Hidrotermal sentez yöntemi ile sinir otu (Plantago major) ekstresi kullanılarak indirgenen ferulik asit ve sinapik asit ile modifiye gümüş nanopartiküllerinin in vitro yara iyileştirilmesi üzerinde karşılaştırılması
Comparison of in vitro wound healing effects of silver nanoparticles modified with ferulic acid and sinapic acid reduced using Plantago major extract via hydrothermal synthesis method
- Tez No: 963117
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT DEMİR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: sinir otu, gümüş nanopartikül, yara iyileşmesi, hidrotermal sentez, plantago major, silver nanoparticles, wound healing, hydrothermal synthesis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Son yıllarda yara iyileşmesinde biyouyumluluğu artırmak için nanomalzemelerin (inorganik metal ve metal oksit nanopartikülleri) kullanılması ve sentetik ilaçların yan etkilerinden dolayı bitkisel tedaviye yönelim olmuştur. Yara iyileşmesi, doku bütünlüğünün yeniden sağlanmasıyla sonuçlanan, çeşitli iyileştirici mekanizmalar tarafından yönlendirilen ve düzenlenen hücresel bileşenlerin karmaşık bir etkileşimi olarak tanımlanır. Çalışmamızda da hidrotermal sentez yöntemi ile sinir otu (Plantago major) ekstresi kullanılarak indirgenen ferulik asit ve sinapik asit ile modifiye gümüş nanopartiküllerinin (AgNP) in vitro yara iyileştirilmesi üzerinde etkilerinin karşılaştırılması amaçlandı. Materyal ve Metot: P. major ekstraktı kullanılarak yeşil sentez ile ile gümüş nanopartiküller elde edildi. Sentezlenen AgNP'lerin karakterizasyonu için SEM, XRD, FTIR analizleri yapıldı. Çalışmamızda AgNP, AgNP + Ferulik Asit ve AgNP + Sinapik Asitin 5, 10, 20, 40, 80 ve 160 μg/mL dozları kullanıldı. İnsan oral fibroblast (HOF) hücrelerinde 24 saat ve 72 saatlik iki farklı zaman aralığında canlılığını belirlemek için MTT testi uygulandı. Yara iyileşme modelleri Strach Assay testi ile 6, 18 ve 24 saatlerde yara kapanması fotoğraflandı. Çalışmadaki gruplar arasında kıyaslama yapıldı. Bulgular: MTT testi sonuçlarına göre, AgNP ve AgNP+FA gruplarında 40 ve 80 μg/mL, AgNP+SA grubunda ise 10, 20, 40, 80 ve 160 μg/mL dozlarının istatistiksel olarak yüksek düzeyde anlamlı etki gösterdiği belirlenmiştir. Sonuç: Çalışmamız AgNP, AgNP+FA ve AgNP+SA gruplarının ortalama olarak 80 μg/mL dozunda en etkili sonuçları verdiğini ortaya koymuştur. Proliferatif özelliği hemen hemen bütün dozlarda mevcuttur. Sitotoksik özelliği bulunmamaktadır. Bu nedenle araştırmaya konu edilen AgNP'ler proliferatif ve hücre canlılığı etkisinden dolayı yara iyileştirme üzerinde etkili bir ajan olarak kullanılabileceği kaanatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: In recent years, the use of nanomaterials (inorganic metal and metal oxide nanoparticles) to enhance biocompatibility in wound healing has increased, alongside a growing preference for herbal treatments due to the side effects of synthetic drugs. Wound healing is defined as a complex interaction of cellular components directed and regulated by various reparative mechanisms, resulting in the restoration of tissue integrity. In this study, the effects of silver nanoparticles (AgNPs) modified with ferulic acid and sinapic acid, reduced using Plantago major extract via the hydrothermal synthesis method, were comparatively evaluated for their wound healing potential in vitro. Materials and Methods: Silver nanoparticles were synthesized via green synthesis using Plantago major extract. The synthesized AgNPs were characterized by SEM, XRD, and FTIR analyses. In this study, doses of 5, 10, 20, 40, 80, and 160 μg/mL of AgNP, AgNP + Ferulic Acid, and AgNP + Sinapic Acid were used. MTT assay was performed to determine cell viability on human oral fibroblast (HOF) cells at two different time points: 24 and 72 hours. Wound healing models were evaluated using the Scratch Assay, with wound closure photographed at 6, 18, and 24 hours. Comparisons were made among the groups studied. Results: According to the MTT assay results, doses of 40 and 80 μg/mL in the AgNP and AgNP+FA groups, and doses of 10, 20, 40, 80, and 160 μg/mL in the AgNP+SA group exhibited statistically significant effects at a high level. Conclusion: Our study demonstrated that the AgNP, AgNP+FA, and AgNP+SA groups exhibited the most effective results at an average dose of 80 μg/mL. The proliferative property was observed at nearly all doses tested, with no cytotoxic effects detected. Therefore, it was concluded that the AgNPs investigated in this study could be used as effective agents for wound healing due to their proliferative and cell viability-enhancing effects.