Radyoaktif iyot tedavisi alan hipertiroidi hastalarında hipotirodi gelişmesine neden olan prediktif faktörler
Predictive factors for the development of hypothyroidism in hyperthyroid patients treated with radioactive iodine therapy
  1. Tez No: 963100
  2. Yazar: GÖRKEM FAKILI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEL ABİDİN SAYİNER, PROF. DR. ERSİN AKARSU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertiroidi, Radyoaktif İyot Tedavisi, Hipotiroidi, Hyperthyroidism, Radioactive Iodine Therapy, Hypothyroidism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Bu çalışmada, radyoaktif iyot (RAI) tedavisi uygulanan hipertiroidi hastalarında hipotiroidi gelişimini öngörebilecek faktörlerin belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya, Ocak 2018–Ocak 2024 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde RAI tedavisi uygulanmış 18 yaş üzeri 364 hipertiroidi hastası dahil edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, tiroid ultrason bulguları, tiroid hacimleri, nodül varlığı ve hacimleri, nodül yerleşimleri (sağ/sol/istmus), nodül fonksiyonları, RAI öncesi tiroid fonksiyon testleri (TSH, sT3, sT4), tiroid antikorları (Anti TPO, Anti TG, TRAb), antitiroid ilaç (ATI) öyküsü ve kullanım süresi, ayrıca RAI dozu ve görsel RAI uptake dereceleri (Grade 1 4) kaydedilmiştir. Tedavi yanıtı ötiroid, hipotiroidi ve yanıtsız olarak sınıflandırılmış, hipotiroidi gelişimi ile ilişkili faktörler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: 364 hastanın 189'unda (%52) hipotiroidi saptanırken, bunların % 93,7'si ilk altı ay içinde gelişti. Tiroid hacmi ≤18 mL olan hastalarda hipotiroidi gelişme riski, daha büyük tiroid hacmi olanlara göre yüksekti (OR=7,25, %95 GA: 2,07 – 25,36). Graves hastalarında15 mCi alanlarda hipotiroidi riski, 10 mCi alanlara göre yüksekti (OR: 2,87; %95 GA: 1,19–6,92; p=0,019). Ek doz RAI alanlarda RAI öncesi Anti-TPO düzeyi (367,05±433,78 IU/ml) iken , ek doz almayanlarda daha düşüktü (169,79±315,83 IU/ml) (OR: 1,001; % 95 GA: 1,000–1,003; p=0,020). RAI öncesi TrAb düzeyi , Graves hastalarında hipotirodi gelişenlerde(11,98±27,14) IU/mL, yanıt alınamayanlara (19,31±32,24) IU/mL göre daha düşüktü(p=0,015) Graves tanısı (OR: 13,76; % 95 GA: 1,78–106,36; p=0,012), USG'de Graves bulguları (OR: 9,01; % 95 GA: 1,99–40,72; p=0,004), ek doz RAI ihtiyacını belirlemede anlamlı bulundu. Sonuç: RAI sonrası hipotiroidi gelişimini öngörmede; tanı, USG bulguları, tiroid hacmi, RAI dozu , başlangıç TrAb ve Anti-TPO düzeyleri RAI tedavisinin bireyselleştirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to identify factors that can predict the development of hypothyroidism in hyperthyroid patients treated with radioactive iodine (RAI) therapy. Materials and Methods: This retrospective study included 364 hyperthyroid patients over 18 years of age who received RAI therapy at Gaziantep University Faculty of Medicine Hospital between January 2018 and January 2024. Demographic characteristics, thyroid ultrasound findings, thyroid volume, presence, volume, and localization of Nodüles (right/left/isthmus), Nodüle functionality, pre-RAI thyroid function tests (TSH, fT3, fT4), thyroid antibodies (Anti-TPO, Anti-TG, TRAb), history and duration of antithyroid drug (ATD) use, RAI dose, and visual RAI uptake grades (Grade 1–4) were recorded. Treatment outcomes were classified as euthyroidism, hypothyroidism, or nonresponse, and factors associated with hypothyroidism development were statistically analyzed. Results: Hypothyroidism developed in 189 patients (52%), with 93.7% occurring within 6 months. A thyroid volume ≤18 mL increased the risk compared to larger volumes (OR = 7.25; 95% CI: 2.07–25.36). In Graves' disease, a 15 mCi dose carried a higher risk than 10 mCi (OR = 2.87; 95% CI: 1.19–6.92; p = 0.019). Patients needing additional RAI had higher pre-RAI Anti-TPO levels (367.05 ± 433.78 vs. 169.79 ± 315.83 IU/mL) (OR = 1.001; 95% CI: 1.000–1.003; p = 0.020). Pre-RAI TrAb levels were lower in hypothyroid than non-responders (11.98 ± 27.14 vs. 19.31 ± 32.24 IU/mL) (p = 0.015). Graves' diagnosis (OR = 13.76; 95% CI: 1.78–106.36; p = 0.012) and ultrasound findings consistent with Graves' disease (OR = 9.01; 95% CI: 1.99–40.72; p = 0.004) significantly predicted additional dose requirement. Conclusion: Patient diagnosis, ultrasonographic findings, thyroid volume, RAI dose, and baseline TRAb and Anti-TPO levels may aid in predicting post-RAI hypothyroidism and contribute to the individualization of RAI therapy.