Patellofemoral instabilitesi olan pediatrik hastaların Parikh sınıflaması ile değerlendirilmesi radyolojik ve anatomik farklılıkların incelenmesi
Evaluation of pediatric patients with patellofemoral instability using Parikh classification and examination of radiological and anatomical differences
- Tez No: 963587
- Danışmanlar: PROF. DR. AVNİ İLHAN BAYHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Patellofemoral instabilite, patellar çıkık, Parikh sınıflaması, pediatrik ortopedi, risk faktörleri, radyolojik değerlendirme, Patellofemoral instability, Pediatric orthopedics, Parikh classification, Radiological evaluation, Risk factors
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Metin Sabancı Baltalimanı Kemik Hastalıkları Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, patellofemoral instabilite (PFİ) nedeniyle opere edilen pediatrik hastalarda radyolojik ve anatomik risk faktörlerinin Parikh sınıflamasına göre dağılımını incelemek, alt gruplar arasındaki farklılıkları ortaya koymak ve elde edilen bulgular ve literatür bilgisi doğrultusunda tedavi algoritması geliştirmektir. Gereç ve Yöntem: 2014–2024 yılları arasında hastanemizde PFİ nedeniyle cerrahi tedavi uygulanan 76 pediatrik hastaya (82 diz) ait demografik, klinik, radyolojik ve cerrahi veriler retrospektif olarak incelendi. Hastalar Parikh sınıflamasına göre Tip I-IV olarak gruplandırıldı. Her hastada TT-TO mesafesi, patellar yükseklik (CDİ, Kİ), patellar eğim, troklear displazisi (sulkus açısı, troklear derinlik indeksi, Dejour sınıflaması), patellar kayma miktarı, patella angajman indeksi, valgus dizilim, mLDFA, MAD gibi risk faktörleri değerlendirildi. Bulgular gruplar arasında karşılaştırılarak istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Tip I ve II gruplarında risk faktörlerinin şiddeti benzer bulunurken, Tip II'de bu faktörlerin birlikteliği daha fazlaydı. Tip III grubu, Tip I-II'ye göre daha ağır ve karmaşık, Tip IV ise tüm risk faktörlerinin birlikte görüldüğü en ağır PFİ formu olarak belirlendi. PFİ risk faktörlerinin kombinasyonu arttıkça nüks oranı ve ek cerrahi prosedür ihtiyacı da yükseldi. Cerrahi tedavide, hastaların PFİ tipine, majör risk faktörlerinin şiddetine ve birlikteliğine göre bireyselleştirilmiş yaklaşımlar gerektiği sonucuna varıldı. Sonuç: Çalışmamız, Parikh sınıflaması temelinde PFİ'nin anatomik ve radyolojik özelliklerini detaylı olarak analiz eden ve tüm alt grupları kapsayan ilk çalışmalardan biridir. Bulgular, PFİ'nin kişiselleştirilmiş cerrahi yönetimi için klinik pratikte rehberlik sağlayacak niteliktedir. Elde edilen veriler ışığında tedavi algoritması oluşturularak kliniğimizde PFİ yönetiminde standardizasyon amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the distribution of radiological and anatomical risk factors in pediatric patients who underwent surgery for patellofemoral instability (PFI) according to the Parikh classification, to identify the differences among subgroups, and to develop a treatment algorithm based on the findings and current literatüre. Materials and Methods: Demographic, clinical, radiological, and surgical data of 76 pediatric patients (82 knees) who underwent surgical treatment for PFI in our hospital between 2014 and 2024 were retrospectively reviewed. Patients were classified into four groups (Type I– IV) according to the Parikh classification. Risk factors such as TT-TG distance, patellar height (CDI, ISI), patellar tilt, trochlear dysplasia (sulcus angle, trochlear depth index, Dejour classification), patellar shift, patellar engagement index, valgus alignment, mLDFA, and MAD were evaluated in each patient. The findings were compared between groups and statistically analyzed. Results: While the severity of risk factors was similar in Type I and II groups, their coexistence was more frequent in Type II. Type III was found to be more severe and complex compared to Types I and II, whereas Type IV represented the most severe form of PFI, with the presence of all risk factors. An increased combination of PFI risk factors was associated with higher recurrence rates and the need for additional surgical procedures. The study concluded that individualized surgical approaches based on the PFI type, severity, and combination of major risk factors are necessary. Conclusion: This study is one of the first to comprehensively analyze the anatomical and radiological characteristics of PFI based on the Parikh classification across all subgroups. The findings provide valuable guidance for the personalized surgical management of PFI in clinical practice. A treatment algorithm was proposed to facilitate standardization in the management of PFI in our clinic.