Udi hindi (Aquilaria agallocha) ekstresi kullanılarak hidrotermal olarak sentezlenen çinko oksit nanopartiküllerinin (ZnO NP) kurkumin ve kafeik asit ile modifiye edilmesi ve İn Vitro yara iyileşmesi modelinde etkilerinin incelenmesi
Modification of zinc oxide nanoparticles (ZnO NPs) synthesized hydrothermally using agarwood (Aquilaria agallocha) extract with curcumin and caffeic acid, and investigation of their effects on In Vitro wound healing model
  1. Tez No: 963116
  2. Yazar: GÜLSÜM TAŞLIÇUKUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT DEMİR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Aquilaria agallocha, çinko oksit nanopartiküller, kafeik asit, kurkumin, yara iyileşmesi, yeşil hidrotermal sentez, Aquilaria agallocha, caffeic acid, curcumin, green hydrothermal synthesis, wound healing, zinc oxide nanoparticles
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Amaç: Yara iyileşmesi, hücresel ve moleküler düzeyde pek çok faktörün etkileşimini içeren karmaşık bir süreçtir. Bu süreçte iyileşmeyi hızlandırabilecek terapötik ajanların geliştirilmesi klinik açıdan önem taşımakta olup, nanopartiküller ve bitkisel kökenli preparatlar sahip oldukları biyolojik aktiviteler nedeniyle dikkat çekici bir potansiyel sunmaktadır. Bu çalışmada, Udi hindi (Aquilaria agallocha) ekstresi kullanılarak hidrotermal olarak sentezlenen çinko oksit nanopartiküllerinin (ZnO NP), kurkumin (CUR) ve kafeik asit (CA) ile modifiye edilerek in vitro yara iyileşmesi modelindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Udi hindi ekstresi kullanılarak yeşil hidrotermal yöntemle ZnO NP'ler elde edildi. Sentezlenen nanopartiküller SEM, XRD, FTIR analizleri ile karakterize edildi. ZnO NP, ZnO NP+CUR ve ZnO NP+CA'nın 5, 10, 20, 40, 80 ve 160 μg/mL konsantrasyonlarının insan oral fibroblast hücre canlılığı üzerine etkilerini değerlendirmek amacıyla 24 ve 72 saatlik iki farklı zaman aralığında MTT testi uygulandı. ZnO NP, ZnO NP+CUR, ZnO NP+CA'nın tüm konsantrasyonları yara iyileşme modeline uygulandı ve 6,18,24. saatlerde yara modellerinin mikroskop görüntüleri elde edildi. Çalışmadaki gruplar arası farklılıklar istatistiksel olarak incelendi. Bulgular: MTT testi sonuçlarına göre, ZnO NP'lerin 20 ve 40 μg/mL, ZnO NP+CUR'un 5,10 ve 20 μg/mL, ZnO NP+CA'nın 20 ve 40 μg/mL konsantrasyonlarının istatistiksel olarak anlamlı düzeyde hücre proliferasyonunu artırdığı tespit edildi. ZnO NP+CA'nın 160 μg/mL konsantrasyonlarının istatistiksel olarak anlamlı düzeyde hücre canlılığını azalttığı tespit edildi. Sonuç: Elde edilen bulgular ZnO NP, ZnO NP+CUR, ZnO NP+CA'nın uygun konsantrasyonlarda yara iyileşme sürecinde potansiyel terapötik ajanlar olarak değerlendirilebileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Wound healing is a complex process involving the interaction of numerous factors at cellular and molecular levels. The development of therapeutic agents that can accelerate this process holds significant clinical importance. Nanoparticles and plant-derived preparations offer noteworthy potential due to their diverse biological activities. This study aimed to investigate the effects of zinc oxide nanoparticles (ZnO NPs), synthesized hydrothermally using Aquilaria agallocha (agarwood) extract and subsequently modified with curcumin (CUR) and caffeic acid (CA), in an in vitro wound healing model. Materials and Methods: ZnO NPs were synthesized via a green hydrothermal method using agarwood extract. The synthesized nanoparticles were characterized using SEM, XRD, and FTIR analyses. To assess the effects of ZnO NP, ZnO NP+CUR, and ZnO NP+CA at concentrations of 5, 10, 20, 40, 80, and 160 μg/mL on human oral fibroblast cell viability, an MTT assay was performed at two time intervals (24 and 72 hours). All concentrations of ZnO NP, ZnO NP+CUR, and ZnO NP+CA were applied to the wound healing model, and microscopic images of the wound areas were obtained at 6, 18, and 24 hours. Statistical analyses were conducted to evaluate differences among the groups. Results: According to MTT assay results, ZnO NPs at 20 and 40 μg/mL, ZnO NP+CUR at 5, 10, and 20 μg/mL, and ZnO NP+CA at 20 and 40 μg/mL significantly enhanced cell proliferation. ZnO NP+CA at 160 μg/mL significantly reduced cell viability. Conclusion: The findings suggest that ZnO NP, ZnO NP+CUR, and ZnO NP+CA, at appropriate doses, may serve as potential therapeutic agents in the wound healing process.