Turizme bağlı yaşam kalitesinin sürdürülebilir turizmi destekleme üzerine etkisi, Alanya örneği
The effect of tourism related quality of life on supporting sustainable tourism, the case of Alanya
- Tez No: 963675
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER ÇİNBİLGEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Refah, Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Turizm, Turizm, Yaşam Kalitesi, Wealth, Sustainability, Sustainable Tourism, Tourism, Quoality of Life
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Günümüzde turizm faaliyetleri gerçekleştirildikleri bölgelerin toplumsal ve ekonomik koşulları üzerinde önemli etkiler yaratan faaliyetler haline gelmiştir. Turizm faaliyetlerinin gerçekleştirildiği yerlerde yeni iş imkânlarının yaratılması, sosyo-kültürel paylaşımların yükselmesi gibi olumlu gelişmelerin yanı sıra özellikle çevrenin ve kültürel mirasın korunması gibi kritik öneme sahip konular da söz konusu olmaktadır. Bu açıdan turizm faaliyetlerinin yaşam kalitesi üzerindeki etkisi ile sürdürülebilir turizm arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi önem kazanmaktadır. Gerçekleştirilen bu tez çalışmasında turizme bağlı yaşam kalitesi unsurlarının sürdürülebilir turizm üzerine etkisi ve bu kavramlar arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaca yönelik olarak araştırmanın literatür taraması olarak nitelenebilecek ilk iki bölümünde turizm, sürdürülebilir turizm, yaşam kalitesi ve turizm ilişkisi gibi kavramlar üzerinde durulmuştur. Araştırmanın uygulama bölümünde ise gerçekleştirilen anket çalışmasının sonuçları değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen verilerin analizinde IBM SPSS 20.0 istatistiksel analiz programı kullanılmış ve Güvenilirlik Analizi (Cronbach's Alpha), Frekans Analizleri, Tanımlayıcı Testler, Normallik Dağılımı Analizi (Skewness- Kurtosis) Testleri, Fark Testleri (One-Way ANOVA), t-Test ve Korelasyon Analizleri gerçekleştirilmiştir. Sayısal özellikte verilerin kullanıldığı ve yöntem olarak nicel araştırma yöntemlerinden anket yönteminin tercih edildiği araştırmadan elde edilen sonuçlara göre turizme bağlı yaşam kalitesi ile sürdürülebilir turizm faaliyetleri arasında olumlu yönde bir ilişkinin var olduğu saptanmıştır. Bunun yanı sıra her iki kavrama yönelik algılar için de cinsiyet, medeni durum, gelir durumu, eğitim, meslek, yaşam yeri gibi demografik değişkenlerin etki sahibi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Today, tourism activities have become activities that have a significant impact on the social and economic conditions of the regions where they take place. In addition to positive developments such as the creation of new job opportunities and increased socio-cultural exchanges, there are also critically important issues such as the protection of the environment and cultural heritage. In this respect, it is important to evaluate the relationship between the impact of tourism activities on quality of life and sustainable tourism. In this thesis study, it is aimed to evaluate the impact of tourism-related quality of life factors on sustainable tourism and the relationship between these concepts. For this purpose, in the first two parts of the research, which can be described as a literature review, concepts such as tourism, sustainable tourism, quality of life and tourism relationship were emphasized. In the application part of the research, the results of the questionnaire study were evaluated. IBM SPSS 20.0 statistical analysis program was used to analyze the data obtained from the research and Reliability Analysis (Cronbach's Alpha), Frequency Analysis, Descriptive Tests, Normality Distribution Analysis (Skewness-Kurtosis) Tests, Difference Tests (One-Way ANOVA), t-Test and Correlation Analysis were performed. According to the results obtained from the research, in which numerical data were used and the survey method was preferred from quantitative research methods, it was determined that there is a positive relationship between tourism-related quality of life and sustainable tourism activities. In addition, demographic variables such as gender, marital status, income status, education, occupation and place of residence have an impact on perceptions towards both concepts.