Neo-Sovyetizm belirlenimciliğinin bir sonucu olan Rusya-Ukrayna çatışmasında Kırım'ın ve Kırım Türklerinin yakın geçmişi ve bugünü
The recent past and present of Crimea and the Crimean Tatars in the Russia-Ukraine conflict as a consequence of neo-Soviet determinism
  1. Tez No: 963325
  2. Yazar: SONER KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Neo-sovyetizm, Kırım, Kırım Türkleri, Kırım'ın İlhakı, Neo-Sovietism, Crimea, Crimean Turks, Annexation of Crimea
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Neo-Sovyetizm Belirlenimciliğinin Bir Sonucu Olan Rusya-Ukrayna Çatışmasında Kırım'ın ve Kırım Türklerinin Yakın Geçmişi ve Bugünü 1917 yılındaki Bolşevik ihtilalinin ardından kurulan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği, selefi olan Rusya İmparatorluğu gibi birçok etnik grubu hâkimiyeti altında tutmaya devam etmiştir. Birinci Dünya Savaşı'ndan yıpranmış olarak çıkan İngiltere ve Fransa gibi Avrupa güçleri, yirmi bir yıl sonra patlak veren İkinci Dünya Savaşı'nda, SSCB'nin müttefikler arasında baskın bir rol edinmesine ve dünya siyasetinde bir süper güce dönüşmesine engel olamamışlardır. İkinci Dünya Savaşı'nda, SSCB ordusunda cepheye sürülen birçok etnik grubun arasında Kırım Türkleri de yer almıştır. Gerek savaş sırasında gerek savaş sonrasında Kırım Türklerine her iki tarafça yapılan baskı ve kötü muamele şiddetli olmuştur. Bölgenin işgali sırasında Almanlarca yürütülen baskı ve şüphe politikası, savaş sırasında ve sonrasında aynı şekilde SSCB tarafından da Kırım Türklerine uygulanmıştır. Henüz 2. Dünya Savaşı sürerken başlayan Kırım Türklerinin sürgün süreci bölge halkının çoğunu yurdundan etmiştir. 1954 yılına gelindiğinde ise Kırım'ın statüsünde birtakım değişiklikler yapılmış ve bölge Ukrayna'ya bağlanmıştır. Bu kararın bir sonucu olarak Kırım, SSCB'nin 1991 yılında dağılmasıyla Ukrayna'da kalmıştır. Ukrayna yönetimi altında eskisine oranla daha fazla hürriyet alanı bulan Kırımlı Türkler kendilerini Ukrayna ve Batı tarafında konumlandırmışlardır. Ancak Ukrayna'nın son zamanlarda değişen yönetim anlayışı sonucu kendini Batı'ya yaklaştırma hamleleri ve Rusya'nın eşzamanlı yürüttüğü Neo-Sovyetizm diye tanımlanan agresif politikanın sonucunda gelişen olaylar Kırım'ın Rusya tarafından ilhakına ve Kırım Türklerinin bir kez daha Rusya'ya tabi kılınmasına yol açmıştır. Birtakım sosyal ve siyasal haklardan yararlanabilmenin tek imkânı olarak Rusya vatandaşlığına geçmeye zorlanan Kırım Türklerinin, ilhakın ardından başlayıp bugüne kadar uzanan süreçte yaşadıkları sorunlar ve mevcut durumlarının tarafsız bir bakışla belirlenip ortaya konulması oldukça önem arz etmektedir. Bölgede yaşayan Kırım Türklerinin içinde bulundukları durumu dezenformasyon maksatlı üretilen ve yayılan bilgilerden ayıklayıp somut bir şekilde ortaya koymanın önemi bu çalışmanın ana amaçlarından birisini oluşturmuştur. v Bu minvalde çalışmada, Kırım'ın ve Kırım Türklerinin Bolşevik ihtilali sonrası, SSCB'nin dağılmasından sonraki ve 2014 yılında Rusya tarafından ilhakı sonrasındaki durumu Rus, Ukrayna, Batı ve Türk kaynaklarında araştırılacak ve karşılaştırmalı bir analizine çalışılacaktır. Çalışmada“Neo-Sovyetizmin, Kırım ve Kırım Türklerinin içinde bulunduğu mevcut duruma etkileri nedir?”şeklindeki problem durumunun cevabı ortaya konulmaya çalışılacaktır. Bu çerçevede nitel araştırma yöntemlerinden tarama-derleme ve tarihsel karşılaştırma yöntemleri kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Recent Past and Present of Crimea and the Crimean Tatars in the Russia- Ukraine Conflict as a Consequence of Neo-Soviet Determinism Following the Bolshevik Revolution in 1917, the Union of Soviet Socialist Republics, like its predecessor the Russian Empire, continued to dominate many ethnic groups. European powers such as England and France, which emerged exhausted from the First World War, were unable to prevent the USSR from assuming a dominant role among the allies and becoming a superpower in world politics in the Second World War that broke out twenty-one years later. Crimean Turks were among the many ethnic groups sent to the front in the USSR army in the Second World War. The oppression and mistreatment of Crimean Turks by both sides, both during and after the war, was severe. The policy of oppression and suspicion implemented by the Germans during the occupation of the region was also applied to Crimean Turks by the USSR during and after the war. The process of deportation of Crimean Turks, which began while the Second World War was still ongoing, displaced most of the people of the region. In 1954, some changes were made to the status of Crimea and the region was annexed to Ukraine. As a result of this decision, Crimea remained in Ukraine after the dissolution of the USSR in 1991. Crimean Turks, who found more freedom under Ukrainian rule than before, positioned themselves on the Ukrainian and Western sides. However, as a result of Ukraine's recent changes in its understanding of governance, moves to bring itself closer to the West and the events that developed as a result of Russia's aggressive policy defined as Neo-Sovietism simultaneously led to the annexation of Crimea by Russia and the subjection of Crimean Turks to Russia once again. It is very important to determine and present from an impartial perspective the problems and current situations experienced by Crimean Turks, who were forced to become Russian citizens as the only way to benefit from certain social and political rights, starting from the annexation and extending to the present day. The importance of sorting out the situation of Crimean Turks living in the region from information produced and spread for disinformation purposes and presenting it concretely constituted one of the main objectives of this study. In this context, the situation of Crimea and Crimean Turks after the Bolshevik revolution, after the collapse of the USSR and after the annexation by Russia vii in 2014 will be investigated in Russian, Ukrainian, Western and Turkish sources and a comparative analysis will be attempted. The study will attempt to answer the problem of“What are the effects of Neo-Sovietism on the current situation of Crimea and Crimean Turks?”In this context, qualitative research methods such as scanning-compilation and historical comparison methods were used.