Kurumsal itibar yönetiminin yetenek yönetimi ile ilişkisinde cinsiyetin düzenleyici rolü: Konaklama işletmeleri üzerine bir araştırma
The moderating role of gender in the relationship between corporate reputation management and talent management: A research on hospitality businesses
- Tez No: 963668
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN BOZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Cinsiyet, Düzenleyici Rol, Kurumsal İtibar Yönetimi, Yetenek Yönetimi, Gender, Moderating Role, Corporate Reputation Management, Talent Management
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu tez çalışmasının ana amacı, işletmelerin kurumsal itibar yönetiminin yetenek yönetimi ile ilişkisinde cinsiyetin düzenleyici rolünü incelemektir. Bu amaç doğrultusunda, Antalya'nın Manavgat ilçesinde faaliyet gösteren 5 yıldızlı otel işletmelerinden farklı departmanlarda çalışan işgörenlere yönelik nicel bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın analizleri 386 işgörenden toplanan anket verileri üzerinden gerçekleştirilmiştir. Araştırma hipotezlerinin test edilmesinde regresyon analizlerinden ve Hayes (2022) tarafından geliştirilen ve SPSS eklentisi olarak kullanılabilen Process Makro'dan yararlanılmıştır. Gerçekleştirilen analizler sonucu, kurumsal itibar yönetiminin yetenek yönetimi ve alt boyutları üzerinde doğrudan anlamlı bir etkiye sahip olduğu görülmüştür. Diğer yandan, cinsiyetin kurumsal itibar yönetiminin yetenek yönetimi ve yetenek yönetiminin alt boyutlarından olan elde tutma, eğitim ve yetenek havuzuna etkisinde düzenleyici etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Ancak, kurumsal itibar yönetiminin yetenek yönetiminin alt boyutlarından olan cezbetme, seçme ve yerleştirme, bağlılık ve ödüllendirmeye etkisinde ise cinsiyetin düzenleyici bir etkiye sahip olmadığı tespit edilmiştir. Otel işletmelerinde kurumsal itibar yönetiminin yetenek yönetimi ile ilişkisinde cinsiyetin düzenleyici rolünü ele alması yönü ile bu araştırmanın özgün bir nitelik taşıdığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the moderating role of gender in the relationship between Corporate Reputation Management and Talent Management in Businesses. For this purpose, a quantitative research was conducted on employees working in different departments of 5-star hotels operating in Antalya/Manavgat. The analysis of the study was completed using survey data collected from 386 employees. In testing the research hypotheses, regression analyses and Process Macro, developed by Hayes (2022) and available as an SPSS add-on, were used. As a result of the analyses performed, corporate reputation management has a direct and significant effect on talent management and its sub-dimensions. On the other hand, it has been determined that gender has a moderating effect on talent management and the sub-dimensions of talent management, such as retention, training and talent pool. It has been determined that gender does not have a moderating effect on the sub- dimensions of talent management such as attraction, selection and placement, commitment and reward. It can be said that this research is original in that it addresses the moderating role of gender in the relationship between corporate reputation management and talent management in hotel businesses.