital and had serum PCT levels measured between January 1, 2021, and December 31, 2024. Patients were categorized into three groups based on serum PCT levels: low (0.5–1 ng/mL), intermediate (1–10 ng/mL), and high (>10 ng/mL). Demographic data, complete blood count parameters, CRP, ferritin, neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), systemic immune-inflammation index (SII), and microbiological culture results were evaluated. Factors associated with culture positivity and PCT ≥100 ng/mL were analyzed using multivariate logistic regression. Subgroup analyses were performed to assess the microbiological distribution in patients aged ≥85 years with PCT ≥100 ng/mL. Results: Among 1860 adult patients included in the study, 414 (22.3%) were female and 1446 (77.7%) were male. The mean age was 61.3 ± 18.4 years, with a median of 65. Based on PCT levels, 1222 patients were in the low group, 270 in the intermediate group, and 368 in the high group. In the high PCT group, CRP, NLR, SII, and ferritin levels were significantly higher, whereas hemoglobin, hematocrit, and platelet levels were significantly lower (p 100 ng/mL included elevated CRP and NLR, as well as decreased platelet and hemoglobin levels. Conclusion: Serum PCT is a valuable biomarker for predicting infection and microbiological culture positivity in hospitalized adult patients in internal medicine wards. Combined evaluation with complementary parameters such as CRP and NLR may enhance early identification of high-risk patients. Furthermore, high PCT levels in the elderly were more frequently associated with gram-negative and fungal pathogens, supporting the age-independent diagnostic value of PCT.