Tekrarlayıcı transkraniyal manyetik uyarım (tTMU) tedavisi alan unipolar major depresyon hastalarında tedaviye cevap, bedensel belirtiler , öfke düzeyleri ve öfke ifadetarzları arasındaki ilişki
The relationship between response to treatment, somatic symptoms, anger levels and anger expression styles in unipolar major depression patients receiving repetitive transcranial magnetic stimulation (rTMS) treatment
- Tez No: 963414
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR DURMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Majör Depresif Bozukluk, Transkraniyal Manyetik Uyarım, tTMU, Öfke İfade Tarzı, Anksiyete, Bedenselleştirme, Yaşam Kalitesi, Ağrı, Major Depressive Disorder, rTMS, Anger Expression, Anxiety, Somatization, Quality of Life, Pain
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Majör depresif bozukluk öfke, irritabilite ve bedensel yakınmalar gibi ek semptomlarla seyredebilir. Öfke düzeyi ve ifade tarzları depresyonun şiddetiyle ilişkiliyken, bedensel belirtiler tanıda gecikme ve tedavi direncine yol açabilir. Son yıllarda öfke ve bedenselleştirmenin depresyon ve anksiyete ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Tekrarlayıcı transkraniyal manyetik uyarım (tTMU) depresyon tedavisinde etkin olmakla birlikte ikincil belirtilere etkileri üzerine araştırmalar sınırlıdır. Bu çalışmada unipolar majör depresyon hastalarında tTMU'nun depresyon, anksiyete, bedensel belirtiler, ağrı, yaşam kalitesi ve öfke üzerindeki etkileri; öfke ifade tarzları ve bedensel belirtilerin tedavi yanıtıyla ilişkisi incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Prospektif gözlemsel türdeki çalışmaya DSM-5'e göre majör depresif bozukluk tanısı almış, tTMU tedavisi gören 30 kişi dahil edilmiştir. Katılımcılara tedavi öncesi Sosyodemografik Form ve Sürekli Öfke-Öfke İfade Tarzı Ölçeği; tedavi öncesi ve sonrası HAMD, HAMA, PHQ-15, VAS, SF-12 ve Durumluk Öfke Ölçeği uygulanmıştır. Bulgular: Tedavi sonrası HAMD, HAMA, PHQ-15 ve VAS puanlarında anlamlı azalma; yaşam kalitesinde artış saptanmıştır. Durumluk öfke seviyesinde değişim görülmemiştir. Tedavi öncesi HAMD şiddeti, HAMA ve PHQ-15 ile pozitif, yaşam kalitesiyle negatif ilişkili bulunmuştur. Sürekli öfke ve ifade tarzları bazı sosyodemografik değişkenlerle ilişkili olsa da depresyon, anksiyete ve bedensel belirtilerle anlamlı ilişki göstermemiştir. VAS değişimi öfke-kontrol ile negatif korelasyon göstermiştir. Hipotezlerde öne sürülen öfke-içe puanının PHQ-15 değişimini ve bedensel belirti şiddetinin tedavi yanıtını yordayıcı rolü istatistiksel olarak doğrulanmamıştır. Sonuç: Bildiğimiz kadarıyla bu çalışma öfke ifade tarzı ve bedensel belirtilerin tTMU tedavi yanıtıyla ilişkisini inceleyen ilk çalışmadır. Bulgular, tTMU'nun depresif belirtilerin yanı sıra anksiyete, bedensel yakınmalar ve ağrıda iyileşme sağladığını, yaşam kalitesini artırdığını göstermektedir. Öfke ve öfke ifade tarzlarının ise daha dirençli yapılar olduğu ve farklı etkenlerle şekillenebileceği düşünülmektedir. Bulgular, depresyon tedavisinde emosyonel ve bedensel bileşenlerin birlikte ele alınmasının önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Major depressive disorder (MDD) often presents with additional features such as anger, irritability, and somatic complaints. Anger expression may relate to depression severity, while somatic symptoms can delay diagnosis and contribute to resistance. Repetitive transcranial magnetic stimulation (rTMS) is effective for depression, but its impact on anger and somatic symptoms remains unclear. This study investigated the effects of rTMS on depression, anxiety, somatic symptoms, pain, quality of life, and anger in unipolar MDD, and examined the relationship of anger expression styles and somatic complaints with treatment response. Materials and Methods: This prospective observational study included 30 patients (18–65 years, DSM-5 MDD) receiving rTMS. Assessments included the Trait Anger–Anger Expression Scale (pretreatment) and, pre/post-treatment, the Hamilton Depression (HAMD), Hamilton Anxiety (HAMA), Patient Health Questionnaire-15 (PHQ-15), Visual Analog Scale (VAS), Short Form-12 (SF-12), and State Anger Scale. Results: rTMS led to significant reductions in HAMD, HAMA, PHQ-15, and VAS scores, and improvements in both physical and mental components of quality of life. State anger did not change significantly. Baseline HAMD correlated positively with HAMA and PHQ-15, and negatively with SF-12 components. Anger traits (anger-in, anger-out, anger control) related to sociodemographic factors but not to depression, anxiety, or somatic measures. VAS change correlated negatively with anger control and positively with state anger. Hypotheses regarding anger-in predicting PHQ-15 change and somatic symptom severity predicting treatment response were not supported. Conclusion: This is the first study to examine anger expression and somatic symptoms in relation to rTMS response. rTMS improved depressive, anxiety, somatic, and pain symptoms, and enhanced quality of life. Anger and its expression styles appeared more resistant, likely influenced by additional factors. Findings highlight the importance of addressing both emotional and somatic dimensions in depression treatment.