Otel işletmelerinde akıllı turizm teknolojileri kullanımına yönelik karma yöntem araştırması
Mixed method research on the use of smart tourism technologies in hotel businesses
- Tez No: 963708
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AKIN AKSU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Akıllı Turizm, Antalya, Otel İşletmeleri, Turizm Teknolojisi, Antalya, Hotel Industry, Smart Tourism, Tourism Technology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Günümüzde teknolojinin yaşamın her alanında kullanılır hale gelmesi insanların teknoloji ile iç içe bir hayat sürmesine neden olmuştur. Teknolojinin sunduğu kolaylıklar sayesinde kullanım sıklığı artmış ve işler daha hızlı ve kolay yapılır hale gelmiştir. Bu durum otel işletmelerinin de teknoloji kullanmasına neden olmuştur. Otel işletmeleri birbiriyle rekabet edebilmek ve misafirleri işletmelerine çekebilmek için teknolojik yenilikleri benimsemek zorundadırlar. Misafir istek ve beklentilerini hızlı şekilde karşılamak, hizmet kalitesini ve memnuniyet düzeyini arttırmak için otel işletmeleri akıllı turizm teknolojilerinden yararlanmaktadır. Otel işletmelerinde kullanılmaya başlanan akıllı turizm teknolojileri işletmenin gelirini arttırarak kar elde etmesini sağlamakta ve sürdürülebilir bir rekabet üstünlüğü sağlayarak olumlu bir imaj yaratmaktadır. Aynı zamanda misafir memnuniyeti ve kişiselleştirilmiş misafir deneyiminin de artmasını sağlamaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, otel işletmelerinde misafirlere sunulan akıllı turizm teknolojilerinin yönetici ve çalışan personel tarafından kullanım ve uygulama düzeyinin tespit edilmesidir. Diğer taraftan çalışmanın ikinci amacı, geliştirilen ölçek yardımıyla otel işletmelerinde yönetici ve çalışan personelin akıllı turizm teknolojilerine yönelik tutumlarının algı düzeyleri arasında farklılık olup olmadığını belirlemektir. Çalışmada karma araştırma yöntemi kullanılmış ve keşfedici sıralı desen benimsenmiştir. Otel işletmelerinde misafirlere sunulan akıllı turizm teknolojilerinin kullanım ve uygulama düzeyinin belirlenmesi için nitel araştırma yöntemi benimsenmiştir. Bu bağlamda Antalya ilinin Kemer ve Belek bölgesinde faaliyette bulunan 20 otel yöneticisi ile yarı yapılandırılmış görüşme gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler içerik analizi tekniği ile MAXQDA 2022 ile analiz edilmiştir. Otel işletmelerinde çalışan personelin akıllı turizm teknolojileri tutumuna yönelik algı düzeyini belirlemek amacıyla nicel araştırma yöntemlerinden anket tekniği kullanılmış olup 531 katılımcıdan veriler elde edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS for Windows 22.0 ve SAS 9.4 ile analiz edilmiştir. Çalışmanın nicel yönteminde kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Katılımcıların akıllı turizm teknolojileri tutumuna yönelik algı düzeyi üzerinde herhangi bir etkisinin olup olmadığını tespit edilmesi amacıyla verilerin normal dağılım gösterdiği göz önünde bulundurularak veriler üzerinde t-Testi ve ANOVA testi uygulanmıştır. Çalışmanın nitel verilerinden elde edilen sonuçlara göre; akıllı turizm teknolojileri hizmet kalitesini, misafir memnuniyetini, misafir sadakatini, oprerasyonel verimliliği arttırdığı, maliyetleri azalttığı, iletişim ağını hızlandırdığı, zaman kazandırdığı, sürdürülebilirlik ve oda içi teknolojilerinin kullanım kolaylığı sağlarken öte yandan maliyet ve bütçelerinin yüksek olması, alt yapı eksikliği, kalifiyeli personel sıkıntısı, kuşak farklılıkları, misafir profili ve eğitim konusunda çeşitli engellerinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte akıllı turizm teknolojilerinin geleceğinde; geleneksel yapıda değişim, misafirin teknolojiye karşı tutumu, robot teknolojisi, işsizlik sorunu, dijitalleşme, online check-in ve check-out sistemlerinin kullanılabileceği ifade edilmiştir. Öte yandan nicel verilerden elde edilen sonuçlar incelendiğinde, katılımcıların akıllı turizm teknolojileri tutumlarına yönelik algılarının cinsiyet ve çalıştığı işletmenin faaliyette kalma süresi ile arasında anlamlı bir ilişki bulunmadığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte katılımcıların akıllı turizm teknolojileri tutumlarına yönelik algılarının yaş, eğitim durumu, işletmedeki konumu, mevcut işletmede çalışma süresi, çalıştığı pozisyon, turizm sektöründe toplam çalışma süresi ve çalıştığı işletmenin sahiplik durumu ile arasında anlamlı bir ilişki bulunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, the use of technology in every aspect of life has led people to live lives intertwined with technological tools. Thanks to the conveniences offered by technology, the frequency of use has increased and work has become faster and easier. This situation has also driven hotel enterprises to incorporate technology into their operations. In order to remain competitive and attract guests, hotel businesses must adopt technological innovations. To respond quickly to guest needs and expectations and to improve service quality and satisfaction levels, hotel enterprises benefit from smart tourism technologies. Smart tourism technologies that have been used in hotel businesses increase the income of the business, enable it to make profits and create a positive image by providing a sustainable competitive advantage. Additionally, it contributes to guest satisfaction and the enhancement of personalized guest experiences. The primary aim of this study is to determine the level of use and implementation of smart tourism technologies offered to guests by managers and employees in hotel enterprises. A secondary objective of the study is to identify whether there are differences in the perception levels of managers and employees toward smart tourism technologies, using a developed scale. The research employed a mixed methods approach and adopted an exploratory sequential design. To determine the level of use and implementation of smart tourism technologies offered to guests in hotel enterprises, a qualitative research method was utilized. In this context, semi-structured interviews were conducted with 20 hotel managers operating in the Kemer and Belek regions of Antalya. The obtained data were analyzed using content analysis through MAXQDA 2022 software. To determine the perception levels of hotel employees toward smart tourism technologies, a quantitative method was employed using a survey technique, with data collected from 531 participants. The obtained data were analyzed with SPSS for Windows 22.0 and SAS 9.4. To determine whether demographic and occupational characteristics had a significant impact on participants' perceptions of smart tourism technologies, t-tests and ANOVA were conducted, considering that the data were normally distributed. Based on the qualitative findings, it was concluded that smart tourism technologies improve service quality, guest satisfaction, and loyalty, enhance operational efficiency, reduce costs, accelerate communication networks, save time, and provide ease of use for in-room technologies and sustainability efforts. On the other hand, several challenges were identified, including high costs and budget constraints, lack of infrastructure, shortage of qualified personnel, generational differences, guest profiles, and issues related to training. Furthermore, participants expressed that the future of smart tourism technologies may involve changes to traditional structures, evolving guest attitudes toward technology, use of robotics, concerns about unemployment, digitalization, and the implementation of online check-in and check-out systems. Quantitative findings showed no significant relationship between participants' perceptions of smart tourism technologies and variables such as gender or the number of years the enterprise has been in operation. However, significant relationships were found with variables such as age, level of education, job position, length of service in the current establishment, total experience in the tourism sector, and the ownership status of the business.