Farklı oranlarda mısır glüteni içeren rasyonların gökkuşağı alabalığında (oncorhynchus mykiss, W.) büyüme ve sindirim üzerindeki etkisinin eksternal ve internal indikatörler yardımıyla araştırılması
Determination effects of trout feeds having different levels of corn gluten in rainbow trout with eksternal and internal indicators
  1. Tez No: 96348
  2. Yazar: M. NURİ ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YAŞAR ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Mısır glüteni, sindirim, indikatörler, gökkuşağı alabalığı
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Ill ÖZET DOKTORA TEZİ FARKLI ORANLARDA MISIR GLÜTENİ İÇEREN RAS YONLARIN GÖKKUŞAĞI ALABALIĞINDA (Oncorhynchus mykiss W.) BÜYÜME VE SİNDİRİM ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN EKSTERNAL VE İNTERNAL İNDİKATÖRLER YARDIMIYLA ARAŞTIRILMASI M. Nuri ÇAKMAK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Yetiştiriciliği Anabilim Dalı 2000, Sayfa: 59 Bu araştırma, farklı oranlarda alabalık rasyonlarına katılan mısır glüteninin ham besin maddelerinin sindirim dereceleri ve büyüme üzerindeki etkisini eksternal ve internal indikatörler aracılığıyla incelemek amacıyla yürütüldü. Araştırma gruplarını mısır glüteni oranları oluşturdu. Buna göre mısır glüteni katılmayan grup Kontrol grubunu, % 15 mısır glüteni katılan grup Deneme I, % 30 mısır glüteni katılan grup Deneme II grubunu oluşturdu. Sindirim katsayısının belirlenmesinde eksternal indikatör olarak kromoksit, internal indikatör olarak ham selüloz ile asitte çözünmeyen kül kullanıldı ve balıklardan dışkı örnekleri masaj metodu ile alındı. Ham yağ, dışında en yüksek ham besin maddesi sindirilme dereceleri Kontrol ve Deneme I grubunda elde edilirken (p>0.05) en düşük sindirilme dereceleri Deneme II grubunda elde edildi. Kromoksit ve ham selüloz indikatörleri arasında fark saptanmazken, asitte çözünmeyen kül indikatörü ile en yüksek sindirim katsayıları elde edildi. Deneme sonunda gruplarda ortalama canlı ağırlıklar Kontrol, Deneme I ve Deneme II gruplarında sırası ile 313.49±IV 0.98, 311.18±0.94 g ve 221.44±0.86 g olarak belirlendi. Yemden yararlanma oranlan gruplarda sırası ile ortalama 1.88, 1.91 ve 2.37 olarak belirlendi. Sonuç olarak, % 15 oranında alabalık rasyonlarına katılan mısır glüteninin balık unu yerine rahatlıkla kullanılabileceği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis INVESTIGATION EFFECTS OF DIETS CONTAINING DIFERENT LEVELS OF CORN GLUTEN ON GROWTH AND DIGESTIBILITY IN RAINBOW TROUT (Oncorhynchus mykiss W.) WITH EXTERNAL AND INTERNAL MARKERS M. Nuri ÇAKMAK Fırat University Graduate Scholl of Natural and Applied Sciences Depertment of Aquaculture 2000, Page: 59 This study was conducted to investigate the effects of corn gluten and crude nutrient matters added in rainbow trout ratios at increasing proportions on digestibility levels by means of external and internal indicators. Experimental groups were consisted of corn gluten ratios. According to this, control group Treatment I and Treatment II were formed from an added corn gluten 15 % added corn gluten and 30 % added corn gluten, respectively. To determine digestibility coefficients chromic oxide was added as external indicator, crude cellulose was used as internal indicator and feces examples from fish were taken by means of strpping method. Highest digestibility levels of crude nutrient matter except crude fat was observed in control group and lowest digestibility levels were found in second experimental group.