Bazı birinci sıra geçiş metallerinin yeni tiyazol türevleri ile verdikleri komplekslerin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of new thiazole derivatives schiff bases and its complekses with some first row transition metals
  1. Tez No: 96322
  2. Yazar: ENGİN YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİNAN SAYDAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Tiyazol, kompleks, kobalt, nikel, bakır, krom, Thiazole, complex, cobalt, nickel, copper, chrome
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
II ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ BAZI BİRİNCİ SIRA GEÇİŞ METALLERİNİN YENİ TİYAZOL TÜREVLERİ İLE VERDİKLERİ KOMPLEKSLERİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Engin YILMAZ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2000,Sayfa: 48 Bu çalışmada, 4-Klormetil-2-(2-hidroksibenzilidenhidrazino) tiyazol (L'H), 4-Klormetil-2-(2-hidroksinaftilidenhidrazino) tiyazol (L2H) Iigandlan ve bu ligandlann bazı birinci sıra geçiş metalleri ile yapmış oldukları kompleksler sentezlendi. 2-Hidroksibenzaldehitin tiyosemikarbazit ile reaksiyonundan 2-Hidroksi- benzilidentiyosemikarbazon ve 2-Hidroksibenzilidentiyosemikarbazon ile dikloraseto- nun reaksiyonundan (L'H) ligandı elde edildi. 2-Hidroksinaftaldehidin tiyosemikarbazit ile reaksiyonundan 2-Hidroksi- naftilidentiyosemikarbazon ve 2-Hidroksinaftilidentiyosemikarbazon ile diklorasetonun reaksiyondan (L2H) ligandı elde edildi. (L'H) ve (L2H) ligandlannm Ni(II), Co(II), Cu(II) tuzlan ile metal/ligand oranı 1:2 olan mononükleer kompleksleri ve Cr(III) tuzu ile metal/ligand oram 1:3 olan mononükleer kompleksleri sentezlendi. Her iki ligandın da OH ve CH=N- uçlarından metale iki dişli ligand olarak bağlandığı gözlendi. Elde edilen ligand ve komplekslerin yapılan İR, 'H-NMR, 13C-NMR, magnetik süsseptibilite, elementel analiz ile aydınlatıldı ve termal özellikleri araştınldı. Tüm verilerden faydalanılarak Ni(II), Co(II), komplekslerinin yapısının tetrahedral, Cu(II) komplekslerinin yapısımn karedüzlem Cr(III) komplekslerinin yapısımn da oktahedral olduğu sonucuna vanldı.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT MASTER OF SCIENCE SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF NEW THIAZOLE DERIVATIVES AND THEIR COMPLEXES WITH SOME FIRST ROW TRANSITION METALS Engin YILMAZ Fırat University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Chemistery 2000, Page:48 In this work, 4-Chloromethyl-2-(2-hydroxybenzylidenehidrazino) thiazol (L*H) and 4-ChIoromethyl-2-(2-hydroxynaphthyIidenehidrazino) thiazol (L2H) and their complexes with some first row transition metal complexes were synthesised. 4-Chloromethyl-2-(2-hydroxybenzylidenehidrazino) thiazol İL1!!) was synthesised from the reaction of 2-Hydroxybenzylidene thiosemikarbazone and dichloroacetone. 4-Chloromethyl-2-(2-hydroxynaphthylidenehidrazino) thiazol (L2H) was synthesised from the reaction of 2-hydroxynaphthylidene thiosemikarbazone and dichloroacetone. Metal/ligand ratio of 1 :2 complexes of Co(II), Cu(II), Ni(II) wrere synthesised from their salts with (L'H) and (L2H) schiff bases. In the case of Cr(III), metal/ligand ratio 1 :3 complexes were obtained. Both ligands were behaived as bidentate ligand from -OH, -CH=N- sites. Structure of synthesised ligands and their complexes have been characterised by FT-IR, 'H-NMR, 13C-NMR, magnetic sücceptibility measurments, melting points, micro analysis and thermal analysis. It was concluded that Co(II), Cu(II), Ni(II) complexes have tetrahedral geometry, while Cr(III) complexes have octahedral geometry.