Üniversite öğrencilerinin sosyal medya tercihleri ve sosyal medya bağımlılık düzeylerinin araştırılması
Research of university students' social media preferences and social media addiction levels
  1. Tez No: 963749
  2. Yazar: BEYZA KÜRÜN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CÜNEYT BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, sosyal medya bağımlılığı, üniversite öğrencileri, dijital davranışlar, platform tercihleri, Social media, social media addiction, university students, digital behaviors, platform preferences
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve İletişim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Medya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinin sosyal medya platformlarına yönelik tercihleri ve bu tercihlere bağlı olarak gelişen bağımlılık düzeyleri incelenmiştir. Çalışmada, literatürdeki mevcut bulgular karşılaştırmalı bir yaklaşımla analiz edilmiş; genç bireylerin sosyal medya kullanımları, platform tercihleri ve dijital alışkanlıkları çeşitli veri setleri üzerinden grafik ve çizelgeler yardımıyla değerlendirilmiştir. Nitel bir bakış açısıyla kurgulanan araştırmada, farklı ülkelerden öğrencilerin katıldığı güncel anket sonuçları yorumlanarak kültürel, demografik ve bireysel değişkenlerin sosyal medya bağımlılığı üzerindeki etkileri tartışılmıştır. Ayrıca Türkiye özelinde yapılan çalışmalar da analiz edilerek küresel eğilimlerle karşılaştırılmış ve üniversite öğrencilerinin dijital davranış örüntüleri ortaya konulmuştur. Elde edilen bulgular, sosyal medya kullanımının yalnızca bireysel değil, aynı zamanda kültürel ve toplumsal bağlamda da önemli etkileri olduğunu göstermektedir. Bu tez, sosyal medya bağımlılığına ilişkin literatürde gözlemlenen yöntemsel çeşitlilik ve karşılaştırmalı analiz eksikliğinden hareketle hazırlanmıştır. Literatürde farklı yaş gruplarına ve kültürel bağlamlara ilişkin çalışmalar bulunsa da, özellikle Türkiye verilerinin küresel ölçekli araştırmalarla bütünleşik biçimde ele alınması sınırlı kalmıştır. Bu çalışma, söz konusu boşluğu gidermek amacıyla, ulusal ve uluslararası anket verilerini karşılaştırmalı olarak incelemiş ve Bergen Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği (BSMAS) temel alınarak geliştirilen ölçüm araçları üzerinden üniversite öğrencilerinin sosyal medya bağımlılık düzeylerini değerlendirmiştir. Böylelikle hem kültürel farklılıklar hem de demografik değişkenler ışığında sosyal medya bağımlılığının bireysel ve toplumsal etkileri ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examined university students' preferences for social media platforms and the addiction levels that develop as a result of these preferences. The study analyzed existing findings in the literature using a comparative approach, assessing young individuals' social media use, platform preferences, and digital habits across various data sets using graphs and charts. This qualitative study analyzed recent survey results involving students from different countries to discuss the impact of cultural, demographic, and individual variables on social media addiction. Furthermore, studies specific to Turkey were analyzed and compared with global trends, revealing the digital behavioral patterns of university students. The findings demonstrate that social media use has significant impacts not only on the individual but also on cultural and societal contexts. This thesis was motivated by the methodological diversity and lack of comparative analysis observed in the literature on social media addiction. While studies on different age groups and cultural contexts exist in the literature, the integrated analysis of Turkish data with global-scale research remains limited. To address this gap, this study comparatively examined national and international survey data and assessed university students' social media addiction levels using measurement tools developed based on the Bergen Social Media Addiction Scale (BSMAS). This study explores the individual and societal impacts of social media addiction, reflecting both cultural differences and demographic variables.