Erken dönem uyum bozucu şemalar ve sağlık anksiyetesi arasındaki ilişki: Psikolojik esnekliğin aracı rolü
The relationship between early maladaptive schemas and health anxiety: The mediating role of psychological flexibility
  1. Tez No: 963095
  2. Yazar: RÜVEYDA ŞEN KARAOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNEM DURUSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Erken dönem uyum bozucu şemalar, sağlık anksiyetesi, psikolojik esneklik, Early maladaptive schemas, health anxiety, psychological flexibility
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırma, erken dönem uyum bozucu şema alanları ile sağlık anksiyetesi arasındaki ilişkiyi ve psikolojik esnekliğin bu ilişkideki aracılık etkisini incelemek üzere tasarlanmıştır. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama yöntemi ile yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye'de yaşayan 18-45 yaş arası 427 katılımcı oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri“Demografik Bilgi Formu”,“Young Şema Ölçeği Kısa Form-3”, Sağlık Anksiyetesi Ölçeği Kısa Versiyon“, ve ”Psikolojik Esneklik Ölçeği" kullanılarak toplanmıştır. Veriler SPSS 26.0 ve AMOS 24.0 programlarıyla analiz edilmiş; bağımsız örneklem t testi, ANOVA, korelasyon, çoklu regresyon analizi ve yapısal eşitlik modellemesi uygulanmıştır. ANOVA ve t testi sonuçlarına göre, sağlık anksiyetesinin cinsiyet, tıbbi tanı, psikiyatrik tanı varlığı gibi demografik değişkenlere göre anlamlı şekilde farklılaştığı görülmüştür. Yapılan korelasyon analizi, erken dönem uyum bozucu şema alanları ile sağlık anksiyetesi arasında anlamlı ve pozitif yönlü ilişkiler olduğunu göstermektedir. Özellikle kopukluk ve reddedilmişlik, zedelenmiş otonomi ve aşırı tetikte olma şema alanlarının sağlık anksiyetesi ile daha güçlü ilişkiler sergilediği bulunmuştur. Çoklu regresyon analizine göre, aşırı tetikte olma şema alanı sağlık anksiyetesinin anlamlı bir yordayıcısıdır. Aracılık rolü analizi ise yapısal eşitlik modeli ile incelenmiş olup, psikolojik esnekliğin bu ilişkide kısmi bir aracılık rolü üstlendiği görülmüştür. Araştırmada elde edilen bulgular literatür çerçevesinde değerlendirilmiş ve gelecek araştırmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was designed to examine the relationship between early maladaptive schema domains and health anxiety, and to investigate the mediating role of psychological flexibility in this relationship. The research was conducted using the relational survey model, a quantitative research method. The study sample consisted of 427 participants between the ages of 18 and 45 residing in Turkey. Data were collected using the“Demographic Information Form”, the“Young Schema Questionnaire–Short Form 3”, the“Short Health Anxiety Inventory”, and the“Psychological Flexibility Questionnaire”. The data were analyzed using SPSS 26.0 and AMOS 24.0 software. Independent samples t-test, ANOVA, correlation analysis, multiple regression analysis, and structural equation modeling were applied. According to the results of ANOVA and t-test analyses, health anxiety significantly differed across demographic variables such as gender, presence of a medical diagnosis, and presence of a psychiatric diagnosis. Correlation analyses revealed significant and positive associations between early maladaptive schema domains and health anxiety. In particular, the schema domains of disconnection and rejection, impaired autonomy, and hypervigilance showed stronger correlations with health anxiety. Multiple regression analysis indicated that the hypervigilance schema domain was a significant predictor of health anxiety. The mediating role analysis, conducted through structural equation modeling, revealed that psychological flexibility partially mediated the relationship between schema domains and health anxiety. The findings were discussed within the framework of existing literatüre and suggestions were provided for future research.