Geçmişten günümüze Batman'da eğitim
Batman in education from past to present
- Tez No: 963366
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANAN SARIYAR SEZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Batman, Cumhuriyet Öncesi Eğitim, Cumhuriyet Sonrası Eğitim, Eğitim Kurumları, Eğitim, Eğitim Tarihi, Batman, Pre-Republic Education, Post-Republic Education, Educational Institutions, Education, Educational History
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışma, Türkiye'nin genç illerinden biri olan Batman'ın geçmişten günümüze eğitimini, Cumhuriyet öncesi dönemden başlayarak günümüze değin mevcut literatürdeki kronolojik eksiklikleri gidererek, incelemeyi amaçlamaktadır. İlin ilçe statüsünden il statüsüne geçiş sürecinin eğitim sistemi üzerindeki etkileri ve eğitim alanında yaşanan dönüşümler, bu çalışmanın temel odak noktalarını oluşturmaktadır. Söz konusu çalışmada, Cumhuriyet öncesi ve sonrası eğitim-öğretim faaliyetleri, Cumhuriyet dönemi eğitim politikası, halk eğitimi faaliyetleri, okulöncesi, ilköğretim, ortaöğretim, yükseköğretimdeki gelişmeler ve faaliyetler ana hatları ile incelenerek, ülke genelindeki ve Batman'daki eğitim ve öğretim çalışmaları mukayeseli olarak ele alınmıştır. Çalışma, Batman'ın ilçe ve il olma süreçlerindeki eğitim durumu, okul sayıları, derslik, öğrenci ve öğretmen sayıları gibi istatistiksel verilerle desteklenmiştir. Ayrıca, Batman'da basın yayın hayatında eğitime ayrılan yer, eğitimle ilgili çıkarılan dergiler ve eğitime gönül verenlerin katkıları da çalışmada incelenen konular arasındadır. Bu çalışma, Batman'ın geçmişten günümüze eğitim hayatına dair eksikliği hissedilen bir boşluğu doldurmayı hedeflemektedir. Elde edilen bulgular Batman'ın eğitim sistemindeki gelişim sürecinin daha iyi anlaşılmasına ve gelecekte yapılacak eğitim çalışmalarına ışık tutması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the education of Batman, one of the young provinces of Turkey, from the past to the present, starting from the pre-Republican period to the present day, by filling the chronological gaps in the existing literature. The effects of the province's transition from district to province status on the education system and the transformations experienced in education constitute the main focus of this study. In this work, the pre-Republic and post-Republic education and training activities, the education policy of the Republican era, public education activities, developments and activities in preschool, primary, secondary, and higher education are examined in broad outlines, and the education and training efforts both across the country and specifically in Batman are discussed in a comparative perspective. The study is supported by statistical data such as the educational status, the number of schools, classrooms, students, and teachers during Batman's processes of becoming a district and a province. Furthermore, the place allocated to education in Batman's press and publishing life, magazines published on education, and the contributions of those who dedicated themselves to education are also among the topics examined in the study. This study aims to fill a perceived gap in Batman's educational system from past to present. The findings are expected to provide a better understanding of the development of Batman's education system and inform future educational efforts.