Kronik Hepatit B'li hastalarda tenofovir alafenamid fumaratın uzun dönem gerçek yaşam verileri
Long-term real-world data on tenofovir alafenamide fumarate in patients with chronic Hepatitis B
- Tez No: 963430
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA AKAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Kronik Hepatit B, Tedavi, Tenofovir Alafenamid Fumarat, Gerçek Yaşam Verileri, Yan Etki, Chronic Hepatitis B, Treatment, Tenofovir Alafenamide Fumarate, Real-World Data, Side Effects
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu çalışma, kronik hepatit B (KHB) tedavisinde kullanılan tenofovir alafenamid fumarat (TAF)'ın etkinlik ve güvenilirliğini uzun dönem gerçek yaşam verileri ile değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde KHB enfeksiyonu nedeni ile en az 6 ay düzenli olarak TAF tedavisi alan erişkin hastaların verileri retrospektif olarak incelendi. Hastaların klinik, demografik ve laboratuvar verileri hastane bilgi yönetim sistemi üzerinden elde edildi. Hastalar direkt TAF tedavisine başlayan ve TAF dışı diğer antivirallerden TAF'a geçiş yapılan olmak üzere iki gruba ayrıldı. Direkt TAF başlanan hastaların tedavi başlangıcı, TAF tedavisinin 6. ayı ve son kontrol verileri; diğer antiviral ajanlardan TAF'a geçiş yapılan hastaların ise önceki antiviral tedavi başlangıcı, TAF'a geçiş anı, TAF sonrası 6. ay ve son kontrol laboratuvar verileri kaydedildi. Hastaların diğer antivirallerden TAF'a geçiş nedenleri belirlendi. Hastaların TAF öncesi, TAF başlangıç anı ve TAF sonrası renal fonksiyonları (serum kreatinin seviyesi ve glomerüler filtrasyon hızı[eGFR]), serum fosfor düzeyleri, kemik mineral yoğunluğu ve lipid profillerinin tedavi seyri esnasındaki değişimi karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 114 hastanın 70 (%61,4)'i erkek, 25 (%21,9)'i sirotik olup, tüm hastaların yaş ortalaması 57 (±13) idi. Hastaların 46'sına direkt TAF tedavisi başlanmış iken, 68'i diğer antivirallerden TAF'a geçiş yapılan hastalar idi. Diğer antivirallerden TAF'a geçiş yapılan hastaların 59 (%86,8)'u tenofovir disoproksil fumarat (TDF)'den geçiş yapılan hastalardan oluşmakta idi. Tüm hastaların ortalama TAF ve TDF kullanım süresi sırası ile; 30 (±18) (min-max: 6-66) ve 60 (±35) (min-max: 6-168) ay idi. TAF tedavisi sonrasında hastaların 113 (%99,2)'nde hepatit B virüsü (HBV)-deoksiribonükleik asit (DNA) negatifliği ve 111 (%97,4)'ünde alanin aminotransferaz (ALT) normalizasyonu gözlendi. Direkt TAF tedavisi alan hastaların tedavi seyri süresince renal fonksiyonları (serum kreatin seviyesi ve eGFR'si), serum fosfor düzeyleri, kemik mineral yoğunluğu ve lipid profillerinde anlamlı bir değişiklik saptanmadı. Ancak TDF kullanımından sonra TAF'a geçiş yapılan hastalarda; trigliserid (TG) ve total kolesterol (TK) seviyelerinin TAF'a geçiş sonrasında anlamlı olarak arttığı, TDF tedavisi ile düşen serum fosfor seviyelerinin ise TAF'a geçiş sonrasında anlamlı olarak düzeldiği saptandı. Ayrıca TDF'den TAF'a osteoporoz, düşük eGFR ve hipofosfatemi nedeni ile geçiş yapılan grupta bu parametrelerin tamamının TAF tedavisi sonrasında anlamlı olarak düzeldiği gözlendi. TAF tedavisi boyunca hiçbir hastada tedavi değişimi gerektiren yan etki görülmedi. Sonuç: Tenofovir alafenamid fumarat kronik hepatit B tedavisinde etkili bir ajan olup, uzun dönem kullanımında güvenli bir yan etki profiline sahiptir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to evaluate the efficacy and safety of tenofovir alafenamide fumarate (TAF) used in the treatment of chronic hepatitis B using long- term real-life data. Materials and Methods: Data from adult patients with chronic hepatitis B infection who received regular TAF treatment for at least 6 months at Bursa Training and Research Hospital, Health Sciences University, were retrospectively reviewed. Clinical, demographic, and laboratory data were obtained from the hospital information management system. Patients were divided into two groups: those who started direct TAF therapy and those who switched from other antivirals to TAF. For patients who started TAF directly, the treatment start date, the sixth month of TAF treatment, and the final follow-up data were recorded. For patients who switched from other antiviral agents to TAF, the start date of the previous antiviral treatment, the time of switching to TAF, the sixth month after TAF, and the final follow-up laboratory data were recorded. The reasons for switching from other antivirals to TAF were determined. Changes in renal function (serum creatinine level and glomerular filtration rate), serum phosphorus levels, bone mineral density, and lipid profiles before TAF, at the start of TAF, and after TAF were compared during the course of treatment. Results: Of the 114 patients included in the study, 70 (61.4%) were male, 25 (21.9%) had cirrhosis, and the mean age of all patients was 57 (±13). Direct TAF therapy was initiated in 46 patients, while 68 patients were switched from other antivirals to TAF. Of the patients switched from other antivirals to TAF, 59 (86.8%) were switched from tenofovir disoproxil fumarate (TDF). The average duration of TAF and TDF use for all patients was 30 (±18) months (min-max: 6-66) and 60 (±35) months (min-max: 6-168), respectively. Following TAF therapy, HBV-DNA negativity was observed in 113 (99.2%) patients, and alanine aminotransferase normalization was observed in 111 (97.4%) patients. No significant changes were observed in renal function (serum creatinine level and glomerular filtration rate), serum phosphorus levels, bone mineral density, and lipid profiles during the course of treatment in patients receiving direct TAF therapy. However, in patients who switched from TDF to TAF, triglyceride and total cholesterol levels were found to increase significantly after switching to TAF, while serum phosphorus levels, which had decreased with TDF treatment, were found to improve significantly after switching to TAF. In addition, in the group that switched from TDF to TAF due to osteoporosis, low glomerular filtration rate, and hypophosphatemia, all of these parameters were found to have improved significantly after TAF treatment. No side effects requiring treatment changes were observed in any patient during TAF treatment. Conclusion: Tenofovir alafenamide fumarate is an effective agent in the treatment of chronic hepatitis B and has a safe side effect profile with long-term use.