Rotator manşet osteotendinöz bileşke bölgesindeki parsiyel supraspinatus yırtıklarında kollajen bioscaffold ve fibrin glue uygulamalarının histopatolojik olarak değerlendirilmesi: Deneysel bir hayvan modeli çalışması
Histopathological evaluation of collagen bioscaffold and fibrin glue applications in partial supraspinatus tears in the osteotendinous junction region of the rotator cuff: An experimental animal model study
  1. Tez No: 963593
  2. Yazar: FURKAN YEŞİLBURSALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ AKALIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Omuz ağrısı, Rotator manşet yırtığı, Osteotendinöz bileşke, Kollajen bioscaffold, Fibrin glue, Shoulder pain, Rotator cuff tear, Osteotendinous junction, Collagen bioscaffold, Fibrin glue
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Giriş: Parsiyel supraspinatus yırtığı onarımında fibrin glue ve kollajen bazlı bioscaffold uygulamalarının histopatolojik iyileşme üzerindeki etkileri güncel tedavi yaklaşımlarında tartışılmaktadır. Çalışmamızın amacı, bu iki biyolojik ajanın parsiyel supraspinatus yırtığı onarım bölgesinde oluşturduğu histolojik farklılıkları karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Güç analizi ile 24 Wistar Albino sıçanlık örnek büyüklüğü belirlendi. Denekler rastgele kontrol, fibrin glue uygulama ve kollajen bazlı bioscaffold uygulama olmak üzere üç gruba (her grupta 8 sıçan) ayrıldı. Parsiyel supraspinatus yırtığı, supraspinatus kasının tuberkulum majus yapışma yerinden bistüri ile kaldırılarak oluşturuldu ve modifiye Kessler sütür tekniği ile tespit edildi. Ardından gruplara göre subakromiyal alana sırasıyla salin (kontrol), fibrin glue (0.2 ml/kg) veya kollajen bazlı bioscaffold implante edildi. Dört hafta sonra sakrifiye edilen örnekler %10 formik asitte dekalsifiye edilip parafine gömüldü, 5 µm kesitler HE ile boyanarak Bonar tendon sağlığı skorlama sistemi kullanılarak hücre şekli ve apoptotik hücre miktarı açısından puanlandı (1 = sağlıksız, 4 = en sağlıklı). Gözlemciler arası ortalama puanlar istatistiksel olarak Kruskal–Wallis ve Mann–Whitney U testleri ile karşılaştırıldı. Bulgular: Hücre şekli puanları açısından gruplar arasında anlamlı fark izlendi (p = 0.003). Kontrol ve fibrin glue grubu (p = 0.032), kontrol ve bioscaffold grubu (p = 0.018), fibrin glue ve bioscaffold grubu (p = 0.001) karşılaştırmalarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık raporlandı. Apoptotik hücre miktarı skorlarında da gruplar arası fark anlamlıydı (p = 0.005); kontrol vs. fibrin glue (p = 0.045), kontrol vs. bioscaffold (p = 0.012), fibrin glue vs. bioscaffold (p = 0.001). Sonuç: Histopatolojik değerlendirmede, kollajen bazlı bioscaffold grubunda hem hücre morfolojisi hem de düşük apoptotik hücre oranı açısından iyileşmenin fibrin glue uygulamasına kıyasla daha belirgin olduğu bulundu. Buna göre parsiyel supraspinatus yırtıklarının onarımında kollajen bazlı bioscaffold kullanımı, fibrin glue'dan üstün bir iyileşme profili sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: The histopathological effects of fibrin glue versus collagen-based bioscaffold on partial supraspinatus tear healing remain under investigation. This study aimed to compare the two biological agents in a rat model of partial supraspinatus tear. Materials and Methods: A power analysis determined a sample size of 24 Wistar Albino rats, randomized into control, fibrin glue, and collagen-based bioscaffold groups (n = 8 each). Partial supraspinatus tears were created by detaching the tendon from its insertion on the greater tubercle and repaired using a modified Kessler suture. Subacromial applications were saline (control), fibrin glue (0.2 ml/kg), or collagen-based bioscaffold. After four weeks, specimens were decalcified, paraffin-embedded, sectioned at 5 µm, and stained with Hematoxylin–Eosin. Two blinded pathologists scored tendon healing using the Bonar system (cell morphology and apoptotic cell count, 1 = poorest, 4 = best). Group comparisons used Kruskal–Wallis and Mann–Whitney U tests. Results: Significant differences were found in cell morphology scores (p = 0.003) between control vs. fibrin glue (p = 0.032), control vs. bioscaffold (p = 0.018), and fibrin glue vs. bioscaffold (p = 0.001). Apoptotic cell scores also differed significantly (p = 0.005), with post-hoc comparisons showing control vs. fibrin glue (p = 0.045), control vs. bioscaffold (p = 0.012), and fibrin glue vs. bioscaffold (p = 0.001). Conclusion: Collagen-based bioscaffold demonstrated superior histopathological healing compared to fibrin glue in a partial supraspinatus tear model, suggesting its preferential use for enhanced tendon repair.