Spor işletmelerinde algı yönetimi ile kurumsal itibar ilişkisi
The relationship between perception management and corporate reputation in sports enterprises
- Tez No: 963586
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN PEKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, İşletme, Sports, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Spor işletmesi, algı yönetimi, itibar
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Spor işletmelerinde çalışanların algı yönetimi ve kurumsal itibar algıları arasındaki ilişki araştırmanın temel amacıdır. Araştırmanın bir diğer amacı ise cinsiyet, yaş, eğitim, görev ve çalışma yılı değişkenlerine göre algı yönetimi ve kurumsal itibar algılarının değerlendirilmesidir. Araştırmada ilişkisel tarama ve nedensel karşılaştırma yöntemleri kullanılmıştır. Evreni, İstanbul İli'nde Bağcılar, Ümraniye, Avcılar, Ataşehir, Gaziosmanpaşa ve Esenler'deki özel spor hizmet işletmelerinde görev yapan çalışanlar oluşturmaktadır. Örneklem ise basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen, bu işletmelerde görev yapan 319 gönüllü çalışandan oluşmaktadır. Katılımcılara cinsiyet, yaş, görev, eğitim durumu, mesleki tecrübe, algı yönetimi ölçeği ve kurumsal itibar ölçeği uygulanmıştır. Veriler, bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Pearson korelasyon analizi ile değerlendirilmiştir. Araştırma, Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nün 28.06.2024 tarihli ve 66 nolu etik kurulu kararı ile onaylanmıştır. Kurumsal İtibar ile Algı Yönetimi arasında yüksek düzeyde ve pozitif yönde ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Demografik değişkenlerden cinsiyetin itibar ve algı yönetimi puanlarında belirleyici bir etkisi olmadığı, yaş, eğitim düzeyi, görev türü ve mesleki deneyim gibi faktörlerin ise alt boyutlarda anlamlı farklılıklara yol açtığı tespit edilmiştir. Kurumsal itibar düzeyindeki artışın algı yönetimi düzeyinde de anlamlı bir yükselişe yol açtığı ve aralarında doğrusal bir ilişki bulunduğu belirlenmiştir. Cinsiyetin kurumsal itibar üzerinde etkisi olmazken, yaşın ve eğitimin bazı boyutlarda belirleyici olduğu; çalışanların görevlerine göre ise kurumsal itibarda anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Mesleki tecrübe arttıkça kurumsal itibar da yükselmektedir. Algı yönetiminde ise mesleki tecrübe ve görev değişkenleri etkili olurken, cinsiyet, yaş ve eğitim belirleyici olmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective : This study investigates the link between employees' perception management practices and their perceptions of corporate reputation in private sports service enterprises, and examines how these perceptions vary by gender, age, education, job position and years of service. Materials and Methods: Adopting a relational survey and causal comparative design, data were collected from 319 employees selected by simple random sampling from six Istanbul districts. Participants completed demographic items, the Perception Management Scale and the Corporate Reputation Scale. Independent samples t tests, one way ANOVA and Pearson correlation analyses were performed..