Geç Orta Çağ İspanyol edebiyatında ölüm dansı (Danzas de la Muerte) eserlerinin incelenmesi
The analysis of the dance of death (Danzas de la Muerte) works in Late Medieval Spanish literature
  1. Tez No: 963609
  2. Yazar: MEZİYET MEHVEŞ ÖÇAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MARíA JESúS HORTA SANZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Orta Çağ, Kara Veba, İber Yarımadası, Hıristiyan Krallıklar, Ölüm Dansı, Middle Ages, Black Plague, Iberian Peninsula, Christian Kingdoms The Dance of Death
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İspanyol Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
Bu çalışma, 1347'den itibaren Avrupa'da milyonlarca kişinin ölümüne yol açan Kara Veba'nın Orta Çağ'daki sosyal ve düşünsel etkilerinin bir yansıması olarak ortaya çıkan Ölüm Dansı türündeki eserleri tarihsel, sosyolojik ve edebi açılardan disiplinler arası bir yaklaşımla incelemeyi amaçlamaktadır. Kökeni kesin biçimde belirlenememekle birlikte, türün İber Yarımadası'ndaki örnekleri, özellikle bugünkü İspanya'nın temellerini atan Hıristiyan Krallıkların siyasi, ekonomik ve toplumsal bağlamında ele alınacaktır. Çalışma, özellikle İber Yarımadası'ndaki örneklere odaklanmakta olup, Portekiz'e değinmemektedir. Bununla birlikte, İber Yarımadası'ndaki örneklerin daha geniş bir çerçevede değerlendirilebilmesi adına, Fransa ve Almanya gibi diğer Avrupa ülkelerinde ortaya çıkan Ölüm Dansı temsilleriyle karşılaştırmalı bir okuma da sunulacaktır. Manzum biçimde kaleme alınan Ölüm Dansı, kişileştirilmiş Ölüm figürü aracılığıyla yaşamın geçiciliğini ve ölümün kaçınılmazlığını alegorik bir dille anlatır. Orta Çağ Avrupası'nda farklı sosyal sınıflar bu türde eşitlenmiş, eserler ölümün statü ve servet tanımadığını vurgulamıştır. Hristiyan dünyasında ölüm, dünyevi hayatın sonu olmanın ötesinde, ahiretin başlangıcı olarak görülmüş; Kara Veba sonrası kader, günah ve kefaret kavramları etrafında şekillenen bir düşünsel dönüşüm yaşanmıştır. Bu çalışma, Ölüm Dansı eserlerini inceleyerek, Geç Orta Çağ Avrupası'ndaki toplumsal değişimin edebiyata yansımasını, ölümün sanat ve düşünce dünyasındaki temsillerini ve edebiyatın sosyoekonomik sınıflar arasında nasıl farklılaştığını anlamaya katkı sağlamayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to conduct an interdisciplinary analysis of the Danse Macabre genre, which emerged as a reflection of the social and intellectual impact of the Black Death, a plague that killed millions in Europe from 1347 onward. Although the origins of the genre cannot be definitively established, its variants in the Iberian Peninsula—particularly within the political, economic, and social context of the Christian kingdoms that laid the foundations of present-day Spain—will be examined. The study focuses primarily on the literary tradition of the Iberian Peninsula and does not address Portugal. Nevertheless, in order to situate the Iberian examples within a broader framework, a comparative reading will also be offered through references to representations of the Dance of Death in other European countries, such as France and Germany. Written in verse, the Danse Macabre allegorically portrays the inevitability of death and the transience of life through the personified figure of Death. In medieval Europe, different social classes were depicted as equals in death, emphasizing that neither status nor wealth could alter one's fate. In the Christian worldview, death was not merely the end of earthly life but the beginning of the afterlife. Following the Black Death, societies experienced a profound intellectual shift, reshaping ideas of fate, sin, and redemption. By analyzing both anonymous and authored Danse Macabre works, this study aims to explore how major societal transformations in Late Medieval Europe were reflected in literature, how death was represented in art and thought, and how literature evolved differently across socioeconomic classes.