Kurkumin'in 3T3-L1 hücrelerinde perflorodekanoik asit (PFDA) tarafından indüklenen adipogenez süreci üzerine etkisi
The effect of curcumin on adipogenesis process induced by Perfluorodecanoic acid (PFDA) in 3T3-L1 cells
  1. Tez No: 963104
  2. Yazar: AYTEN DARCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN SOYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Moleküler Tıp, Tıbbi Biyoloji, Genetics, Molecular Medicine, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: adipogenez, kurkumin, obezite, perflorodekanoik asit (PFDA), 3T3-L1 hücre hattı, adipogenesis, curcumin, obesity, perfluorodecanoic acid (PFDA), 3T3-L1 cell line
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Obezite fazla vücut yağına sahip olmayı içeren, birçok hastalığın ve sağlık sorunlarının riskini artıran tıbbi bir sorundur. Yağ dokusunun büyümesi ve genişlemesi obeziteye neden olmaktadır. Adipogenez, preadipositlerin adipositlere olgunlaşması için farklılaşma süreci olarak tanımlanır. Adiposit farklılaşmasının engellenmesi adipogenez ve dolayısıyla obeziteye karşı potansiyel terapötik strateji olarak kullanılabilir. Perflorodekanoik asit (PFDA), gıda kapları ve birçok malzemede kullanılması nedeniyle canlıların maruz kaldığı endokrin bozucu özellikte olan ve adipogenez sürecini indükleyen bir plastikleştiricidir. Kurkumin ise antiadipojenik özelliğinin de olduğu bilinen, yan etkisi olması potansiyeli az bir bitkisel terapötik ajandır. 3T3-L1 hücre hattı in vitro adipogenez çalışmaları için sıklıkla tercih edilmektedir. Literatürde Kurkumin'in 3T3-L1 hücrelerinde adipogenez sürecini inhibe ettiği bildirilmiştir. Fakat araştırıldığı üzere henüz PFDA ile muamele edilen 3T3-L1 hücrelerine Kurkumin uygulanmasının etkileriyle ilgili herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Tez çalışmamızda doğal ürünlerden olan Kurkumin maddesinin PFDA ile indüklenen adipogenez süreci üzerine etkisi ilk kez araştırılacaktır. Çalışmamızda 3T3-L1 hücreleri öncelikle adiposit hücrelere farklılaştırılarak PFDA ve Kurkumin için WST-1 testi ile etkin dozları belirlenmiştir. Oil Red-O boyama ile lipit birikimleri spektrofotometrik olarak ölçülmüştür. PPARγ, C/EBPα, SREBF1 ve FASN genlerindeki mRNA ekspresyon değişimleri Real Time qPCR ile analiz edilmiştir. PPARγ ve C/EBPα adiposit farklılaşmasının bilinen düzenleyicileridir ve adipogenez sürecinde ifadeleri artmaktadır. FASN, yağ asidi sentezinden sorumlu enzimdir. FASN promotöründeki SREBF1 tarafından fonksiyonel olarak düzenlenir. Çalışmamızda PFDA, 3T3-L1 adipositlerinde lipit birikimini ve SREBF1'i ve bunun hedef lipojenik gen FASN ekspresyonunu arttırmıştır. Kurkumin uygulamasından sonra adipogenezle ilgili genlerden olan PPARγ, C/EBPα; lipogenezle ilgili genlerden SREBF1 ve FASN mRNA seviyeleri ölçülmüş ve ifadelerinde azalma tespit edilmiştir. Çalışma bulgularımız PFDA'nın adipogenez ve lipogenezde yer alan genlerin ekspresyonunu artırdığını, ancak kurkumin uygulamasının bu artışı baskılayarak potansiyel koruyucu etki gösterebileceğini gösteren ilk çalışmadır.
Özet (Çeviri)
Obesity is a medical problem that involves having excess body fat and increases the risk of many diseases and health problems. The growth and expansion of adipose tissue causes obesity. Adipogenesis is defined as the process of differentiation of preadipocytes to mature into adipocytes. Inhibition of adipocyte differentiation can be used as a potential therapeutic strategy against adipogenesis and thus obesity. Perfluorodecanoic acid (PFDA) is a plasticiser that induces the process of adipogenesis and is an endocrine disruptor to which living organisms are exposed due to its use in food containers and many materials. Curcumin, on the other hand, is a herbal therapeutic agent known to have antiadipogenic properties and has little potential to have side effects. The 3T3-L1 cell line is frequently preferred for in vitro adipogenesis studies. It has been reported in the literature that curcumin inhibits the adipogenesis process in 3T3-L1 cells. However, no study has been conducted on the effects of curcumin treatment on PFDA-treated 3T3-L1 cells. In our thesis study, the effect of curcumin, a natural product, on the PFDA-induced adipogenesis process will be investigated for the first time. In our study, 3T3-L1 cells were first differentiated into adipocyte cells, and the effective doses of PFDA and curcumin were determined by the WST-1 test. Lipid accumulation was measured spectrophotometrically by Oil Red-O staining. The mRNA expression changes in PPARγ, C/EBPα, SREBF1 and FASN genes were analysed by Real Time qPCR. PPARγ and C/EBPα are known regulators of adipocyte differentiation and their expression increases during adipogenesis. FASN is the enzyme responsible for fatty acid synthesis. It is functionally regulated by SREBF1 in the FASN promoter. In our study, PFDA increased lipid accumulation and SREBF1 and its target lipogenic gene FASN expression in 3T3-L1 adipocytes. After curcumin administration, PPARγ, C/EBPα, one of the genes related to adipogenesis; SREBF1 and FASN mRNA levels were measured and their expression decreased. Our findings are the first study to show that PFDA increases the expression of genes involved in adipogenesis and lipogenesis. Still, curcumin administration may have a potential protective effect by suppressing this increase.